Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Huizenprijzen gaan ook volgend jaar flink omhoog'

'Huizenprijzen gaan ook volgend jaar flink omhoog'

AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland blijven voorlopig waarschijnlijk flink oplopen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zal de prijsstijging volgend jaar wel afzwakken ten opzichte van de records van de laatste tijd. Maar in historisch perspectief gaat het ook dan nog steeds om een grote toename, aldus de deskundigen bij de centrale bank.

In nieuwe ramingen gaat DNB ervan uit dat woningen dit jaar gemiddeld 10 procent duurder worden. In lijn met de licht oplopende rentestanden op de kapitaalmarkt zal de hypotheekrente volgend jaar wat toenemen. Dat geldt ook voor de werkloosheid. Hierdoor is de verwachte prijsstijging voor 2022 lager, maar met 5,5 procent "in historisch perspectief nog steeds hoog". In 2023 loopt de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting wat verder op, waardoor de prijsstijging afvlakt naar 3,5 procent.

Ongeveer een jaar geleden hield DNB nog rekening met een coronadip voor de huizenprijzen. Maar daarvan is in de praktijk absoluut geen sprake geweest. De recente stijgingen zijn ook flink hoger dan wat DNB nog voorzag ten tijde van zijn decemberraming, ongeveer een half jaar geleden. In april werden koopwoningen gemiddeld bijvoorbeeld voor 11,5 procent hogere prijzen verkocht dan een jaar terug. Daarmee was sprake van de grootste prijsstijging in twintig jaar.

Krapte op de woningmarkt

De situatie is voor een groot deel ontstaan door de enorme krapte op de woningmarkt. Het aanbod aan te koop staande huizen is fors geslonken, waardoor mensen flink tegen elkaar op moeten bieden om nog een huis te bemachtigen. Ook de lage hypotheekrente speelt een rol, evenals de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers jonger dan 35 jaar. Die maatregel was bedoeld om starters meer kansen te geven op de markt. Maar waarschijnlijk heeft de ingreep er alleen maar toe geleid dat de huizenprijzen extra zijn gestegen.

Dit alles betekent ook dat de huizenkopers zich nu nog dieper in de schulden moeten steken om een huis te kopen. Dat is volgens de DNB niet zonder gevaren. De centrale bank kondigde onlangs aan met ingang van volgend jaar alsnog strengere hypotheekregels in te voeren voor banken. De woningmarkt dreigt vast te lopen, waarschuwde DNB-president Klaas Knot. Volgens hem bestaat in deze oververhitte situatie de kans dat zich plots een prijscorrectie voordoet. Hierdoor zouden veel huizen 'onder water kunnen komen te staan' en dat zou een risico zijn voor het financiële systeem van Nederland.

Net als andere deskundigen hameren de bestuurders van DNB er ook op dat er meer woningen moeten worden gebouwd. De doelstelling van het kabinet om gemiddeld 90.000 woningen per jaar te bouwen tot 2030 wordt in 2021 naar verwachting opnieuw niet gehaald, benadrukken de kenners. Daarnaast pleit DNB er al een tijd voor om belastingvoordelen voor huizenkopers af te bouwen, omdat die het aangaan van hoge hypotheekschulden in de hand zouden werken.

Meer uit Financieel

Winsten Wall Street ondanks zwak cijfer consumentenvertrouwen VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.

6 uur geleden
Bloomberg: VodafoneZiggo overweegt verkoop zendmasten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.

8 uur geleden
Groei economie Rusland zwakt flink af in eerste kwartaal

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

9 uur geleden
Kabinet stelt aanbesteding twee windmolenparken op Noordzee uit

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Novo Nordisk lager op aandelenbeurs Kopenhagen na vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.

10 uur geleden
Drinkwaterbedrijf signaleert lager gemiddeld verbruik in 2024

ROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.

11 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS op bijna laagste niveau ooit

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.

11 uur geleden