Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hyundai en Kia niet meer in gesprek met Apple, aandelen onderuit

Hyundai en Kia niet meer in gesprek met Apple, aandelen onderuit

TOKIO (ANP) - De Zuid-Koreaanse automakers Hyundai en Kia gingen maandag onderuit op de beurs in Seoul. Beleggers reageerden teleurgesteld op een verklaring van de twee bedrijven dat er geen gesprekken worden gevoerd met het Amerikaanse technologieconcern Apple over een mogelijke samenwerking. In de afgelopen weken schoten de aandelenkoersen van Kia en moederbedrijf Hyundai juist omhoog door geluiden dat de autobouwers samen met Apple zelfrijdende elektrische auto's zouden gaan ontwikkelen.

Hyundai leverde bijna 6 procent in en Kia Motors raakte 14 procent kwijt. De bedrijven lieten in een wettelijke update onder de regels van de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt weten geen onderhandelingen te voeren met Apple over de ontwikkeling van een zelfrijdende auto van de iPhone-maker.

Verschillende media meldden de voorbije maanden dat Apple en Hyundai werken aan een verbond om samen met Apple zelfrijdende auto's te maken. Het Zuid-Koreaanse autoconcern berichtte in januari zelf met de iPhone-maker in gesprek te zijn, maar trok die verklaring later weer in. De bekendmaking door Hyundai zou tot boosheid bij Apple hebben geleid, die doorgaans nieuwe ontwikkelingen strikt geheimhoudt.

Nikkei

In Tokio eindigde de Nikkei 2,1 procent hoger op 29.388,50 punten en bereikte het hoogste niveau in dertig jaar. De stemming werd gesteund door sterke bedrijfsresultaten. Vooral de Japanse staalmakers waren in trek. Kobe Steel maakte een koerssprong van ruim 17 procent dankzij een verhoging van de jaarverwachting. Nippon Steel werd 9 procent hoger gezet. De staalfabrikant verwacht dat het jaarverlies lager zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Telecomonderneming en techinvesteerder SoftBank, die na de slotbel met resultaten kwam, won 4,5 procent. Autofabrikant Toyota, die dinsdag de boeken opent, klom dik 1 procent.

In Shanghai noteerde de hoofdindex 0,9 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong won 0,4 procent. De grote Chinese technologiebedrijven lieten een gemengd beeld zien in een reactie op de strengere regels van Peking om de machtspositie van deze bedrijven aan te pakken. Webwinkel Alibaba daalde 0,3 procent en internetconcern Tencent won 0,7 procent.

Veel Aziatische beurzen kennen deze week een korte handelsweek vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. In China en Zuid-Korea zijn de markten op donderdag en vrijdag gesloten. De beurs in Hongkong is vrijdag dicht en in Tokio hebben beleggers donderdag een vrije dag vanwege de viering van de stichting van Japan.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

41 minuten geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

10 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

11 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

12 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

12 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

15 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

17 uur geleden