
IEA: recorduitstoot van CO2 wereldwijd dreigt door energiecrisis
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote vraag naar energie bij het herstel uit de crisis en het aankomende winterweer zorgen dit jaar voor een opleving van de uitstoot van CO2. Dat komt vooral doordat landen grotere voorraden fossiele brandstoffen aanleggen. Volgens het energieagentschap IEA vormt deze ontwikkeling, waarbij een recorduitstoot CO2 dreigt, een bedreiging voor het halen van de klimaatdoelen van Parijs.
China, India en andere opkomende economieën jagen de vraag naar steenkool aan. Ook de Verenigde Staten staan op het punt hun gebruik van deze vervuilende fossiele brandstof voor het eerst in bijna tien jaar op te voeren, aldus het IEA. De oplopende gasprijzen en problemen met stroomopwekking van de laatste weken hebben ook de discussie aangewakkerd over de impact van de wereldwijde overgang naar schonere energie.
De CO2-uitstoot bereikte net voor het begin van de coronapandemie een wereldwijde piek en registreerde vervolgens in coronajaar 2020 de grootste jaarlijkse daling sinds ten minste 1965, volgens gegevens van olie- en gasconcern BP. De uitstoot van het broeikasgas is dit jaar tot en met augustus slechts 1 procent lager dan in dezelfde periode van 2019, aldus Carbon Monitor, een groep die de uitstoot in de gaten houdt.
Ambitieuzer
De voorspelling van een recorduitstoot zijn een slechte voorbode van de COP26-klimaatonderhandelingen die in november in het Schotse Glasgow zullen plaatsvinden. De Verenigde Naties dringen er bij de landen op aan ambitieuzere klimaatplannen in te dienen tegen de tijd dat de besprekingen van start gaan. De verwachting is dat meer dan tweehonderd landen aan de onderhandelingen meedoen.
De energiecrisis speelt vooral bij de opwekking van stroom. De tekorten aan aardgas en elektriciteit zijn vooral acuut in China en het Verenigd Koninkrijk. De uitstoot van elektriciteitsproducenten is tussen januari en augustus dit jaar wereldwijd al met 2,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Daarvoor zijn vooral China, India en Brazilië verantwoordelijk, komt naar voren uit gegevens van Carbon Monitor.
De uitstoot in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is tijdens de eerste acht maanden van dit jaar met 4,7 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Carbon Monitor baseert zijn ramingen op energieopwekking, industriële activiteit, wegtransport, binnenlandse en internationale luchtvaart en de vraag van huishoudens. In de VS is de daling 3,5 procent.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.
31 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie wil nieuwe gasdeals met Rusland eind dit jaar verbieden en de al bestaande gasdeals met Moskou eind 2027 hebben opgeschort. Dat zou staan in een plan van de Europese Commissie, melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern is somberder geworden over de winstgevendheid in 2025 door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan het bedrijf dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel zakte 1,6 procent.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Elon Musk wil doorgaan met zijn rechtszaak tegen OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT. De beslissing van OpenAI om gedeeltelijk terug te komen op het plan om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden zal daar niets aan veranderen, heeft Musks advocaat gezegd.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft ingestemd met de overname door de Amerikaanse branchegenoot DoorDash voor 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro). Het bestuur van Deliveroo beveelt aandeelhouders aan om in te stemmen met het voorstel.
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Zalando handhaaft de groeiverwachtingen voor dit jaar, ondanks "snel veranderende geopolitieke en macro-economische omstandigheden". Dat meldt de Duitse kledingwebwinkel bij de kwartaalcijfers. Het bedrijf verwacht nog steeds tot 9 procent meer kleding en andere artikelen te verkopen via zijn platform dan vorig jaar, te midden van de oplopende wereldwijde handelsspanningen door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geleden