
‘Hopelijk komt de bloemrijkheid terug’
DRIEWEGEN - Om de natuur een handje te helpen nemen drie inwoners van Driewegen een deel maaiwerk in hun dorp over van de gemeente. Het eerste succes is al geboekt, vertelt Lidwien Willemse, een van de vrijwilligers. “Omdat we nu later kunnen maaien, staan de pinksterbloemen er nog.”
Voor het project Borsele 2030 denken inwoners mee over de toekomst van de gemeente. Zo ontstond bij Nanning-Jan Honingh, Lidwien Willemse en haar echtgenoot Tonnie Outermans het idee om te helpen maaien. De grote gemeentelijke maairondes bieden weinig ruimte om flexibel te zijn met het moment van maaien. De drie vrijwilligers kunnen wel het beste tijdstip afwachten en daarbij bijvoorbeeld inspelen op een droge of natte periode. “De gemeente maaide altijd al in april en wij doen dat nu in mei”, vertelt Willemse, opgeleid tot ecoloog. “Dan is het gras hoger, maar kunnen de pinksterbloemen langer blijven staan en hebben meer tijd om uit te zaaien.” Deze paarse bloemetjes zien er gezellig uit en zijn populair onder de oranjetipjes. “Deze witte vlinders met oranje tipjes aan de vleugels leggen hun eitjes het liefst op pinksterbloemen en look-zonder-look. Dus het zou heel mooi zijn als we deze vlinders weer terugzien.”
Balans
Door het maaien op zich te nemen geven de drie niet alleen pinksterbloemen meer kans, maar allerlei plantensoorten. “We willen de biodiversiteit verbeteren”, vertelt Willemse. “Als er meer planten en kruiden zijn, komen daar ook meer dieren op af.” Meer bloemenpracht in het voorjaar helpt bijvoorbeeld ook de wilde bij. “Doordat het dan nog koud is, vliegen deze bijen niet zo ver en is het belangrijk dat ze in de buurt nectar kunnen vinden”, vertelt Honingh, van huis uit milieukundige. Hij neemt het maaien van een stuk Schoondijksedijk voor zijn rekening en vertelt dat hij dat eerst twee keer per jaar en later eens per jaar gaat doen. “Kruiden groeien langzamer dan gras en zo kunnen kruiden zich beter ontwikkelen”, legt hij uit. “Hoe meer plant- en diersoorten er zijn, hoe beter het ecologisch systeem in balans blijft”, zegt Willemse. “De overlast van de eikenprocessierups ontstaat doordat het systeem armer is geworden. Die rupsen hebben altijd bestaan, maar als in een goed werkend ecosysteem een soort de overhand dreigt te krijgen, komt een andere soort in actie.” En gevarieerder groen, ziet er ook gewoon leuk uit, lacht ze. “Vroeger zag je veel meer kleur in weilanden. Door de biodiversiteit te stimuleren hopen we ook die bloemrijkheid terug te krijgen.”
‘Maai-me-niet-bordjes’
De drie nemen vier stukken berm onder hun hoede, aan de Korteweg, Paulushoekseweg, Schoondijksedijk en bij de begraafplaats. Hier zijn binnenkort ‘maai-me-niet-bordjes’ te vinden. Als tegenprestatie betaalt de gemeente Borsele mee. “We vinden het mooi dat de bewoners aanbieden om te helpen”, zegt wethouder Arno Witkam. Het maaien kost hen enkele dagen per keer, schatten de drie. Ze hebben hiervoor zelf de spullen die daarvoor nodig zijn. “In het buitengebied wonen altijd wel mensen met een geschikte maaier”, aldus Willemse. De drie hopen dat er nieuwe vrijwilligers bijkomen en andere dorpen wellicht aansluiten. “Je hoeft hiervoor niet veel kennis te hebben”, zegt Honingh, “als je het maar leuk vindt om in de natuur bezig te zijn.”
Meer uit Beveland
KATS - Peter Reinders uit Kats heeft met zijn liedje "It's Time For Peace" de grand final bereikt van de International Song of Peace Contest in Tipperary (Ierland). Op 20 augustus 2025 zal Reinders het lied live presenteren in Bansha in de buurt van Tipperary.
4 minuten geledenGOES - De chauffeur van de vrachtwagen die maandagmiddag kantelde na een aanrijding op de A58 bij Goes, is overleden. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.
11 uur geledenGOES - Alle kastanjebomen aan de Voorstad en de Oostsingel hebben de Kastanjebloedingsziekte. De bomen kunnen niet beter worden gemaakt. Daarom haalt de gemeente Goes twaalf kastanjes weg. Daarvoor in de plek komen 20 nieuwe bomen.
12 uur geledenGOES - Het nieuwe bestuur van het Ondernemers Overleg Goes (OOG) komt met frisse plannen voor de binnenstad. Deze week lanceert de organisatie een gloednieuwe 'Wegwijzer voor ondernemen in de Goese binnenstad'. Met de compacte folder en een tweezijdige tafelkaart wil het bestuur zowel gevestigde als startende ondernemers sneller naar de juiste informatie en contactpersonen leiden.
14 uur geledenGOES - Op zondag 29 juni verandert de Grote Markt in Goes in een kleurrijke verzameling van glimmend blik en nostalgie: dan vindt de jaarlijkse Zeeuwse Keverdag plaats. Van 11.00 tot 17.00 uur zijn er honderden Volkswagen Kevers en andere luchtgekoelde modellen te bewonderen in het hart van de stad. Om 13.30 begint de rondrit.
17 uur geledenGoes - Bos Men Shop is een begrip in de Zeeuwse en West-Brabantse winkelstraten. De herenzaak bestaat inmiddels al 103 jaar, is hofleverancier en wordt nog altijd gerund als familiebedrijf. De herenzaak heeft vier winkels, één in Goes, twee in Middelburg en één in Bergen op Zoom, en daarnaast een snelgroeiende webshop. Bos Men Shop heeft een duidelijke missie: elke man eerlijke service en stijlvolle kleding bieden, ongeacht budget of gelegenheid.
19 uur geledenKLOETINGE - de 18-jarige Chillpill uit Kloetinge heeft zaterdag 28 juni de derde prijs in de wacht gesleept in de categorie Theater tijdens de finale van Kunstbende 2025. De finale vond plaats tijdens het Kunstbende Young Creators Festival in de Melkweg en iTA in Amsterdam. Daar streden 86 acts in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater om de felbegeerde Kunstbende Award. De eersteprijswinnaars mogen optreden op grote podia, van Oerol tot Stedelijk Museum Amsterdam.
20 uur geleden