Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horecabranche: uitspraken Keijzer wijzen op verdeeldheid kabinet

Horecabranche: uitspraken Keijzer wijzen op verdeeldheid kabinet

WOERDEN (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het eens met de kritiek van de zaterdag ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) op de invoering van het coronatoegangsbewijs. KHN-voorzitter Robèr Willemsen heeft daarbij de indruk dat er binnen het kabinet meer verdeeldheid bestaat over deze coronamaatregel. Hij vindt het goed dat Keijzer zich erover heeft uitgesproken. Dat zij na haar uitlatingen vervolgens per direct is ontslagen, noemt de horecavoorman "spijtig", meer kan hij daar naar eigen zeggen niet over melden.

De verplichting om gasten in de horeca te controleren op een coronatoegangsbewijs is bij veel ondernemers in de branche niet populair. Zo'n 41 procent van de ruim 3400 leden die Koninklijke Horeca Nederland onlangs ondervroeg, vond het geen taak van de ondernemer om deze controles uit te voeren.

Hoeveel horecaondernemers er uiteindelijk voor kiezen om niet te controleren, weet Willemsen niet. In zijn eigen restaurants zal hij in ieder geval wel portiers voor de deur gaan zetten voor de controles. Hij benadrukt tegelijkertijd dat de maatregelen wat hem betreft buitenproportioneel zijn. Volgens hem zouden veel ondernemers hierdoor al te maken hebben gekregen met annuleringen. Ook zouden sommige restaurant- en caféhouders bedreigingen hebben gekregen.

Bedenkingen

Keijzer zei zaterdag in De Telegraaf bedenkingen te hebben bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", stelde ze onder meer.

Demissionair premier Mark Rutte besloot later op de dag om haar te ontslaan. De uitspraken van Keijzer "verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn", aldus Rutte.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

turfer 2 weken geleden
oef, foutje van de tut , zag ze vast niet aankomen na haar popie jopie uitspraak
Zeeuw65 2 weken geleden
Het beste is gewoon mee te werken. Er komen hoe dan ook 5000 boa's bij ter controle. En de eerste keer is het een waarschuwing daarna een boete van 4000 euro en dan sluiting. Henk Bruls de voorzitter van de veiligheidsraad en tevens burgemeester zegt al streng te gaan controleren zoals het hoort. Ik vind dat je alleen met een covid paspoort binnen mag na vaccinatie. Covid is nog steeds de wereld niet uit en de vaccins gaan achteruit.

Meer uit Binnenland

Leeuwarden viert Roze Zaterdag met polsbandje

LEEUWARDEN (ANP) - Leeuwarden is zaterdag het toneel van de landelijke viering van Roze Zaterdag. Voor de centrale feestlocatie op het Wilhelminaplein werkt de organisatie met een polsbandje. Na een coronatoegangscheck bij de ingang kunnen de feestvierders tot middernacht vrij rondlopen. Op het Wilhelminaplein is plaats voor maximaal 8000 mensen. Op andere plekken waar evenementen zijn wordt aan de deur apart gecontroleerd.

43 minuten geleden
NRC: gemeenten doen undercover onderzoek bij moskeeën

AMSTERDAM (ANP) - In opdracht van zeker tien gemeenten hebben onderzoekers undercover islamitische organisaties bezocht om gevoelige informatie te verzamelen over bestuurders, imams en docenten. Dit meldt NRC op basis van eigen onderzoek. De gemeenten die opdracht gaven tot zo'n onderzoek zijn onder meer Rotterdam, Eindhoven en Zoetermeer. Onder andere Utrecht haakte af wegens twijfels over de onderzoeksmethode.

7 uur geleden
Telegraaf: beveiliger RTL kreeg tip kort voor aanslag op De Vries

AMSTERDAM (ANP) - Een beveiliger van RTL Boulevard is ruim een week voor de aanslag op Peter R. de Vries ingeseind dat de misdaadverslaggever werd gevolgd naar de parkeergarage vlakbij de Amsterdamse tv-studio. Dat meldt De Telegraaf op basis van een eigen reconstructie.

7 uur geleden
Westerscheldetunnel kan binnen enkele jaren tolvrij zijn

DEN HAAG (ANP) - Als een nieuw kabinet de knoop doorhakt om de Westerscheldetunnel in Zeeland vervroegd tolvrij te maken, zal het nog zeker één tot drie jaar duren voordat automobilisten geen heffing meer hoeven te betalen. Zo moeten er eerst onderzoeken worden gedaan naar de verwachte toename van het verkeer, de verkeersveiligheid en de gevolgen voor het milieu. Dat staat in een draaiboek dat het ministerie van Infrastructuur samen met de provincie Zeeland heeft opgesteld, meldt minister Barbara Visser aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Drukke spits door herfstvakantie, maar geen record

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is vrijdag druk verlopen. Volgens de ANWB kwam dat vooral door de start van de herfstvakantie.

11 uur geleden
Faunabescherming looft geld uit voor tip over doodgeschoten wolf

RENKUM (ANP) - De Faunabescherming stelt een beloning van 5000 euro beschikbaar voor tips die leiden tot de opsporing en berechting van de persoon die rond 1 oktober wolf GW1490m op de Veluwe doodschoot. De stichting noemt het doden van een wolf "een ernstig misdrijf' en zegt dat dit in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een boete tot 21.750 euro.

11 uur geleden
Dekker: motie over schulden jeugdzorgslachtoffers onuitvoerbaar

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet voorkomen dat slachtoffers van geweld in de jeugdzorg hun financiële tegemoetkoming kwijt zijn aan schuldeisers. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zegt dat hij een motie die de Tweede Kamer heeft aangenomen, niet kan uitvoeren. Dat heeft volgens hem te maken met de rechten van schuldeisers. Hij wil wel onderzoeken of de regels aangepast kunnen worden.

12 uur geleden