Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop voor Kustlopers: ‘We denken dat het kan’

Hoop voor Kustlopers: ‘We denken dat het kan’

VROUWENPOLDER – Als alles loopt zoals het moet lopen, kunnen wandelaars en hardlopers in de eerste week van september weer als vanouds genieten van de Kustloop. Tenminste, als het aan Alex Maas, voorzitter Stichting Kustloop Vrouwenpolder ligt. “Tuurlijk houden we een slag om de arm, maar we denken echt dat het tegen die tijd moet kunnen.”

DOOR DANIËL WISSEL

Toen vorig jaar maart alles werd stilgelegd en er ook met potlood een streep ging door de editie van 2020, had niemand kunnen vermoeden dat er ook een jaar later nog twijfels zouden bestaan. Zelfs toen, was de hoop er nog, vertelt Maas. “We dachten: komt wel goed, dat lukt nog wel. We hadden natuurlijk ook nog zes maanden, we zijn er nog steeds niet helemaal vanaf.” Toch heerst er nu optimisme. “Met de vaccinaties, het testen en het gunstige seizoen. Moet september echt weer lukken, maar we houden ook rekening met andere scenario’s.”

Flexibel
Maar eerst nog even over de ‘virtuele loop’ van afgelopen jaar. “Mensen konden zelf de route lopen, via hun eigen app, en kregen na afloop een drankje en een medaille. Dat hebben toch nog zo’n 200 mensen gedaan, de ‘deurlopers’.” De reacties gaven energie voor dit jaar. “Dat is ook de reden dat je dit iedere keer weer organiseert.” Er was dan ook weinig twijfel. “We gingen in maart bij elkaar zitten. Iedereen was unaniem, het moet weer gaan gebeuren.” Toch houden ze overal rekening mee. “We wilden sowieso al gaan werken met vakken bij de start, zodat je het aantal contactmomenten kunt beperken. Maar je kunt ook denken aan een iets andere route, om drukke plekken te vermijden.” Ook de veiligheidsregio denkt dat het kan, vertelt Maas. “Misschien ben je gebonden aan een maximaal aantal of lopen de wandelaars weer op hun eigen moment. De wedstrijd voor hardlopers is heel belangrijk. Hopelijk komen we zo dicht mogelijk bij de normale variant.” Eén ding wordt sowieso lastig, denkt hij. “Een massastart met 700 man in een vak? Heel eerlijk, dat gaat hem niet worden. Dat kunnen we ook niet maken.”

Sponsoring
Van de discussie over het verplicht stellen van een negatieve test of bewijs van vaccinatie wil hij graag wegblijven, daar is dan ook nog niks over bekend. Over het fatsoen richting sponsoren wel. “Vorig jaar wilden we ze al niet vragen om sponsoring, omdat het voor veel mensen een lastige tijd is.

Dat doen we nu ook niet. We zijn financieel sterk genoeg, hebben een spaarpot voor noodsituaties, en ik denk dat dit er wel eentje is.” Hij heeft er vooral weer heel veel zin in. “Dit soort evenementen zijn gewoon heel belangrijk. Het schept een band. Hopelijk kunnen we zo ook weer een beetje terug naar normaal en af van die verdeeldheid onder de mensen. Uitkijken naar iets leuks en sporten is altijd goed voor je natuurlijk.”

Het is ook wel een beetje spannend. “Het moet veilig en leuk zijn, dat is voor ons de uitdaging.” De inschrijving start op 1 mei en mocht het startschot onverhoopt toch niet klinken op zaterdag 4 september, gaat dat bewijs van deelname gewoon mee naar volgend jaar. Maas hoopt natuurlijk dat het volloopt. “Dat zou een politiek correct antwoord zijn. Eerlijkheidshalve denk ik dat mensen in het begin best even afwachtend zullen zijn. Veel belangstelling zou ons helpen, dus daar hopen we op!”

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden