Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huizenprijzen volgens makelaars sterkst gedaald in tien jaar

Huizenprijzen volgens makelaars sterkst gedaald in tien jaar

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal het sterkst gedaald in tien jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) telden huizenkopers gemiddeld 8,2 procent minder neer voor een bestaande woning dan een jaar eerder. Vooral vrijstaande huizen en appartementen werden fors goedkoper.

Het gaat om het tweede kwartaal op rij dat de huizenprijzen een flinke daling laten zien. In de laatste drie maanden van vorig jaar werden woningen al 6,4 procent goedkoper. Dat was de eerste daling op jaarbasis in negen jaar. Daarmee heeft de woningmarkt onder druk van de gestegen rente in korte tijd een grote omslag laten zien. In 2021 ging de prijs nog met zo'n 20 procent omhoog.

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, spreekt van een "normale correctie" op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. "Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20 procent per jaar niet houdbaar zou zijn."

Betaalbaar aanbod

Dat wil volgens haar niet zeggen dat er nu alweer sprake is van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. "Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast." Vandaar dat een grote groep mensen nog steeds grote moeite heeft om een geschikt huis te vinden.

Gemiddeld werd 394.000 euro betaald voor de bijna 28.500 bestaande woningen die NVM-makelaars in januari, februari en maart verkochten. Dat laatste betekende een afname van 2 procent van het aantal verhuizingen ten opzichte van een jaar eerder. NVM-makelaars verkochten daarnaast bijna 4200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Daar ging het om een daling van 37 procent.

Dramatisch laag

"Kijk ik naar de ontwikkeling van het aankomend nieuwbouwaanbod dat gebouwd en opgeleverd wordt, dan maak ik me zorgen. Die aantallen zijn dramatisch laag terwijl we ze keihard nodig hebben", zegt Gerssen. De nieuwbouw bleef vorig jaar al fors achter. Plannen komen volgens de makelaars regelmatig niet in de verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten.

De NVM merkt ook dat er een kloof dreigt te ontstaan tussen de prijzen van nieuwbouw en bestaande bouw. Voor een nieuwbouwwoning waren kopers afgelopen kwartaal namelijk gemiddeld 468.000 euro kwijt, maar 2,9 procent minder dan een jaar eerder.

Bijbouwen

De oplossing zit hem volgens de NVM in het snel meer bijbouwen van huizen. "Want zonder beweging en doorstroming gaat de woningmarkt op slot en dat is funest voor kopers", aldus Gerssen.

Meer uit Financieel

Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

1 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

3 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

4 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

4 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

5 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

6 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

7 uur geleden