Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar de pleger van de aanslag op de marathon van Boston in 2013, Dzhokhar Tsarnaev, de doodstraf op te leggen. Eén rechter van het hof vroeg zich woensdag tijdens een hoorzitting echter af wat de gevolgen voor Tsarnaev zullen zijn nu president Joe Biden heeft aangekondigd geen doodstraffen meer uit te voeren.

De 27-jarige uit Kirgizië afkomstige Amerikaan werd in juni 2015 al ter dood veroordeeld, maar een federaal beroepshof in Boston bepaalde vorig jaar juli dat er een nieuwe rechtszaak moest komen om te bepalen wat voor straf Tsarnaev krijgt. De jury zou niet onpartijdig zijn geweest. Het ministerie van Justitie ging in beroep tegen de beslissing van het hof toen Donald Trump nog president was. De oud-president vond destijds dat de doodstraf passend is.

Het conservatieve hof neigt naar heroplegging van de doodstraf voor Tsarnaev, al vroeg rechter Amy Coney Barrett zich af wat dat in de praktijk zal betekenen. Biden kondigde drie maanden geleden aan dat de federale overheid geen executies meer uitvoert. "De overheid heeft besloten alle executies uit te stellen, maar u vraagt hier deze aanslagpleger de doodstraf op te leggen", zei Barrett tijdens de hoorzitting tegen vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie. "Als u deze zaak wint, betekent dit vermoedelijk dat Tsarnaev moet leven onder de dreiging van een doodsvonnis dat de regering nooit van plan is uit te voeren."

Tsarnaev pleegde de aanslag op de marathon met twee zelfgemaakte bommen in een hogedrukpan waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 gewond raakten. Hij pleegde de aanslag met zijn broer Tamerlan, die enkele dagen later bij een achtervolging door de politie werd doodgeschoten.

Het is aan de hoogste rechtsinstantie in de VS om te besluiten wat er moet gebeuren. Het hof doet uiterlijk in juni 2022 uitspraak in de zaak.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Orkesten VS geplaagd door visumproblemen van buitenlandse sterren

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse orkesten en concerthallen worden na de versoepeling van coronaregels geplaagd door een nieuw probleem: buitenlandse artiesten missen optredens omdat ze te lang op hun visum moeten wachten. Dat treft ook Nederlandse musici, schrijft The New York Times.

1 uur geleden
Noorse politie wist al in 2015 van mogelijk gevaar aanslagpleger

OSLO (ANP/DPA) - De Noorse politie wist dat de man die woensdag in Kongsberg vijf mensen doodde met onder andere een pijl-en-boog radicaliseerde en mogelijk geweld zou gebruiken. In een interview met de krant Verdens Gang zegt het hoofd van de afdeling terrorismebestrijding Arne Christian Haugstøyl dat de politie in 2015 voor het eerst over de man werd getipt.

3 uur geleden
Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter

CAPE CANAVERAL (ANP) - Miljoenen rotsen vliegen in de buurt van de planeet Jupiter. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. Voor het eerst gaat er nu een sonde naartoe, de Amerikaanse Lucy. Die wordt zaterdag gelanceerd. De lancering staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.

6 uur geleden
Braziliaanse senaat adviseert vervolging Bolsonaro

RIO DE JANEIRO (ANP) - Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, zei vrijdag op de Braziliaanse radio dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de rechts-radicale president.

6 uur geleden
Britse politie ziet moord parlementslid als terreurdaad

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess als een terreurdaad. Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei in de nacht van vrijdag op zaterdag in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.

8 uur geleden
IS claimt verantwoordelijkheid dodelijke aanslag Kandahar

KANDAHAR (ANP) - Islamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van haar aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.

8 uur geleden
Amerikaanse experts positief over boostershot Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP) - Onafhankelijke deskundigen die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, zijn unaniem positief over een boostershot met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen. Mensen ouder dan 18 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor zo'n extra prik, minstens twee maanden na de eerste inenting, melden Amerikaanse media.

15 uur geleden