Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huiseigenaren maken vaker bezwaar tegen WOZ-waarde via bureau

Huiseigenaren maken vaker bezwaar tegen WOZ-waarde via bureau

DEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren maken dit jaar vaker bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde bij een commercieel bureau, vooral omdat WOZ-waardes dit jaar harder zijn gestegen dan voorgaande jaren. Als huiseigenaren het niet eens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde kunnen ze bezwaar maken bij de gemeente of dit laten doen door een commercieel bureau.

Eerder deze week ontvingen huiseigenaren de nieuwe WOZ-waarde, die gemiddeld met 17 procent is gestegen. De peilwaarde van een woning is meegestegen met de huizenprijzen, maar ligt een jaar achter waardoor de dalende huizenprijzen nog niet zichtbaar zijn in de WOZ-waarde. Die waarde wordt gebruikt als basis waarover bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) wordt geheven.

Directeur Dennis van der Locht van WOZ-bureau JUIST denkt dat zijn bedrijf meer aanvragen voor bezwaar ontvangt vanwege de veel hogere stijgingen. "Tot nu toe hebben we 20 procent meer aanvragen ontvangen vergeleken met deze periode vorig jaar."

Grote drukte bij WOZ-bureaus

WOZwet.nl heeft woensdag meer dan 18.000 aanvragen binnen, tegenover zo'n 4500 aanvragen in totaal vorig jaar. "Het komt ook voor dat een gemeente zegt mensen terug te bellen voor het bezwaar, maar dit niet doet", zegt eigenaar Kevin Pruimboom. Hij vermoedt dat huiseigenaren ook hierom vaker aankloppen bij zijn WOZ-bureau. Bij Eerlijke WOZ is het dit jaar zo druk dat het bureau alleen bezwaren behandelt via e-mail.

WOZ-bureaus halen hun inkomsten uit de proceskostenvergoedingen van zo'n 300 tot bijna 600 euro die ze krijgen van gemeenten voor elk succesvol bezwaar. Voor huiseigenaren is het kosteloos maar het wordt op sommige plekken betaald van belastinginkomsten van inwoners. Gemeenten hoeven deze kosten niet te betalen als inwoners zelf bezwaar maken, daarom roepen onder meer Deventer, Arnhem en Haarlem inwoners op dit zelf te doen.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

6 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

14 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

14 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

16 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

18 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

20 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden