Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar de pleger van de aanslag op de marathon van Boston in 2013, Dzhokhar Tsarnaev, de doodstraf op te leggen. Eén rechter van het hof vroeg zich woensdag tijdens een hoorzitting echter af wat de gevolgen voor Tsarnaev zullen zijn nu president Joe Biden heeft aangekondigd geen doodstraffen meer uit te voeren.

De 27-jarige uit Kirgizië afkomstige Amerikaan werd in juni 2015 al ter dood veroordeeld, maar een federaal beroepshof in Boston bepaalde vorig jaar juli dat er een nieuwe rechtszaak moest komen om te bepalen wat voor straf Tsarnaev krijgt. De jury zou niet onpartijdig zijn geweest. Het ministerie van Justitie ging in beroep tegen de beslissing van het hof toen Donald Trump nog president was. De oud-president vond destijds dat de doodstraf passend is.

Het conservatieve hof neigt naar heroplegging van de doodstraf voor Tsarnaev, al vroeg rechter Amy Coney Barrett zich af wat dat in de praktijk zal betekenen. Biden kondigde drie maanden geleden aan dat de federale overheid geen executies meer uitvoert. "De overheid heeft besloten alle executies uit te stellen, maar u vraagt hier deze aanslagpleger de doodstraf op te leggen", zei Barrett tijdens de hoorzitting tegen vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie. "Als u deze zaak wint, betekent dit vermoedelijk dat Tsarnaev moet leven onder de dreiging van een doodsvonnis dat de regering nooit van plan is uit te voeren."

Tsarnaev pleegde de aanslag op de marathon met twee zelfgemaakte bommen in een hogedrukpan waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 gewond raakten. Hij pleegde de aanslag met zijn broer Tamerlan, die enkele dagen later bij een achtervolging door de politie werd doodgeschoten.

Het is aan de hoogste rechtsinstantie in de VS om te besluiten wat er moet gebeuren. Het hof doet uiterlijk in juni 2022 uitspraak in de zaak.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

4 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

6 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

9 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

11 uur geleden