
Horeca wil af van laatste coronamaatregelen
DEN HAAG (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat het kabinet de laatste coronamaatregelen gaat schrappen. Vooral de quarantaine- en isolatieplicht leiden volgens de brancheorganisatie tot problemen voor de sector. Na een positieve coronatest geldt een isolatieplicht van minstens vijf dagen, ook als iemand geen klachten heeft. "Dit zorgt voor onnodig ziekteverzuim waarmee de verdiencapaciteit in de horeca ernstig wordt beperkt", aldus KHN in een toelichting.
Er gelden ook nog andere restricties voor de horeca. Zo mogen clubs sinds eind februari volgens de normale sluitingstijden open maar voor gelegenheden waar meer dan vijfhonderd mensen samenkomen is wel een negatieve coronatest vereist. Dat is het zogenoemde 1G-testbeleid.
Het kabinet heeft in de afgelopen weken onder meer het coronatoegangsbewijs grotendeels afgeschaft. Mensen hoeven daarnaast geen 1,5 meter afstand meer van elkaar te houden en hoeven onder meer in cafés geen mondkapje te dragen. In de delen van het land waar veel mensen carnaval vieren, zijn nu een paar grote brandhaarden ontstaan, zoals in Den Bosch. Landelijk loopt het aantal positieve tests op.
Het kabinet besluit volgende week of de volgende stap in de versoepelingen van de maatregelen kan worden gezet. Het 'weegmoment' is op 15 maart. Naast de eerder genoemde maatregelen geldt er onder meer nog een advies om maximaal de helft van de tijd op kantoor te werken. Daarnaast is het nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op plekken als vliegvelden.
Meer uit Financieel
HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.
11 uur geledenHEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.
15 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.
16 uur geledenMAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.
17 uur geleden