Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar de pleger van de aanslag op de marathon van Boston in 2013, Dzhokhar Tsarnaev, de doodstraf op te leggen. Eén rechter van het hof vroeg zich woensdag tijdens een hoorzitting echter af wat de gevolgen voor Tsarnaev zullen zijn nu president Joe Biden heeft aangekondigd geen doodstraffen meer uit te voeren.

De 27-jarige uit Kirgizië afkomstige Amerikaan werd in juni 2015 al ter dood veroordeeld, maar een federaal beroepshof in Boston bepaalde vorig jaar juli dat er een nieuwe rechtszaak moest komen om te bepalen wat voor straf Tsarnaev krijgt. De jury zou niet onpartijdig zijn geweest. Het ministerie van Justitie ging in beroep tegen de beslissing van het hof toen Donald Trump nog president was. De oud-president vond destijds dat de doodstraf passend is.

Het conservatieve hof neigt naar heroplegging van de doodstraf voor Tsarnaev, al vroeg rechter Amy Coney Barrett zich af wat dat in de praktijk zal betekenen. Biden kondigde drie maanden geleden aan dat de federale overheid geen executies meer uitvoert. "De overheid heeft besloten alle executies uit te stellen, maar u vraagt hier deze aanslagpleger de doodstraf op te leggen", zei Barrett tijdens de hoorzitting tegen vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie. "Als u deze zaak wint, betekent dit vermoedelijk dat Tsarnaev moet leven onder de dreiging van een doodsvonnis dat de regering nooit van plan is uit te voeren."

Tsarnaev pleegde de aanslag op de marathon met twee zelfgemaakte bommen in een hogedrukpan waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 gewond raakten. Hij pleegde de aanslag met zijn broer Tamerlan, die enkele dagen later bij een achtervolging door de politie werd doodgeschoten.

Het is aan de hoogste rechtsinstantie in de VS om te besluiten wat er moet gebeuren. Het hof doet uiterlijk in juni 2022 uitspraak in de zaak.

Meer uit Buitenland

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven. De troepen hebben zich teruggetrokken, bericht het ministerie van Defensie in Moskou.

5 minuten geleden
EU veroordeelt nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

BRUSSEL/OUAGADOUGOU (ANP/AFP) - De Europese Unie heeft de nieuwe staatsgreep in het West-Afrikaanse Burkina Faso veroordeeld. De EU roept op "terug te keren naar de grondwettelijke orde", zei Josep Borrell, de buitenlandcoördinator van de unie.

1 uur geleden
Protest tegen president Cuba na stroomuitval door orkaan Ian

HAVANA (ANP/RTR) - Cubanen hebben vrijdagavond laat voor de tweede keer in de straten van de hoofdstad Havana geprotesteerd tegen de aanhoudende stroomuitval, mede veroorzaakt door orkaan Ian. Het is een van de grootste demonstraties in de stad sinds de wijdverbreide anti-regeringsprotesten van juli vorig jaar.

3 uur geleden
Gouverneur Californië beperkt rapteksten als bewijs rechtszaken

WASHINGTON (ANP) - Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, heeft een wet ondertekend die in de Amerikaanse staat het gebruik van teksten van rapnummers in rechtszaken beperkt, melden Amerikaanse media.

4 uur geleden
VS: we zullen krachtig reageren op nucleaire test Noord-Korea

WASHINGTON (ANP/AFP) - Mocht Noord-Korea besluiten om binnenkort een kernproef te houden, dan kan het land rekenen op een stevige reactie van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Russen arresteren directeur van kerncentrale Zaporizja

KIEV (ANP/RTR) - De directeur van de door Rusland bezette Oekraïense kerncentrale van Zaporizja is vrijdag aangehouden door Russische militairen, meldt het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom, dat verantwoordelijk is voor de centrale zaterdag.

6 uur geleden
Rechter VS wijst megaclaim Mexico tegen wapenfabrikanten af

BOSTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een klacht van de Mexicaanse regering tegen Amerikaanse wapenfabrikanten afgewezen. Volgens de Amerikaanse wetgeving kunnen producenten niet aansprakelijk worden gesteld voor wat er met hun wapens wordt gedaan.

7 uur geleden