
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar
DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.
De woningnood blijft de komende tien tot vijftien jaar het hoogst, verwacht de hoogleraar, omdat de bevolking in Nederland groeit. Bovendien is er nog veel onzeker over hoe de bevolkingsgroei zich gaat ontwikkelen, legt hij uit. Zo is het met name nog onduidelijk hoe migratie zich de komende jaren zal ontwikkelen. "We gaan het woningtekort ook niet oplossen met alleen maar woningbouw."
Het beter benutten van de bestaande woningvoorraad is daarom ook belangrijk volgens Boelhouwer. Zo vindt de hoogleraar onder meer dat woningen meer gesplitst moeten worden. Gemeenten in meerdere grote steden willen dit juist tegenhouden met regelgeving.
Flexwoningen
Boelhouwer vindt bovendien dat de woningmarkt "een flexibele schil" moet hebben. Daarmee doelt hij op de inzet van flexwoningen. "Dat is niet leuk. Dat betekent een slechte prijs-kwaliteitverhouding, maar wel een dak boven je hoofd. Dat moeten we accepteren, anders gaan we het gewoon niet redden", is het vermoeden van de hoogleraar.
Tijdens de Woontop in Den Haag presenteren brancheorganisaties hun plannen om de woningbouw te versnellen. Volgens provincies, gemeenten, corporaties, bouwers, ontwikkelaars, investeerders, makelaars en consumentenorganisaties moeten er 100.000 woningen per jaar worden gebouwd om de woningcrisis aan te pakken. Ze vragen daarbij onder meer om een jaarlijkse financiële bijdrage van 3 tot 5 miljard euro van het Rijk.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
19 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
20 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
20 uur geleden