Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hulp aan visserij en glastuinbouw verdeelt coalitie

Hulp aan visserij en glastuinbouw verdeelt coalitie

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen zijn verdeeld over de vraag of vissers en glastuinbouwers steun moeten krijgen nu ook de prijzen van scheepsbrandstof en gas torenhoog zijn opgelopen. VVD, CDA en ChristenUnie roepen landbouwminister Henk Staghouwer eensgezind op meer voor deze sectoren te doen. D66 vindt juist dat die kans op kans hebben laten lopen om zelf op tijd duurzamer en toekomstbestendiger te worden.

"Er is sprake van een acute noodsituatie in de visserij", waarschuwt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. De gehele kottersector dreigt volgens hem kopje onder te gaan, met het risico dat "aanpalende sectoren" worden meegesleurd. Grinwis vreest "verwoestende gevolgen" in vissersdorpen. "Hele gemeenschappen leven om deze visserij heen."

Staghouwer, een partijgenoot van Grinwis, zette vorige week zijn plannen op een rij om de visserijbranche toekomstbestendiger te maken. De komende jaren is meer dan 400 miljoen euro beschikbaar. Maar dat geld is vooral bedoeld om de sector te laten krimpen en verduurzamen. Het kabinet is niet van plan directe steun te geven om de gestegen brandstofprijzen op te vangen.

Perspectief

Naast Grinwis missen ook VVD’er Peter Valstar en CDA’er Derk Boswijk perspectief voor vissers op de kortere termijn. Zij luiden daarnaast de noodklok over de glastuinbouw, waar veel ondernemers zuchten onder de torenhoge gasprijzen. De sector is volgens Boswijk "ontzettend belangrijk" voor Nederland, "niet alleen voor de voedselvoorziening maar ook voor de energietransitie".

Coalitiegenoot D66 staat niet te springen om deze sectoren te hulp te schieten. Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat tuinders al bijna tien jaar beloven dat zij hun verbruik van fossiele brandstoffen gaan verminderen. Ook vissers hebben zich volgens hem onvoldoende aangepast. "En nu gaan we met heel veel overheidsgeld schonere boten voor ze kopen. Worden dat een soort staatsboten?"

Meer uit Politiek

Van Vroonhoven: NSC was bereid kabinet te laten vallen om WIA

DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."

9 uur geleden
Minister Veldkamp sluit zeven diplomatieke posten, later nog vier

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libië en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.

10 uur geleden
Schoof vreesde meermaals dat coalitie niet uit voorjaarsnota kwam

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."

12 uur geleden
Keijzer niet blij met huurbevriezing, wijst naar partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.

12 uur geleden
Provincies willen snel voldoende geld voor aanpak stikstofcrisis

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

13 uur geleden
Geld voor lagere energiebelasting komt uit klimaatfonds

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.

13 uur geleden
Kabinet wil chronisch zieken uit Participatiewet halen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.

13 uur geleden