Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huawei levert geen 5G-kernapparatuur meer in Nederland

Huawei levert geen 5G-kernapparatuur meer in Nederland

RIJSWIJK (ANP) - Het Chinese telecombedrijf Huawei levert geen kernapparatuur voor 5G meer aan Nederlandse telecombedrijven. Dat bevestigt een woordvoerster van Huawei Nederland na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Het bedrijf levert nog wel antennes voor netwerken in Nederland, maar over wat het bedrijf precies nog doet wilde de zegsvrouw niet in detail treden.

Huawei is in binnen- en buitenland al langer in opspraak vanwege vermeende spionage bij bedrijven waar het apparatuur aan levert. In de Verenigde Staten heeft de telecom- en mediawaakhond FCC Huawei samen en een aantal andere Chinese bedrijven bestempeld als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

In zulke krachtige bewoordingen heeft de Nederlandse overheid zich nooit uitgelaten. Het kabinet en telecomaanbieders zelf hebben de afgelopen jaren wel verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van de netwerken te vergroten. Zo had het kabinet al aangegeven om beschikkingen naar providers te sturen om ze te vertellen of ze maatregelen moeten nemen en zo ja, welke.

Onderzoek

Huawei heeft de aantijgingen van de Amerikanen altijd ontkend. Zo zei de Nederlandse topman van het bedrijf Michael Yang in maart nog dat er geen enkel bewijs is gevonden voor betrokkenheid van Huawei bij "welke vorm van security-inbreuk door onze apparatuur en netwerktechnologie dan ook".

Maar in april meldde de Volkskrant na onderzoek dat Huawei eerder vrije toegang had tot het mobiele netwerk van KPN. De telecomprovider ontkent dat. Het Agentschap Telecom startte evenwel een onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen die KPN genomen heeft. KPN had overigens al eerder bekendgemaakt de Huawei-kernapparatuur te vervangen voor spullen van de Zweedse concurrent Ericsson.

Meer uit Financieel

EasyJet schort vluchten naar Israël op tot 27 oktober

LUTON (ANP/RTR) - De Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft dinsdag alle vluchten naar Israël opgeschort tot 27 oktober vanwege de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten. Eerder besloot easyJet al in ieder geval deze week niet van en naar Tel Aviv te vliegen, na de aanval van Iran op Israël afgelopen weekeinde.

30 minuten geleden
Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

1 uur geleden
Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

ARNHEM (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.

1 uur geleden
Gasprijs verder omhoog door onrust in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

2 uur geleden
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.

2 uur geleden
ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

3 uur geleden
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe

AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

3 uur geleden