Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

De woningnood blijft de komende tien tot vijftien jaar het hoogst, verwacht de hoogleraar, omdat de bevolking in Nederland groeit. Bovendien is er nog veel onzeker over hoe de bevolkingsgroei zich gaat ontwikkelen, legt hij uit. Zo is het met name nog onduidelijk hoe migratie zich de komende jaren zal ontwikkelen. "We gaan het woningtekort ook niet oplossen met alleen maar woningbouw."

Het beter benutten van de bestaande woningvoorraad is daarom ook belangrijk volgens Boelhouwer. Zo vindt de hoogleraar onder meer dat woningen meer gesplitst moeten worden. Gemeenten in meerdere grote steden willen dit juist tegenhouden met regelgeving.

Flexwoningen

Boelhouwer vindt bovendien dat de woningmarkt "een flexibele schil" moet hebben. Daarmee doelt hij op de inzet van flexwoningen. "Dat is niet leuk. Dat betekent een slechte prijs-kwaliteitverhouding, maar wel een dak boven je hoofd. Dat moeten we accepteren, anders gaan we het gewoon niet redden", is het vermoeden van de hoogleraar.

Tijdens de Woontop in Den Haag presenteren brancheorganisaties hun plannen om de woningbouw te versnellen. Volgens provincies, gemeenten, corporaties, bouwers, ontwikkelaars, investeerders, makelaars en consumentenorganisaties moeten er 100.000 woningen per jaar worden gebouwd om de woningcrisis aan te pakken. Ze vragen daarbij onder meer om een jaarlijkse financiële bijdrage van 3 tot 5 miljard euro van het Rijk.

Meer uit Financieel

Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) dinsdag nog niet heeft gereageerd op het ultimatum van FNV, staken werknemers van slagers in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, waarschuwt de vakbond.

1 uur geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. Er zijn rijen, maar passagiers hoeven volgens haar niet lang te wachten.

3 uur geleden
Noodglijbaan valt van Boeing vlak na vertrek uit New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Opnieuw is een onderdeel van een Boeing-vliegtuig onderweg losgeraakt. Een glijbaan die dient als nooduitgang viel kort na vertrek uit New York van het toestel tijdens een vlucht van Delta Air Lines.

4 uur geleden
Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street. De beurswaarde steeg tot ruim 2 biljoen dollar. Ook softwareconcern Microsoft (plus 1,8 procent) stond bij de winnaars na bekendmaking van cijfers.

15 uur geleden
Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

STUTTGART (ANP/DPA) - De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit. Maar daar staan wel kosten voor bijvoorbeeld marketing en ontwikkeling tegenover. Verder had het bedrijf last van tegenwind bij de verkoop in onder meer China.

18 uur geleden
Koperprijs stijgt voor het eerst in twee jaar naar 10.000 dollar

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De koperprijs is vrijdag voor het eerst in twee jaar gestegen naar meer dan 10.000 dollar per ton. De prijs wordt vooral gestuwd door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen.

19 uur geleden
Beursgang investeerder CVC op Damrak succes, aandeel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de grote investeringsmaatschappij CVC Capital Partners op het Damrak is vrijdag succesvol verlopen. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling sloot op een koers van 16,35 euro. De introductieprijs was 14 euro per aandeel. Het ging om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5. Het bedrijf en bestaande aandeelhouders haalden met de beursgang 2,3 miljard euro op.

19 uur geleden