Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Iedereen staat klaar om dag en nacht te werken'

'Iedereen staat klaar om dag en nacht te werken'

GOES - De artsen en verpleegkundigen van Adrz zetten momenteel alles op alles in de strijd tegen het coronavirus. Zij zijn echter niet de enigen in het ziekenhuis die overuren draaien. Achter de mannen en vrouwen in de frontlinie staat een grote groep mensen die alles uit de kast haalt, zodat de ziekenhuiszorg optimaal draait in deze vreemde tijden. De komende vier weken laat Weekblad de Bode die mensen zien. Deze week aan de beurts zijn klinisch fysicus Sanne Slegers en Peyman Mostafazadeh, bedrijfskundig manager van de technische dienst.

Peyman Mostafazadeh windt er geen doekjes om. "Adrz is kampioen in crisistijden", zegt hij. "Ik heb in meerdere ziekenhuizen gewerkt, maar nergens is het zoals hier. Als er moeilijke tijden zijn, vergeet iedereen alles en staat klaar om dag en nacht te werken. Dat is typisch Adrz."

Dat geldt ook voor de manager medische techniek zelf, klinisch fysicus Sanne Slegers en hun collega's van de medische techniek.

Verantwoordelijk

Mostafazadeh en Slegers hebben een niet te onderschatten rol in de coronacrisis. Zij zijn verantwoordelijk voor alle medische techniek en moeten zorgen voor voldoende veilige beademingsapparaten, infuuspompen, dialyseapparaten, monitors en zogenaamde 'disposables' als slangen en sensoren. Vooral in de eerste weken na de uitbraak kostte dat veel moeite, aangezien het aantal bedden op intensive care in noodtempo moest worden uitgebreid van 12 naar 18 en naar 24. "Het is meer dan alleen een bed", legt Slegers uit. "Wij zitten normaal goed in de apparatuur, maar nu was dat bij lange na niet voldoende. We moesten gaan bellen, maar iedereen deed dat. Er was sprake van enorme schaarste … in alles. En zodra je klaar was met de eerste uitbreiding moest je alweer beginnen aan de volgende."

Defensie

Het tweetal merkte dat je als klein streekziekenhuis in Zeeland in zo'n crisis extra moeite moet doen om op de lijstjes te staan. "Ik heb naar sommige leveranciers wel vijftien keer gebeld", lacht Mostafazadeh. "Ze moeten gedacht hebben: 'Daar heb je hem weer'." Hun vasthoudendheid, ervaring en netwerk hielpen uiteindelijk wel. Mostafazadeh en Slegers vroegen bijvoorbeeld aan een bekende in de landelijke coördinatiecommissie om de nijpende situatie van Adrz onder de aandacht te brengen. Als ze niets geleverd zouden krijgen, zouden ze namelijk niet kunnen uitbreiden. "Toen ging het opeens snel. De volgende dag belde defensie dat ze bij Steenbergen waren met drie beademingsapparaten."

Analyses

De extra apparatuur kwam niet alleen van het leger, maar ook uit het magazijn, uit de operatiekamers, die minder worden gebruikt en van leveranciers als het Duitse Dräger en Philips. Er kwam zelfs een beademingsapparaat van een dierenarts.

Kwaliteit

Voor Slegers was het aanpassen. Als klinisch fysicus waakt zij over de kwaliteit van alle apparatuur en checkt ze liever iets drie dan twee keer. "Normaal hamer je op zaken als veiligheid. Nu moest ik dat een beetje laten varen, omdat alles zo snel ging. Alsnog maak je steeds een snelle afweging en doe je een risico-inschatting, maar het was meer: 'Welke opties hebben we nog?' Alles wat we konden krijgen hielp." Soms hield ze haar hart vast. "Ik wist niet waar het heen ging, niemand. Dan denk je wel eens: 'Kunnen we het wel aan?' Het leek alsof je in een film zat waar je niet uitkwam. Hier was het alleen maar corona, thuis keek je naar het nieuws wat over corona ging en invloed had op de situatie in het Adrz. Het was allemaal met elkaar verweven."

Aanpoten

De razendsnelle uitbreidingen vroegen veel van het improvisatievermogen. "Je krijgt protocollen, wisselt kennis uit en Noord-Brabant liep wat voor, maar het komt vooral op jezelf aan", zegt Slegers. "We hebben wel veel hulp gehad van onze leveranciers", vult Mostafazadeh aan. Het was aanpoten, zeker de eerste weken. Ze maakten zelf lange dagen en Mostafazadeh zorgde dat er meer technici 24 uur per dag beschikbaar waren. Inmiddels is iedereen in iets rustiger vaarwater gekomen, al is het nog in geen enkel opzicht normaal. "Nu moet de gewone zorg weer worden opgestart", zegt Mostafazadeh. "Er moet dus apparatuur terug naar de operatiekamers, terwijl we ook het aantal ic-bedden op peil moeten houden. Dat wordt onze volgende uitdaging."

Meer uit Middelburg

Dini is al sinds haar jeugd vrijwilliger: ‘Dat is geen moeten, dat is gewoon leuk!’

VEERE - Dini Helmers uit Veere doet sinds haar jeugd vrijwilligerswerk. Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan en rolt, zoals ze zelf zegt, 'van het een in het ander'. Zo kwam zij bij toeval via haar roofvogelonderzoek in contact met de krant Zeeuws Weerzien, waarvoor zij nu actief is als vrijwilliger.

3 uur geleden
Zeeland Nazomerfestival 2025 in nieuwe vorm: ‘Dit is mijn hof als indrukwekkend middelpunt’

MIDDELBURG - Van 29 augustus tot en met 6 september presenteert Theaterproductiehuis Zeeland een nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival. Dit jaar staat één grote locatievoorstelling centraal: 'Dit is mijn hof'. Deze theatervoorstelling komt tot leven op een bijzondere plek in Zeeuws-Vlaanderen, waar landschap en verhaal naadloos samenvallen, aldus de organisatie. 'De exacte locatie blijft nog even geheim.'

10 uur geleden
Monument voor omgekomen piloten Tweede Wereldoorlog onthuld bij Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Op de kruising tussen de Munnikweg en Dunoweg bij Oostkapelle is een monument onthuld voor twee piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

12 uur geleden
Middelburg zoekt nieuwe stadsdichter

MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.

1 dag geleden
Column Bart: Middelburg, de enige stad met een mysterie

Als nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?

1 dag geleden
Lintje voor ‘Mister Middelburg Boekenstad’ Gert-Jan de Rooij

MIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg. 

1 dag geleden
Verdrag van Middelburg ondertekend; 200 jongeren uit ruim 50 landen roepen wereldleiders op vrijheid en democratie te beschermen

MIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.

1 dag geleden