Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca aan de slag met registreren, onduidelijkheid over privacy

Horeca aan de slag met registreren, onduidelijkheid over privacy

AMSTERDAM (ANP) - Horecabedrijven gaan aan de slag met de aangescherpte registratieregels die het kabinet vorige week aankondigde om verspreiding van het coronavirus aan te pakken. Voor mkb'ers in de branche kan het lastig zijn, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Ook zijn er vragen in hoeverre de privacy van klanten die hun contactgegevens achterlaten gewaarborgd is.

De extra kosten van het registreren zitten vooral in manuren, hoort KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Het kost tijd om te registreren, dat kost automatisch geld." De branchevereniging roept bedrijven op zich aan de regels te houden, anders riskeren horecaondernemingen sluitingen. "De vraag is of registratie mensen afschrikt. Dan kan het je ook nog klandizie schelen."

Wilemsen wacht nog op antwoorden van het kabinet over de privacy-vragen. Hij noemt het "bevreemdend" dat de horeca de registratieplicht in de maag gesplitst krijgt, omdat het aantal besmettingen dat naar de horeca terug te leiden is "weinig" is.

Aangescherpte maatregelen

Grote horecapartijen zoals McDonald's en vakverenigingen houden zich in ieder geval aan de aangescherpte maatregelen om klanten te registreren bij binnenkomst. Consumenten zijn niet verplicht om mee te werken aan de registratie, bedrijven zijn wél verplicht om de contactgegevens te vragen. "Ik ga geen gasten weigeren als ze geen gegevens willen achterlaten", aldus Willemsen.

McDonald's vraagt gasten die komen eten in de restaurants of op de terrassen bijvoorbeeld naar hun gezondheid en om registratie. Aan de tafels is er bediening en zijn klanten verplicht om te gaan zitten. Hotelketen Van der Valk volgt volgens een woordvoerder de nieuwe maatregelen zoals opgelegd en ziet weinig verandering in de praktijk. De gezondheidscheck vooraf deden de vestigingen al, de gegevens worden 14 dagen bewaard. Of klanten geweigerd worden, verschilt per vestiging, zegt Van der Valk. "Of ze blij zijn met de aangescherpte regels, is een ander verhaal, maar je wilt wel open zijn en kunnen draaien."

Weinig verzet

Laurens Meyer, horecamagnaat en eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, legt zich neer bij de maatregelen van de overheid. "We moeten het, dus dan doen we dit. Bij de menukaart geven we een briefje waarop gegevens ingevuld kunnen worden, ook bij korte bezoekjes. Die stoppen we in een envelop en bewaren we een maand voor als de GGD ze nodig heeft." Meyer weigert ook geen klanten. "We kunnen hen niet verplichten om mee te werken, en dat mogen we ook niet."

Ook bij kleinere horecaondernemers klinkt weinig verzet. Frans van Rooij, directeur van vakvereniging van frituurondernemers Profri, stelt dat de extra maatregelen in de praktijk niet veel verschil maken. Voor wie nu een patatje of een ijsje komt afhalen, verandert er niets. Alleen klanten die in de zaken hun eten willen nuttigen, worden nu om persoonsgegevens gevraagd. Van Rooij vraagt zich af of ondernemers wel klanten moeten willen die geen gegevens willen geven. "We moeten blij zijn dat er mensen komen, en als je het ze vriendelijk vraagt, zie ik geen bezwaar."

Meer uit Financieel

Extra defensie-uitgaven kunnen ook economie helpen, zegt Rabobank

UTRECHT (ANP) - Het opvoeren van de defensie-uitgaven kan zowel de veiligheid als de Europese economie verbeteren. Maar dan moeten de investeringen wel op de juiste manier worden gedaan, stellen economen van Rabobank in een nieuw rapport.

17 minuten geleden
Olieprijs stijgt na aanval VS op Iran, beurzen Azië lager

SINGAPORE (ANP) - De olieprijzen gingen maandagochtend omhoog door de aanval van de Verenigde Staten op Iraanse kernfaciliteiten afgelopen weekend. Ook zijn er zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten bij escalatie van het conflict. De aandelenbeurzen in Azië lieten verliezen zien.

24 minuten geleden
Koopwoningen in mei bijna 10 procent duurder dan een jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Bestaande koopwoningen waren in mei 9,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Gemiddeld kostte een woning vorige maand 471.875 euro.

1 uur geleden
ABN AMRO voorziet groot banenverlies door krimp veestapel

AMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.

7 uur geleden
Veel websites niet toegankelijk genoeg voor mensen met beperking

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de websites en apps is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl de nieuwe Europese regels die dit voorschrijven later deze week al ingaan. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen daarom dat ondernemers snel actie moeten ondernemen, anders kunnen ze op de vingers worden getikt door toezichthouders en volgen later mogelijk boetes.

7 uur geleden
Maersk blijft door Straat van Hormuz varen

OSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.

16 uur geleden
Analisten verwachten hogere olieprijzen na aanvallen VS op Iran

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.

19 uur geleden