Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hotel Woestduyn in Westkapelle omgetoverd tot volwaardige opvanglocatie

Hotel Woestduyn in Westkapelle omgetoverd tot volwaardige opvanglocatie

WESTKAPELLE - Binnen heel korte tijd is het leegstaande hotel Woestduyn in Westkapelle omgetoverd tot een volwaardige opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is te danken aan de inzet van vele vrijwilligers uit Westkapelle, Aagtekerke en ondernemers uit de omliggende dorpen en van verder weg.

Aanvankelijk zocht Derk Sauer van de Moscow Times naar een plaats om de redactie van de Russische krant in Zeeland onder te brengen. De journalisten konden door de aangescherpte wetgeving in Rusland hun werk niet meer doen zonder zelf enorm gevaar te lopen. Ondernemer Peter Bommeljé van Zeayou gaf gehoor aan de oproep. Het schoonmaken, repareren en inrichten van Hotel Woestduyn, een prachtige plek aan de rand van Westkapelle tegen de zeedijk aan, begon in vliegende vaart. Alles wat daarvoor nodig was, was een oproep aan vrijwilligers van de kerk en het Polderhuis en telefoontjes naar goedwillende ondernemers. Via deze kanalen en via onderlinge contacten offerden vele vrijwilligers één maar vaak meerdere dagdelen op om Woestduyn schoon te maken of om er te klussen. Lijsten met benodigdheden voor de inrichting waren al snel overtekend en veel ondernemers hebben gloednieuwe spullen geschonken om het hotel leefbaar te maken.

Omvangrijk
Peter Bommeljé, eigenaar van Woestduyn: “Halverwege deze toch wel omvangrijke exercitie kwam het bericht dat de redactie van de Moskow Times onderdak had gevonden bij de Volkskrant in Amsterdam. De keus was snel gemaakt: doorgaan met de aanpak om deze plek vervolgens aan te bieden bij de gemeente Veere en de Veiligheidsregio Zeeland als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.” Inmiddels zijn er een tiental Oekraïners in het voormalige hotel getrokken, in de loop van de week volgen er naar verwachting nog meer. De toewijzing van de vluchtelingen gebeurt door de gemeente. Peter Bommeljé: “Met de gemeente hebben we het helemaal niet gehad over de voorwaarden. Het belangrijkst is dat er snel opvangplekken komen. Mocht de overheid een financiële tegemoetkoming geven voor het gebruik van het hotel, dan gaat de eerste maand naar de vrijwilligersorganisaties van Westkapelle die hebben bijgedragen aan de snelle totstandkoming van deze opvangplek.”

Actiedag
Op zaterdag 2 april organiseert het dorp Westkapelle een actiedag op Sportpark De Prelaat met onder andere kledingverkoop, een veiling en tal van andere initiatieven om geld op te halen voor Oekraïne. Er is nog plaats voor acties die bijdragen aan dit doel.

Meer uit Middelburg

Samenwerking Zeelandia Middelburg en voetbalschool JVOZ

MIDDELBURG - Voorzitter Remy Verhage van voetbalclub Zeelandia Middelburg en voorzitter Eugène Fagg van Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze stap volgt op een succesvolle pilot in de afgelopen periode.

16 uur geleden
Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

3 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

3 dagen geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

3 dagen geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

5 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

6 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

6 dagen geleden