Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

Dat komt vooral omdat deze potentiële huizenkopers minder kunnen lenen dan vorig jaar vanwege de gestegen hypotheekrente. Volgens de hypotheekorganisatie is slechts 1 procent van het complete huizenaanbod nu bereikbaar voor deze groep. Vorig jaar was dit nog 3,3 procent en het jaar daarvoor 4,7 procent.

"Het aanbod van betaalbare woningen voor deze groep is daarmee met 70 procent gedaald in één jaar tijd", stelt De Hypotheker. Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen ook zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Slechts 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen beschikbaar.

De onderzoekers brachten per regio in kaart hoeveel woningen bereikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) bedraagt zo'n inkomen 38.000 euro. Met dit salaris kun je als single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. "Dit is veel minder dan vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen", aldus de hypotheekverstrekker.

Tweeverdieners met zo'n inkomen kunnen nu ongeveer 304.000 euro lenen. Dat is ongeveer 40.000 minder dan vorig jaar.

Voor modale eenverdieners is het beschikbare aanbod in Flevoland (0,1 procent), Noord-Brabant (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) het nijpendst. "Hier krijgen singles nauwelijks nog een voet tussen de deur door de sterk gestegen woningprijzen en het schaarse aanbod." In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken zij de meeste kans.

Voor modale eenverdieners die in de grote stad willen wonen, is de kans op een betaalbare woning bijna nihil. In Amsterdam en Den Haag is helemaal geen aanbod meer beschikbaar en in Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar (0,2 procent). Rotterdam scoort van alle grote steden het hoogst, maar ook hier is bijna geen woning meer te krijgen (0,5 procent).

Meer uit Financieel

Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

24 minuten geleden
Boete van 100 miljoen voor Continental over rol dieselschandaal

HANNOVER (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental heeft een boete gekregen van 100 miljoen euro voor zijn rol bij het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Continental niet genoeg gedaan om te voorkomen dat het bedrijf en werknemers werden betrokken bij de zaak.

43 minuten geleden
Noodlijdend IT-bedrijf Atos stelt deadline reddingsplan uit

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft de deadline van zijn reddingsplan uitgesteld tot 3 mei. Atos, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, diende eerder deze maand een herstructureringsplan in bij banken en andere schuldeisers. Het bedrijf stelde daarin 1,2 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig te hebben om zijn activiteiten voort te zetten en de schulden met ongeveer de helft te verminderen. Ook wil het bedrijf de looptijd van andere schulden met vijf jaar verlengen.

2 uur geleden
Modebedrijf Hermès verkoopt meer, met name in Azië

PARIJS (ANP) - Het Franse modebedrijf Hermès, vooral bekend van de Birkin- en Kelly-handtassen, heeft in het eerste kwartaal de verkoop verhoogd, geholpen door sterke groei op de grote Aziatische markt. Maar ook in de andere regio's verkocht het concern meer dure handtassen en zijden sjaals.

2 uur geleden
Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het "zorgelijk" dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel om opheldering vragen.

2 uur geleden
Blokker werkt aan laatste details herfinanciering, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - De herfinanciering van Blokker is nog steeds niet rond, meldt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group. Stapert zei twee weken geleden al dat de herfinanciering bijna rond was en dat hij naar verwachting deze week meer kan vertellen over de toekomst van de winkelketen. "We zijn er nog steeds heel druk mee bezig en zetten nu de laatste puntjes", zegt hij donderdag.

2 uur geleden
Duits consumentenvertrouwen op hoogste niveau in twee jaar

NEURENBERG (ANP/AFP) - Het vertrouwen van Duitse consumenten is verder toegenomen tot het hoogste niveau in twee jaar, meldt marktonderzoeksbureau GfK. Hoewel het consumentenvertrouwen over het geheel genomen nog altijd op een laag niveau ligt, zijn consumenten de laatste tijd positiever geworden over hun inkomen, na een reeks van overeenkomsten over loonsverhogingen die onlangs door de vakbonden in heel Duitsland zijn gesloten.

2 uur geleden