Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoop op eenvoudige en snelle longkankerdiagnose via bloed

Hoop op eenvoudige en snelle longkankerdiagnose via bloed

EINDHOVEN (ANP) - Longkanker kan in de toekomst misschien aan de hand van het bloed worden vastgesteld, meldt de Technische Universiteit in Eindhoven. Een wetenschapper in de klinische chemie, Sylvia Roovers-Genet, promoveert er donderdagmiddag op bevindingen die een dergelijke methode waarschijnlijk maken.

Als de door haar uitgewerkte werkwijze in praktijk kan worden gebracht, kan dit leiden tot een snellere en minder ingrijpende methode van diagnose. Aan de constatering van longkanker komen nu scans te pas en er wordt daarna ook vaak weefsel afgenomen. Vooral dat laatste, zo'n biopt, kan belastend zijn.

De promovenda deed volgens de site van de universiteit onderzoek onder ruim duizend patiënten van zes ziekenhuizen en in nauwe samenwerking met collega's van het Catharina Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Er werd een methode ontwikkeld waarmee het gewicht van eiwitten in het bloed kan worden bepaald en zo ook tumormarkers kunnen worden herkend. Een tumormarker is een stof die bij kanker in het bloed zit. "Daarmee konden we deze markers zelfs bij zeer lage concentraties in het bloed van patiënten met longkanker detecteren", zegt Roovers op genoemde website.

Combinatie van factoren

"Het is niet één marker waarop je als arts moet letten, het is een combinatie van factoren. Daarom helpen we artsen om de uitslag van bloedonderzoek volgens onze methode op de juiste manier te interpreteren. We kunnen nu met onze methode voor twee derde van de patiënten met tenminste 95 procent zekerheid zeggen dat ze longkanker hebben, op basis van bloedonderzoek", stelt Roovers.

Er is nog een lange weg te gaan voordat deze methode voor snelle opsporing van de gevaarlijke longziekte praktijk kan worden. "Het zou fantastisch zijn om juist deze vorm(en) van kanker eerder te vinden, zodat ze beter te behandelen zijn", aldus Roovers.

Meer uit Gezond

Borstkankerbehandeling AstraZeneca en Daiichi goedgekeurd in VS

SILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiënten met gevorderde borsttumoren.

20 uur geleden
Norovirus ontdekt in Zuyderland ziekenhuis Heerlen

HEERLEN (ANP) - Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is getroffen door het norovirus. Daardoor is in twee afdelingen een opnamestop afgekondigd, wat wil zeggen dat er geen nieuwe patiënten worden opgenomen. Acht operaties zijn vrijdag afgezegd als gevolg van de uitbraak. Dit komt door de maatregelen die door de uitbraak genomen zijn en tot krapte in de beddencapaciteit geleid hebben. Spoedoperaties gaan wel gewoon door, zo liet het ziekenhuis zaterdag weten.

21 uur geleden
Moderna krijgt 590 miljoen voor ontwikkeling vogelgriepvaccin

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Moderna krijgt 590 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid voor de ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep. De financiering is onder andere bedoeld voor de laatste ontwikkelingsfase. Specifiek gaat het om een vaccin tegen de variant met de naam H5N1, waaraan eerder deze maand iemand is overleden in de Verenigde Staten.

1 dag geleden
ALDI roept Kaas pesto dip en Groene pesto terug om bacterie

CULEMBORG (ANP) - Supermarktketen ALDI roept een Kaas pesto dip en Groene pesto' terug, omdat er mogelijk een bacterie in zit die gevaarlijk kan zijn. Het gaat om de shigatoxineproducerende E. coli (STEC), die vooral gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

1 dag geleden
Onderzoek naar eventuele gevolgen voor ogen na gebruik Ozempic

AMSTERDAM (ANP) - De veiligheidscommissie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA bestudeert onder meer het middel Ozempic omdat er vrees is dat het mogelijk meer risico geeft op een zeldzame oogaandoening. Dat zou kunnen komen door de stof semaglutide die erin is verwerkt.

1 dag geleden
Ddos-aanval heeft geen invloed op zorg academische ziekenhuizen

DEN HAAG (ANP) - De ddos-aanval die vrijdag opnieuw onder meer academische ziekenhuizen trof, heeft geen invloed gehad op de zorg. Dat komt naar voren uit een rondgang langs de ziekenhuizen. Wel leidde de digitale aanval op een aantal plekken tot een tragere internetverbinding.

1 dag geleden
Agema: verlies tanden door geldgebrek 'pijnlijk en verdrietig'

DEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) noemt het "pijnlijk en verdrietig" dat een groot deel van de tandartsen en kaakchirurgen zegt op verzoek gezonde tanden en kiezen te trekken, omdat patiënten mondzorg niet kunnen betalen. Het liefst zou zij de tandartszorg opnemen in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat kost 2,7 miljard euro en dat geld is er niet.

1 dag geleden