Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogspanningsstation Rilland doet mee aan Open Energiedag

Hoogspanningsstation Rilland doet mee aan Open Energiedag

RILLAND - Netbeheerder Tennet opent zaterdag in Rilland de poorten van het nieuwe hoogspanningsstation tijdens de Open Energiedag.

Nederland gaat de komende jaren fors meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, geothermie, warmtepompen of uit water. De energietransitie heeft grote gevolgen voor het elektriciteitsnet in Nederland. “Op veel plekken is Tennet daarom bezig met het verzwaren en uitbreiden van de stroomsnelwegen”, vertelt woordvoerder Sander de Schepper van Tennet. Daarom wordt er tussen Borssele en Rilland een nieuwe hoogspanningslijn gebouwd. Tijdens de Open Energiedag zaterdag kan iedereen zelf ervaren hoe de energietransitie werkt. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld met een VR-bril (virtual reality) de reis van energie, vanaf het windpark op zee tot het stopcontact thuis, volgen om een beeld te krijgen van wat er komt kijken bij de levering van energie. Ook zijn bezoekers welkom bij het hoogspanningsstation in Rilland. “Hier worden dit najaar twee nieuwe transformatoren in gebruik genomen. Die kunnen energie omzetten van 380 kV naar 150 kV en andersom. Die transformatoren, en ook de speciale wintrackmasten, zijn mooi om van dichtbij te bekijken.” 

Bij het station komen bezoekers op een grote informatiemarkt alles te weten over het bouwproces van de hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland en de andere projecten in de regio die nodig zijn voor de energietransitie. Aannemers zoals BAM Infra en SPIE laten zien hoe mooi het is om te werken aan grote energieprojecten en hoe zij omgaan met de energietransitie. “Je ziet er de gebruikte materialen en machines van dichtbij en je maakt kennis met het banenaanbod.” Ook zijn er twee rondleidingen: langs het bouwterrein van een mastlocatie en langs het hoogspanningsstation. Kinderen kunnen onder meer hun eigen bouwput graven en zich uitleven op de stormbaan.

Bezoekers zijn zaterdag welkom tussen 11.00 en 13.00 uur of tussen 13.00 en 15.00 uur. Aanmelden is verplicht. Dat kan via openenergiedag2022.tennet-events.eu/

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

15 uur geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

17 uur geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

1 dag geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

2 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

3 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

3 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

4 dagen geleden