Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iedereen lijkt zin te hebben in Film by the Sea

Iedereen lijkt zin te hebben in Film by the Sea

VLISSINGEN - Bergen met werk zijn er de afgelopen maanden verzet door Jan Doense en zijn collega’s. “Laat het nu maar beginnen, we zijn er klaar voor”, zegt de festivaldirecteur van Film by the Sea.

Het zijn intensieve maanden geweest. “Niet zozeer omdat we het programma in elkaar moesten zetten, maar vooral omdat we lang niet wisten waar we aan toe waren”, zegt Jan Doense. Toen de bioscopen in juni de deuren weer mochten openen hebben hij en zijn bestuur alle voors en tegens op een rij gezet waarbij ze goed naar de kosten keken. “We zaten toen wekelijks bij elkaar. Zelf heb ik altijd voor ogen gehouden dat we een festival van tien dagen zouden organiseren. Ik moest dat ook wel doen, want als je de ene dag van dit uitgaat en de andere dat kom je nergens. Terugkijkend was het een struggle, maar daar merken de bezoekers straks niks van.”

Fondsen

Doense kreeg pas een definitief ‘ja’ van zijn bestuur toen de gemeente Vlissingen, provincie en een aantal fondsen zeiden te willen helpen en voor eventuele verliezen garant te staan. Ook Cinecity-directeur Ad Weststrate moedigde hem aan ervoor te gaan. “Zij zeiden het mooi te vinden dat er tenminste iets kan doorgaan en zijn zeer behulpzaam geweest. Het is fijn om die zekerheid te hebben.”

Satelliet

De provincie vroeg Doense te kijken om Film by the Sea meer uit te spreiden over de provincie. Het resultaat daarvan zijn satellietfestivals in filmhuizen als Cinema Middelburg en ‘t Beest in Goes. “Het zwaartepunt van het festival is en zal altijd in Vlissingen zijn, maar ik heb vaker nagedacht om Film by the Sea uit te rollen over de provincie. Door de crisis is dat in een stroomversnelling gekomen.”

Klassieke muziek

Het is niet het enige verbond van de directeur heeft gesloten. Doense raakte ook in gesprek met de stichting Klassieke Muziek Vlissingen, die het net als veel culturele organisaties moeilijk heeft. Samen verzorgen ze in de Sint Jacobskerk op woensdag 16 september een bijzondere voorstelling. De stille griezelfilm ‘Phantom of the Opera’ wordt ondersteund door livemuziek van organist Geert Bierling. “Als het kan qua regels en de neuzen staan dezelfde kant op zijn dat soort zaken zo geregeld.”

De ruggengraat van het festival blijven de films in bioscoopcomplex Cinecity. Het aanbod is dit jaar anders dan anders, zegt Doense. “Grote publieksfilms zijn er niet of nauwelijks, maar er zijn wel veel goede arthouse-films. We hebben daardoor toch een heel mooi programma. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar ik ben heel tevreden.”

Kaartverkoop 

Er zijn iets minder films dan voorgaande jaren, maar deze worden, onder meer vanwege de coronamaatregelen, vaker gedraaid. “De meeste zijn nu vijf of zes keer te zien, waar dat normaal zo’n drie keer.” Doense merkt dat het Film by the Sea-publiek trouw is en ook nu wil komen. De kaartverkoop gaat goed. De directeur zegt tevreden te zijn als het aantal verkochte tickets tussen de dertig en veertig procent van vorig jaar is. “Dat is realistisch, zoals het nu gaat. We doen het veel beter dan het nachtmerriescenario waarover we hebben gesproken. Dat zorgt voor een goed gevoel.”

Gratis kaarten?

Weekblad de Bode mag vijf keer twee vouchers weggeven. Wie een mailtje stuurt naar [email protected] met naam, adres en telefoonnummer maakt kans. We loten aan het einde van deze week. Met de vouchers kunt u op de website tickets bestellen voor één van de voorstellingen. Kijk voor het programma op www.filmbythesea.nl.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

2 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

22 uur geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

1 dag geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

1 dag geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

1 dag geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden