Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op extra coronasteun stuwt aandelenbeurzen New York

Hoop op extra coronasteun stuwt aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. Beleggers trokken zich op aan de ontwikkelingen in Washington. Daar werd in het Congres een begrotingsvoorstel aangenomen met daarin ook vele miljarden aan extra coronasteun.

De begrotingsregeling stelt de Democraten in staat om een coronasteunpakket van 1900 miljard dollar van president Joe Biden zonder steun van de Republikeinen door het Congres te loodsen. Het duurt waarschijnlijk nog een paar weken alvorens de uiteindelijke wet echt is opgesteld. Volgens Biden is de steun hard nodig en zit de Amerikaanse economie nog altijd in de problemen. Hij verwees daarbij ook naar het zwakker dan verwachte banenrapport dat eerder op vrijdag naar buiten kwam.

De leidende Dow-Jonesindex steeg 0,3 procent tot 31.148,24 punten. De bredere S&P 500 won 0,4 procent tot 3886,83 punten en techgraadmeter Nasdaq dikte 0,6 procent aan tot 13.856,30 punten.

Reddit-aandelen

Ook ging de aandacht weer uit naar de zogeheten Reddit-aandelen. De populaire beleggingsapp Robinhood hief de beperkingen voor de aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopconcern AMC in zijn geheel op. De aandelen waren afgelopen week de spil in een heuse beursgekte, veroorzaakt door acties van kleine beleggers op internetforum Reddit. Maar door beperkingen verloren de aandelen deze week tientallen procenten aan beurswaarde. GameStop maakte vrijdag 20 procent goed van het eerder verlies. AMC verloor nog eens krap 4 procent.

Automaker Ford steeg 1,2 procent. Justitie in de Verenigde Staten heeft een strafrechtelijk onderzoek naar foutieve emissietesten bij de automaker gestaakt. De California Air Resources Board beëindigde ook zijn onderzoek. Ford maakte tevens bekend de komende vier jaar 22 miljard dollar investeren in elektrische en zelfsturende auto's. Dat is bijna een verdubbeling van de eerdere investeringsplannen in stekkerauto's.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson won 1,5 procent. Dochterbedrijf Janssen Biotech uit Leiden vroeg de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit toestemming om diens coronavaccin op de markt te zetten. Het gaat om een aanvraag voor een versnelde goedkeuring van het vaccin bij de Food and Drug Administration (FDA).

De euro was 1,2046 dollar waard, tegen 1,2036 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 56,96 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 59,45 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

9 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

12 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

13 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

17 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden