Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huiselijk geweld vaak laat aangepakt, aldus IGJ

Huiselijk geweld vaak laat aangepakt, aldus IGJ

UTRECHT (ANP) - Kinderen en huishoudens moeten nog vaak lang wachten op actie van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt dat aan de slag moet met berichten over huiselijk geweld. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Ze krijgen niet op tijd de hulp die nodig is om hun thuissituatie weer veilig te maken. Hierdoor leven zij te lang met een constante dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling."

"Melders vertelden de inspectie dat ze twijfelen of het wel zin heeft om te melden bij Veilig Thuis", hoort de inspectie zelfs. Alleen als acuut onveiligheid ontstaat, wordt een melding daarover wel meteen opgepakt.

De inspectie controleerde bij drie van de 25 Veilig Thuis-organisaties en vroeg informatie op bij allemaal. Over 2024 blijkt dat het maar vijf Veilig Thuis-organisaties lukt om ten minste 80 procent van de meldingen binnen de wettelijke termijnen te beoordelen.

Toename en ernst

Oorzaken van de traagheid zijn toename en ernst van de meldingen, onvoldoende deskundigheid en beschikbaarheid van de lokale hulpverlening en onvoldoende beschikbaarheid van personeel.

Als er geen onmiddellijke onveiligheid dreigt, moet de aanpak van meldingen wachten. Daar zitten echter ook berichten bij over ernstige structurele mishandeling of verwaarlozing.

Forse toename

IGJ vraagt Veilig Thuis de eigen afdelingen, maar ook andere partners in de sector, niet alleen bezig te zijn met het wegwerken van de eigen wachtlijsten. "Want een huishouden is niet geholpen als het wordt doorgeschoven van de wachtlijst van Veilig Thuis naar de wachtlijst van bijvoorbeeld vrijwillige hulpverlening." De inspectie benadrukt dat ook gemeenten en diverse andere organisaties een verantwoordelijkheid hebben.

Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis neemt de bevindingen "zeer serieus". "We zien wachttijden oplopen door onder andere een forse toename en complexiteit van meldingen, bezuinigingen, krapte op de arbeidsmarkt en een tekort aan deskundige en beschikbare hulpverlening om de zorg aan over te dragen" verklaart het.

Regionaal wordt al wel zoveel mogelijk aangepakt, maar "er is een vernieuwende aanpak en manier van samenwerken nodig tussen alle betrokken partijen", zegt het netwerk. Gemeenten zijn de opdrachtgevers van Veilig Thuis. Volgens hun vereniging VNG werken verbeteracties onvoldoende "terwijl er een nieuwe, meer effectieve manier van werken is ontwikkeld is". De club bepleit daarom versnelling en intensivering daarvan.

Meer uit Binnenland

Noorden ontstemd over uitblijven besluit Lely- en Nedersaksenlijn

ASSEN (ANP) - De noordelijke provincies zijn niet te spreken over het uitblijven van een besluit over verdere ontwikkelingen van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Vorige week was daar overleg over met het Rijk, maar volgens staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) is de tijd "nog niet rijp" om verder te gaan met beide projecten.

1 uur geleden
Nieuwe advocaten voor Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi heeft weer advocaten, dat heeft het gerechtshof Amsterdam waar het hoger beroep van het liquidatieproces dient, bevestigd. Vito Shukrula en Carlo Crince le Roy bevestigden desgevraagd op hun beurt dat zij de verdediging op zich nemen. De twee willen verder geen commentaar geven. Ze wachten daarmee tot de volgende zitting in december.

2 uur geleden
Snel minder stikstof in natuur is 'onuitvoerbaar', vindt de Staat

DEN HAAG (ANP) - Snel minder stikstof laten neerkomen op de kwetsbaarste natuurgebieden in Nederland vergt maatregelen die "onuitvoerbaar" zijn, zo stelde de Staat dinsdag in de rechtbank in Den Haag. De Staat stond tegenover Greenpeace. De milieuorganisatie eiste dat komende jaren veel minder stikstof neerkomt op de kwetsbaarste natuur in Nederland.

2 uur geleden
Joodse voorman vraagt verbod Palestijnse leuzen en stationprotest

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet leuzen als 'From the river to the sea' en oproepen tot de intifada verbieden, vindt het Centraal Joods Overleg (CJO). Dat geldt ook voor bezettingen en zitprotesten op stations, en voor de pro-Palestijnse organisatie Samidoun. Zalen die haatzaaiende bijeenkomsten toelaten of Joodse evenementen weren, moeten hun subsidie verliezen, vindt de vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Nederland.

2 uur geleden
Geen steun voor motie van wantrouwen tegen Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Een motie van wantrouwen van de Amsterdamse JA21 tegen burgemeester Femke Halsema heeft geen steun gekregen van de rest van de raad. Geen van de andere partijen in de gemeenteraad steunde de motie.

2 uur geleden
Spoeddebat Europees Parlement over geweld Amsterdam

BRUSSEL (ANP) - Op verzoek van de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) houdt het Europees Parlement woensdag een spoeddebat over het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van donderdag op vrijdag. Ruissen vroeg het debat vrijdag aan en heeft inmiddels de steun van alle fracties in het Europees Parlement gekregen, zegt een woordvoerder van Ruissen.

2 uur geleden
Schoof blijft bij 'integratieprobleem' maar niet van hele groepen

DEN HAAG (ANP) - Het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam vorige week is een uiting van een "integratieprobleem", herhaalde premier Dick Schoof dinsdag na een gesprek met Joodse organisaties. "Ik denk dat het goed is om het op deze manier te benoemen. We weten het en dan moet je daar niet omheen draaien." Tegelijkertijd wil hij jongeren "van welke achtergrond dan ook" niet "tegen het hoofd stoten".

3 uur geleden