Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Hopelijk komt de bloemrijkheid terug’

‘Hopelijk komt de bloemrijkheid terug’

DRIEWEGEN - Om de natuur een handje te helpen nemen drie inwoners van Driewegen een deel maaiwerk in hun dorp over van de gemeente. Het eerste succes is al geboekt, vertelt Lidwien Willemse, een van de vrijwilligers. “Omdat we nu later kunnen maaien, staan de pinksterbloemen er nog.”

Voor het project Borsele 2030 denken inwoners mee over de toekomst van de gemeente. Zo ontstond bij Nanning-Jan Honingh, Lidwien Willemse en haar echtgenoot Tonnie Outermans het idee om te helpen maaien. De grote gemeentelijke maairondes bieden weinig ruimte om flexibel te zijn met het moment van maaien. De drie vrijwilligers kunnen wel het beste tijdstip afwachten en daarbij bijvoorbeeld inspelen op een droge of natte periode. “De gemeente maaide altijd al in april en wij doen dat nu in mei”, vertelt Willemse, opgeleid tot ecoloog. “Dan is het gras hoger, maar kunnen de pinksterbloemen langer blijven staan en hebben meer tijd om uit te zaaien.” Deze paarse bloemetjes zien er gezellig uit en zijn populair onder de oranjetipjes. “Deze witte vlinders met oranje tipjes aan de vleugels leggen hun eitjes het liefst op pinksterbloemen en look-zonder-look. Dus het zou heel mooi zijn als we deze vlinders weer terugzien.”

Balans

Door het maaien op zich te nemen geven de drie niet alleen pinksterbloemen meer kans, maar allerlei plantensoorten. “We willen de biodiversiteit verbeteren”, vertelt Willemse. “Als er meer planten en kruiden zijn, komen daar ook meer dieren op af.” Meer bloemenpracht in het voorjaar helpt bijvoorbeeld ook de wilde bij. “Doordat het dan nog koud is, vliegen deze bijen niet zo ver en is het belangrijk dat ze in de buurt nectar kunnen vinden”, vertelt Honingh, van huis uit milieukundige. Hij neemt het maaien van een stuk Schoondijksedijk voor zijn rekening en vertelt dat hij dat eerst twee keer per jaar en later eens per jaar gaat doen. “Kruiden groeien langzamer dan gras en zo kunnen kruiden zich beter ontwikkelen”, legt hij uit. “Hoe meer plant- en diersoorten er zijn, hoe beter het ecologisch systeem in balans blijft”, zegt Willemse. “De overlast van de eikenprocessierups ontstaat doordat het systeem armer is geworden. Die rupsen hebben altijd bestaan, maar als in een goed werkend ecosysteem een soort de overhand dreigt te krijgen, komt een andere soort in actie.” En gevarieerder groen, ziet er ook gewoon leuk uit, lacht ze. “Vroeger zag je veel meer kleur in weilanden. Door de biodiversiteit te stimuleren hopen we ook die bloemrijkheid terug te krijgen.”

‘Maai-me-niet-bordjes’

De drie nemen vier stukken berm onder hun hoede, aan de Korteweg, Paulushoekseweg, Schoondijksedijk en bij de begraafplaats. Hier zijn binnenkort ‘maai-me-niet-bordjes’ te vinden. Als tegenprestatie betaalt de gemeente Borsele mee. “We vinden het mooi dat de bewoners aanbieden om te helpen”, zegt wethouder Arno Witkam. Het maaien kost hen enkele dagen per keer, schatten de drie. Ze hebben hiervoor zelf de spullen die daarvoor nodig zijn. “In het buitengebied wonen altijd wel mensen met een geschikte maaier”, aldus Willemse. De drie hopen dat er nieuwe vrijwilligers bijkomen en andere dorpen wellicht aansluiten. “Je hoeft hiervoor niet veel kennis te hebben”, zegt Honingh, “als je het maar leuk vindt om in de natuur bezig te zijn.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

1 uur geleden
Graafmachinist rijdt tegen hoogspanningskabel bij ‘s-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK - Een graafmachinist is maandag aan het einde van de ochtend bij ’s-Heerenhoek met de kraan tegen een hoogspanningskabel gereden. De man bleef ongedeerd.De bestuurder reed rond 11.30 uur over de Borsselsedijk (N666) tussen ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp toen het misging. Na de melding van het ongeluk is de brandweer opgeroepen. Die kwam met een tankautospuit en  schuimblusvoertuig ter plekke. De chauffeur bleef ongedeerd. Voor de zekerheid hebben hulpverleners van de ambulance de man onderzocht. Hij moest bij de politie een blaastest doen, had geen alcohol gedronken.

20 uur geleden
Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

De komst van het Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen brengt nieuwe kansen met zich mee voor de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Zo ook voor Scalda. Het unieke windproject dat ze zo’n drie jaar geleden leven inbliezen dient inmiddels als voorbeeld voor de rest van de wereld, maar tijd om stil te zitten is er niet.

1 dag geleden
Man (34) aangehouden na doodsbedreigingen bij bijtincident op Jozef Israelstraat

GOES - De politie heeft vanochtend een 34-jarige man uit Goes aangehouden na bedreigingen eerder deze week. De hond van de verdachte zou een kat hebben gebeten op de Jozef Israelstraat, waarna de gemoederen hoog opliepen.

2 dagen geleden
Variatie en werksfeer maken het bij ITN

MIDDELBURG - Eind 2019 gaf grondlegger Hans Niewenhuijse de bedrijfsvoering van Installatie Techniek Niewenhuijse (ITN) over aan vijf van zijn kinderen. De nieuwe directeuren hebben de kernwaarden met de paplepel binnen gekregen en verdelen de verantwoordelijkheden op basis van talent en interesse. Feitelijk precies zoals ze met hun personeel omgaan. Ze bieden hen de combinatie van werken en leren, doorgroeiopties en een gevarieerd werkpakket op basis van talent en interesse.

2 dagen geleden
‘Iedereen moet ergens aan kunnen meedoen’

GOES – Sinds 2017 reikt de gemeente Goes jeugdlintjes uit aan jongeren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Goese gemeenschap of een bijzondere prestatie hebben verricht. Vijf jongeren kregen onlangs zo’n lintje en zij vertellen hierover deze weken in de Bode. In deze laatste aflevering vertelt Tara van Os over haar belangeloze inzet voor scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha in Goes. Zij is met haar vijftien jaar de jongste vrijwilliger die binnen deze scoutinggroep actief is.

3 dagen geleden
Het Loze Vissertje gaat voor topzomer

HET SAS - De bootvrienden Philippe, Stien en Peter vinden het een verademing dat ze weer op het terras kunnen zitten met een hapje en een drankje. “Om op deze manier contact te maken met anderen, dat hebben we echt gemist”, vertellen ze buiten aan een tafeltje bij café restaurant Het Loze Vissertje in Het Sas.

3 dagen geleden