Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huurprijzen zijn het sterkst gestegen in zes jaar

Huurprijzen zijn het sterkst gestegen in zes jaar

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van huurwoningen zijn in juli het sterkst gestegen sinds 2014. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de huurstijging vooral wijt aan de hogere inflatie. Die wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel de huur maximaal mag worden verhoogd.

De woninghuren lagen afgelopen juli gemiddeld 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De huren van sociale huurwoningen die niet in handen waren van een woningcorporatie stegen het meest, met 3,4 procent. Daarna volgden de vrijesectorwoningen met 3 procent.

Bewoners van sociale huurwoningen van woningcorporaties moesten gemiddeld 2,7 procent meer betalen. Zij zagen hun huur daarmee minder omhooggaan dan andere huurders. Maar het verschil met vorig jaar was wel het grootst. Toen gingen hun huren nog met 2 procent omhoog.

Laag inkomen

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt de stijging vooral hard aan bij mensen met een hoge huur en een relatief laag inkomen. Volgende week op Prinsjesdag komt ze met maatregelen om deze groep tegemoet te komen.

De oppositie is boos over de flinke huurstijging tijdens de coronacrisis. De Eerste Kamer nam eerder een motie aan om de huren te bevriezen. Daar ging het kabinet niet in mee. De SP en PvdA willen dat de huren alsnog worden bevroren. De PVV noemt de huurstijging in crisistijd onbeschoft.

Inflatie

In Nederland is aan banden gelegd hoeveel de huurprijzen jaarlijks mogen worden verhoogd. Dat wordt onder meer berekend aan de hand van de inflatie en - bij gereguleerde huurwoningen - het inkomen van de bewoners. Dit jaar was de inflatie hoog vergeleken met eerdere jaren en dat werkte door in de huurprijzen.

Verhuurders mogen wel meer geld vragen voor hun woningen als er nieuwe bewoners in trekken. Dit jaar verhoogden zij de huur dan met gemiddeld 9,5 procent, ruim een procentpunt meer dan een jaar eerder.

Rotterdam

Voor het eerst in jaren stegen de huren niet het meest in Amsterdam. Hier was de stijging 3,5 procent. Den Haag zat daar met 3,6 net boven. Maar in Rotterdam werd de grootste stijging genoteerd, van 4,1 procent.

De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het kabinet betaalbaar wonen een topprioriteit maakt, na de sterke huurstijgingen. "Dat is extra wrang nu veel huurders in onzekerheid zitten over de ontwikkeling van hun inkomen. Ze zijn vaak al een veel te groot deel van hun inkomen kwijt aan huur", stelt de belangenbehartiger van huurders. De Woonbond pleit voor het afschaffen van de verhuurderheffing. Daardoor zou er meer kunnen worden gebouwd en worden geïnvesteerd in betaalbare woningen.

Meer uit Financieel

Boeing komt met reeks kostenbesparingen om fabrieksstaking

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het werk hebben neergelegd. De staking "brengt ons herstel aanzienlijk in gevaar en we moeten de nodige maatregelen nemen om geld te behouden en onze gezamenlijke toekomst veilig te stellen", schrijft financieel topman Brian West aan werknemers.

52 minuten geleden
Chipbedrijven omlaag op negatief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en Besi hoorden maandag bij de sterkere dalers op het Damrak. Vorige week boekten die concerns nog flinke koerswinsten, die volgden op de opmars van de Amerikaanse chipsector. Zo won het aandeel van beurslieveling Nvidia op Wall Street vorige week bijna 16 procent. Maandag was de stemming op de beursvloeren overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van een week vol rentebesluiten, onder meer van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England.

1 uur geleden
Econoom: vierdaagse werkweek is 'lastig' om krapte arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Een vierdaagse werkweek, een van de nieuwe eisen van vakbond FNV, "wordt lastig" omdat de arbeidsmarkt al krap is en de Nederlandse beroepsbevolking vergrijst. Dat stelt Aggie van Huisseling, econoom bij ABN AMRO, in een reactie op de eis. Volgens haar zal de krapte op de arbeidsmarkt niet worden opgelost door werknemers vier dagen per week te laten werken.

1 uur geleden
Senatoren roepen Fed op rente in VS woensdag flink te verlagen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Drie Amerikaanse senatoren roepen de Federal Reserve op de rente in de Verenigde Staten flink te verlagen. Woensdag komt de Fed met een rentebesluit en op de financiële markten wordt een verlaging van een kwart procentpunt verwacht. Maar de senatoren vragen Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn collega's om een verlaging van 0,75 procent.

1 uur geleden
Europese Rekenkamer hekelt EU-regeling voor niet-gerecycled afval

LUXEMBURG (ANP) - De Europese regeling waarbij lidstaten Brussel moeten betalen voor niet-gerecycled kunststof verpakkingsafval, functioneert niet goed. Dat constateert de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport. Het instituut roept de Europese Commissie op de problemen snel te verhelpen.

2 uur geleden
Voorbereidingen voor Prinsjesdag in Den Haag in volle gang

DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor Prinsjesdag zijn maandagmiddag in volle gang. Langs de route die de Glazen Koets met de koninklijke familie zal rijden zijn dranghekken geplaatst. Ook staan er op meerdere plekken betonblokken en wegversperringen klaar om wegen in de buurt van de route af te sluiten.

2 uur geleden
Boeing betaalt 150 miljoen aan Embraer om mislukte miljardendeal

SÃO PAULO (ANP/RTR) - Boeing betaalt de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer een schadevergoeding van 150 miljoen dollar, bijna 135 miljoen euro. Dit meldt Embraer. Boeing doet dit omdat die zich in 2020 terugtrok uit een miljardendeal met Embraer. De schadevergoeding is een nieuwe tegenvaller voor de geplaagde Amerikaanse vliegtuigfabrikant.

2 uur geleden