Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

"In zes van de bezochte praktijken worden de praktijkruimten minder vaak schoongemaakt dan de richtlijn voorschrijft", aldus de IGJ. "En van het echoapparaat is niet altijd duidelijk hoe vaak de verloskundigen dit moeten reinigen en óf het wordt gedaan. Na inwendige echo's moeten zij de echoprobe reinigen én desinfecteren. Dit gebeurt niet overal." Een echoprobe registreert geluidsgolven.

Ook over het compleet reinigen van baarkrukken, stoeltjes waarop je kunt gaan zitten om het persen gemakkelijker te maken, is de inspectie niet zonder zorg.

Handalcohol

Voldoende hygiëne rond de bevalling is absoluut noodzakelijk, want infectieziekten kunnen gemakkelijker toeslaan door de kwetsbaarheid van barende ouder en kind. "Verloskundigen weten hoe belangrijk goede infectiepreventie is, maar we zien dat in de praktijk nog verbeteringen nodig zijn", schrijft de inspectie.

Zo is ook niet overal de juiste handalcohol aanwezig. Verloskundigen horen verder handschoenen, een bril, schort en een mondneusmasker te dragen als er kans is op het overdragen van een infectieziekte, maar de inspectie heeft ook begrepen dat de zorgverleners "niet alle middelen gebruiken in situaties waarbij dit risico aanwezig is".

Sieraden

De medicatie die de verloskundige ongekoeld in de zogenoemde bevaltas meeneemt, heeft een kortere houdbaarheid, maar ook daar wordt niet altijd goed genoeg op gelet. En schoon en vuil materiaal wordt ook weleens minder goed van elkaar gescheiden.

In acht van de tien praktijken werd ook het verbod op het dragen van sieraden onvoldoende gevolgd.

Meer uit Gezond

Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

40 minuten geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

54 minuten geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

3 uur geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

4 uur geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

6 uur geleden
Ministerie Volksgezondheid en zorgpartijen sluiten nieuw akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.

15 uur geleden
Natuur- en gezondheidsschade door stikstof is 14 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.

17 uur geleden