Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HZ Vlissingen vraagt aandacht voor vluchtelingenproblematiek

HZ Vlissingen vraagt aandacht voor vluchtelingenproblematiek

VLISSINGEN - HZ Vlissingen vraagt aandacht voor de vluchtelingenproblematiek in de samenleving. Tijdens een aanschuiflunch die 29 maart wordt georganiseerd gaan studenten op een laagdrempelige manier in contact met vluchtelingen. In de avond is er een inloopavond voor studenten die behoefte hebben aan een luisterend oor. 

De focus van deze lunch ligt op het verbinden van verschillende mensen. Tijdens de aanschuiflunch lunchen 15 studenten met 15 vluchtelingen die opgevangen zijn in de noodopvang A58. “Deze vluchtelingen willen deelnemen aan de samenleving”, vertelt Jorien Mesu-Minderhoud, medewerker HZ en tafelhost tijdens de lunch. Op het menu staat een halal vegetarische lunch. Deelnemers worden gestimuleerd een actieve rol te spelen. Om hiervoor te zorgen, zet Mesu-Minderhoud studenten en vluchtelingen lijnrecht tegenover elkaar. “Men is geneigd naar zijn/haar comfortzone te gaan. Door verbondenheid te creëren, wil ik zorgen voor een betere wereld.” Dat studenten centraal staan in de communicatie naar buiten toe, vindt ze belangrijk. “Boven deze generatie, die meer wordt belast dan voorgaande generaties, hangt een donkere wolk.” Zo is de Oekraïense Svetlana Vylkove, tot vorig jaar HZ student, nauw betrokken bij het project net als Julia-Antonina Majchrzak en Julia Kobylinska, Watermanagement studenten uit Polen. 

Door de oorlog in Oekraïne wordt Europa, na de vluchtelingenstroom van honderdduizenden Syriërs op de Balkanroute in 2015, opnieuw geconfronteerd met een grote toestroom van vluchtelingen. Mesu-Minderhoud: “Het doet wat met mensen. Ik ben moeder. Het raakt me.” In het HZ Café spreken studenten, onder het genot van een hapje en drankje, met elkaar en met docenten over onderwerpen die hen in deze ‘spannende tijden’ bezighoudt. Alle activiteiten op de HZ dragen bij aan de ontwikkeling van een waarden-gedreven professional, die de wereld, een beetje beter wil maken. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) ‘kwaliteitsonderwijs’, ‘verminderde ongelijkheid’, ‘duurzame steden en gemeenschappen’ en ‘vrede, justitie en sterke publieke diensten’ stonden centraal. “Zo creëren we bewustzijn”, vertelt Mesu-Minderhoud.

Meer uit Vlissingen

Magdeleen van Eersel exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Magdeleen van Eersel is de dertiende kunstenaar die exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning ter beschikking aan kunstenaars onder de titel 'Ik geef je mijn raam'.

11 uur geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en JVOZ

VLISSINGEN - De JVOZ en de Zeelandia Middelburg gaan verder samenwerken. Vrijdag 23 februari ondertekenden voorzitter Remy Verhage van Zeelandia Middelburg en Eugène Fagg, voorzitter van JVOZ een samenwerkingsovereenkomst. Deze stap is het vervolg op een succesvolle pilot die in de afgelopen periode is uitgevoerd.

15 uur geleden
Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

1 dag geleden
Kipvis enthousiast over plannen Machinefabriek

VLISSINGEN - In de eerste plannen voor een culturele invulling van een deel van de Machinefabriek is ook ruimte beschikbaar voor kunstwerkplaats Kipvis. "We zijn erg enthousiast," vertelt Jochem Weststrate, secretaris van Kipvis. "We vinden het een heel goed idee."

1 dag geleden
Gemeente gaat de 'Gevleugelde Leeuw' veiligstellen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat de 'Gevleugelde Leeuw' van Kees Keijzer veiligstellen en een nieuwe plek zoeken waar het kunstwerk in de toekomst komt te hangen. Het kunstwerk hangt sinds 1969 aan de gevel van de voormalige Markusschool aan de Falckstraat. De gemeente is voornemens het schoolgebouw te slopen.

2 dagen geleden
De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

3 dagen geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

3 dagen geleden