Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop voor Kustlopers: ‘We denken dat het kan’

Hoop voor Kustlopers: ‘We denken dat het kan’

VROUWENPOLDER – Als alles loopt zoals het moet lopen, kunnen wandelaars en hardlopers in de eerste week van september weer als vanouds genieten van de Kustloop. Tenminste, als het aan Alex Maas, voorzitter Stichting Kustloop Vrouwenpolder ligt. “Tuurlijk houden we een slag om de arm, maar we denken echt dat het tegen die tijd moet kunnen.”

DOOR DANIËL WISSEL

Toen vorig jaar maart alles werd stilgelegd en er ook met potlood een streep ging door de editie van 2020, had niemand kunnen vermoeden dat er ook een jaar later nog twijfels zouden bestaan. Zelfs toen, was de hoop er nog, vertelt Maas. “We dachten: komt wel goed, dat lukt nog wel. We hadden natuurlijk ook nog zes maanden, we zijn er nog steeds niet helemaal vanaf.” Toch heerst er nu optimisme. “Met de vaccinaties, het testen en het gunstige seizoen. Moet september echt weer lukken, maar we houden ook rekening met andere scenario’s.”

Flexibel
Maar eerst nog even over de ‘virtuele loop’ van afgelopen jaar. “Mensen konden zelf de route lopen, via hun eigen app, en kregen na afloop een drankje en een medaille. Dat hebben toch nog zo’n 200 mensen gedaan, de ‘deurlopers’.” De reacties gaven energie voor dit jaar. “Dat is ook de reden dat je dit iedere keer weer organiseert.” Er was dan ook weinig twijfel. “We gingen in maart bij elkaar zitten. Iedereen was unaniem, het moet weer gaan gebeuren.” Toch houden ze overal rekening mee. “We wilden sowieso al gaan werken met vakken bij de start, zodat je het aantal contactmomenten kunt beperken. Maar je kunt ook denken aan een iets andere route, om drukke plekken te vermijden.” Ook de veiligheidsregio denkt dat het kan, vertelt Maas. “Misschien ben je gebonden aan een maximaal aantal of lopen de wandelaars weer op hun eigen moment. De wedstrijd voor hardlopers is heel belangrijk. Hopelijk komen we zo dicht mogelijk bij de normale variant.” Eén ding wordt sowieso lastig, denkt hij. “Een massastart met 700 man in een vak? Heel eerlijk, dat gaat hem niet worden. Dat kunnen we ook niet maken.”

Sponsoring
Van de discussie over het verplicht stellen van een negatieve test of bewijs van vaccinatie wil hij graag wegblijven, daar is dan ook nog niks over bekend. Over het fatsoen richting sponsoren wel. “Vorig jaar wilden we ze al niet vragen om sponsoring, omdat het voor veel mensen een lastige tijd is.

Dat doen we nu ook niet. We zijn financieel sterk genoeg, hebben een spaarpot voor noodsituaties, en ik denk dat dit er wel eentje is.” Hij heeft er vooral weer heel veel zin in. “Dit soort evenementen zijn gewoon heel belangrijk. Het schept een band. Hopelijk kunnen we zo ook weer een beetje terug naar normaal en af van die verdeeldheid onder de mensen. Uitkijken naar iets leuks en sporten is altijd goed voor je natuurlijk.”

Het is ook wel een beetje spannend. “Het moet veilig en leuk zijn, dat is voor ons de uitdaging.” De inschrijving start op 1 mei en mocht het startschot onverhoopt toch niet klinken op zaterdag 4 september, gaat dat bewijs van deelname gewoon mee naar volgend jaar. Maas hoopt natuurlijk dat het volloopt. “Dat zou een politiek correct antwoord zijn. Eerlijkheidshalve denk ik dat mensen in het begin best even afwachtend zullen zijn. Veel belangstelling zou ons helpen, dus daar hopen we op!”

Meer uit Middelburg

Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

41 minuten geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

1 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

23 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

23 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

1 dag geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

2 dagen geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

2 dagen geleden