
Huisartsen zien minder jonge kinderen met kinkhoest na hoge piek
UTRECHT (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van kinkhoest onder de jongste kinderen daalt weer, na de hoogste piek in jaren. Volgens cijfers van gezondheidsinstituut Nivel zagen huisartsen de afgelopen weken minder jonge patiënten (0-4 jaar) dan in de periode daarvoor.
In februari begon het aantal besmettingen sterk te stijgen. Twee weken terug rapporteerde het Nivel 35 gevallen van kinkhoest per 100.000 kinderen. Dat aantal nam in de week daarna iets af tot 31 en daalde afgelopen week verder tot 15 besmettingen per 100.000 kinderen in de jongste leeftijdsgroep. Dat zijn er wel nog steeds meer dan de afgelopen jaren.
Het instituut plaatst wel de kanttekening dat de steekproef onder huisartsenpraktijken ditmaal kleiner was dan normaal, omdat één leverancier geen data heeft aangeleverd. In de leeftijdsgroep van 5 tot 14 jaar nam volgens de laatste cijfers het aantal kinkhoestgevallen juist licht toe: van 16 naar 17 per 100.000 kinderen.
Prik tegen kinkhoest
Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral voor jonge kinderen kan de ziekte gevaarlijk zijn. In de eerste maanden van dit jaar zijn al zeker vier baby's overleden aan de gevolgen van een besmetting, zo maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder bekend. Het instituut is bezorgd over de dalende vaccinatiegraad in Nederland.
Tegen kinkhoest kunnen baby's al worden beschermd voordat ze worden geboren: aanstaande moeders kunnen zich met 22 weken zwangerschap laten vaccineren, zodat ook het kind antistoffen krijgt. In het eerste levensjaar volgen meer prikken voor de grote meerderheid van de Nederlandse baby's die wel worden gevaccineerd.
5305 besmettingen
Het RIVM publiceerde woensdag ook cijfers over de eerste helft van de maand. In totaal kreeg het instituut in twee weken tijd 1800 meldingen binnen over kinkhoestbesmettingen, meestal al van enige tijd daarvoor. Ongeveer 50 meldingen gingen over baby's.
Het totale aantal geregistreerde besmettingen staat dit jaar al op 5305, een zeer hoog aantal in vergelijking met voorgaande jaren. Voor zover nu bekend hebben 276 baby's in 2024 kinkhoest opgelopen. Bijna de helft moest worden opgenomen in het ziekenhuis.
Meer uit Gezond
ALKMAAR (ANP) - Medewerkers van het ziekenhuis in Alkmaar houden dinsdag een werkonderbreking, kondigt vakbond NU'91 aan. Het is de eerste officiële actie na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Personeelsleden van Noordwest Ziekenhuisgroep leggen uit protest aan het begin van de middag hun werk een uur neer. Het is een opmaat naar grotere acties.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) wordt in de zorg al jaren gebruikt, maar nu is er ook een internationale richtlijn die de toepassing van de technologie "veiliger en beter" moet maken. Een internationale groep experts heeft de richtlijn en een bijbehorende checklist ontwikkeld onder leiding van het UMC Utrecht. Ze hebben hun werk gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna 10.000 mensen zijn vorig jaar overleden door euthanasie. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor, melden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Die controleren of elk overlijden volgens de regels is verlopen. Artsen zijn verplicht om elke euthanasie door te geven aan de commissies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Overgewicht blijft het meest voorkomende leefstijlprobleem van Nederlanders. Terwijl het aantal rokers en overmatige drinkers gestaag afneemt, heeft al jaren ongeveer de helft van alle volwassenen overgewicht. Het percentage van de bevolking met ernstig overgewicht (obesitas) is de afgelopen tien jaar verder toegenomen, van 13 procent naar 16 procent, zo staat in de nieuwste Leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en andere instituten.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Ziekenhuispersoneel in het hele land gaat half april een dag staken. Vakbond FNV kondigt dat aan. De bond wil zo de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onder druk zetten om betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Op de nog te bepalen actiedag gaan ziekenhuizen in het hele land "een dag dicht voor niet-spoedeisende zorg", laat FNV weten. Ook de andere zorgbonden sluiten aan bij de actie, laat een woordvoerder van NU'91 weten.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen kunnen acties van hun personeel tegemoetzien. Zorgbond NU'91 noemt acties "onvermijdelijk", omdat de werkgevers geen gehoor hebben gegeven aan cao-eisen van de beroepsorganisatie. Die had een ultimatum gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en dat liep donderdag om 12.00 uur af.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De inmiddels failliete huisartsenketen Co-Med heeft mogelijk strafbare feiten gepleegd, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De toezichthouder heeft de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Het Functioneel Parket van het OM is daarop een onderzoek begonnen. "Op basis van wat tot nu toe is aangeleverd, zien we daar voldoende aanknopingspunten voor", zegt een woordvoerder.
4 dagen geleden