Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca eist in kort geding heropening nachtleven om willekeur

Horeca eist in kort geding heropening nachtleven om willekeur

DEN HAAG (ANP) - Nachtclubs en discotheken moeten net als andere horecagelegenheden gewoon open kunnen. Dat bepleitte belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een kort geding tegen de Staat. Een advocaat noemde het willekeurig dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere maatregelen worden versoepeld. Volgens een advocaat van de overheid komt een heropening te vroeg, omdat versoepelingen stap voor stap moeten gaan en nachtclubs "een risicovolle setting" blijven. De rechter doet aanstaande vrijdag om 10.00 uur uitspraak.

KHN sleepte de Staat voor de rechter vanwege de langdurige sluiting van nachthoreca. Die duurt tot minstens 1 november, zei premier Mark Rutte half augustus op een coronapersconferentie. Dat was in de ogen van de horeca te ver weg, waarop een kort geding werd aangespannen om voor nachthoreca dezelfde regels te laten gelden als voor cafés en restaurants die overdag open mogen zijn.

Dat betekent niet dat clubs en discotheken voor middernacht, de nu geldende sluitingstijd van horeca, moeten kunnen openen. Dan blijft het nachtleven volgens KHN in grote lijnen gesloten, omdat dat normaal niet ver voor die tijd opstart. De verplichte sluitingstijd moet volgens een advocaat dan ook helemaal worden afgeschaft.

1,5 metermaatregel

Volgens uitgelekte plannen vervalt vanaf 25 september de 1,5 metermaatregel, maar moet de horeca nog steeds om middernacht sluiten. Dat riep vraagtekens op bij de belangenclub. Als de verplichting om afstand te houden vervalt, is er volgens KHN ook geen onderscheid meer tussen nachtclubs en samenkomsten in andere sectoren.

Deze insteek sprak de Staat tegen, die eerder advies van het Outbreak Management Team (OMT) aanhaalde waarin specifiek nachtclubs en discotheken worden genoemd als "risicovolle settings". Dat komt volgens de advocaat omdat het gaat om "binnenlocaties, grote aantallen mensen dicht op elkaar in verschillende samenstellingen die hard met elkaar praten doordat vaak luide muziek aanstaat".

Volgens de Staat kan de rechter het voorgenomen beleid van het loslaten van de 1,5 metermaatregel ook niet toetsen, omdat het nog niet officieel is. De rechter zei daarover de persconferentie van dinsdagavond, waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd, niet mee te nemen in de besluitvorming. De rechter stuurt vrijdag eerst de uitspraak naar de Staat en KHN, waarna een halfuur later het vonnis met andere partijen wordt gedeeld.

Meer uit Financieel

Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

38 minuten geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

1 uur geleden
Bloomberg: VS wil forse tariefverlaging in gesprekken met China

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.

2 uur geleden
Doorstart ver weg voor CASA, faillissementsuitverkoop begonnen

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.

3 uur geleden
Duizenden banen weg bij elektronicaconcern Panasonic

KADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.

3 uur geleden
Oprichter omgevallen cryptobank Celsius 12 jaar cel in om fraude

NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.

4 uur geleden
Brits luchtvaartconcern IAG bevestigt miljardenaankoop Boeings

LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.

4 uur geleden