Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogspanningsstation staat onder stroom

Hoogspanningsstation staat onder stroom

RILLAND - Met de aansluiting van een deel van de 380 kV-hoogspanningsverbinding op het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland is dit station sinds dinsdag officieel in bedrijf. 

Netbeheerder Tennet heeft sinds halverwege 2017 gewerkt aan het station. Om het te kunnen aansluiten op de hoogspanningslijn waren er twaalf zogenaamde wintrackmasten nodig. In januari begon de bouw hiervan. 

Rustiger

Een wintrackmast bestaat uit twee pilaarvormige stalen palen en geeft volgens Tennet een rustiger aanblik in het landschap dan een traditionele mast. Ook is het magneetveld bij de masten met een enkele 380 kV-verbinding en bij masten waarbij een 380 kV- en 150 kV-verbinding worden gecombineerd kleiner dan bij traditionele masten, aldus de netbeheerder. ‘De wintrackmasten zijn bovendien onderhoudsvriendelijker.’

Mijlpaal

De afgelopen weken is de hoogspanningsverbinding van Borssele naar Zandvliet in België via de nieuwe wintrackmasten aangesloten op het station in Rilland. Ook is het station sinds september diverse keren getest. Nu de verbinding van Borssele naar Zandvliet via het nieuwe station loopt, spreekt Tennet van een mijlpaal. ‘Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit voor het transport van elektriciteit en is onderhoud van het netwerk beter mogelijk.’

Storing

De komende periode sluit Tennet de verbinding tussen Geertruidenberg en Zandvliet aan op het nieuwe station. Halverwege volgend jaar volgt de verbinding tussen Geertruidenberg en Borssele. 

Door de verbindingen via het nieuwe station kan Tennet altijd stroom blijven transporteren, ook als er door een storing of onderhoud een verbinding wegvalt. ‘Een gedeelte van de 150 kV-verbinding die vanuit Rilland naar het oosten loopt, is onder de grond aangelegd vanwege de bouw van het station.’ Wanneer de aansluitingen op de verbindingen naar Borssele, Geertruidenberg en Zandvliet zijn gemaakt, breekt Tennet de oude verbindingen af.

Informatiecentrum

In het treinstation van Kruiningen-Yerseke heeft Tennet een informatiecentrum ingericht dat elke dinsdag-, woensdag- en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur open is (uitgezonderd feestdagen, kerst- en bouwvakantie). Belangstellenden kunnen een maquette, interactieve kaart en filmpjes bekijken over de nieuwe hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland en het hoogspanningsstation. Bezoekers kunnen ook vragen stellen.

Meer uit Reimerswaal

Open dag zaterdag bij KNRM Hansweert

HANSWEERT - KNRM-reddingstation Hansweert opent haar deuren tijdens de reddingbootdag op zaterdag 25 mei.

2 dagen geleden
Eenzaamheid is echt niet nodig in Reimerswaal

KRUININGEN - Eenzaamheid is echt niet nodig in de gemeente Reimerswaal. Stichting Senioren Reimerswaal is er voor u! Met de doelstelling, het bevorderen van de zelfstandigheid maatschappelijke integratie en participatie van senioren zonder winstoogmerk. Een en ander geven wij gestalte door het stimuleren, ondersteunen en organiseren van activiteiten op sociaal cultureel en recreatief gebied.

3 dagen geleden
Subsidie voor cultuurprojecten Zeeuwse jongeren

KAPELLE/KRUININGEN - De provincie Zeeland kent zes projecten uit de Impuls Jongerencultuur subsidie toe. Projecten van Cine Zee, Nacht van de Nacht Middelburg, Royal Flush Vlissingen en Stringtogether krijgen samen in totaal 114.720 euro. 

3 dagen geleden
Dijkversterking Hansweert levert nieuwe rotonde op

HANSWEERT - Het zat al langer in de planning, nu is het zover: een nieuwe rotonde in Hansweert aan de Boomdijk. 'Vanwege de dijkversterking is het noodzakelijk om een veilige rotonde te maken voor al het verkeer', laat het waterschap weten. In de week van 3 juni start de aanleg en die duurt naar verwachting zo'n twee maanden. De nieuwe rotonde komt te liggen op de huidige kruising van de Boomdijk met de Eendracht en de Kanaalstraat.

4 dagen geleden
Tiende editie Toujours Kapelle geslaagd, expo 'WO2 in Kleur' nog te zien in dorpshuis

KAPELLE - Vorige week stond in het teken van de tiende Toujours Kapelle. De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse soldaten werden op donderdag herdacht op de Franse begraafplaats; er waren de hele week activiteiten in en om oorlogsmuseum Memorial 40-45 Kapelle en op zaterdag werd door bijna vijfhonderd mensen de Franse Slag Mars gelopen. In dorpshuis De Vroone is de komende week nog de fototentoonstelling 'WO2 in Kleur' te zien.

4 dagen geleden
Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

5 dagen geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

6 dagen geleden