Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar de pleger van de aanslag op de marathon van Boston in 2013, Dzhokhar Tsarnaev, de doodstraf op te leggen. Eén rechter van het hof vroeg zich woensdag tijdens een hoorzitting echter af wat de gevolgen voor Tsarnaev zullen zijn nu president Joe Biden heeft aangekondigd geen doodstraffen meer uit te voeren.

De 27-jarige uit Kirgizië afkomstige Amerikaan werd in juni 2015 al ter dood veroordeeld, maar een federaal beroepshof in Boston bepaalde vorig jaar juli dat er een nieuwe rechtszaak moest komen om te bepalen wat voor straf Tsarnaev krijgt. De jury zou niet onpartijdig zijn geweest. Het ministerie van Justitie ging in beroep tegen de beslissing van het hof toen Donald Trump nog president was. De oud-president vond destijds dat de doodstraf passend is.

Het conservatieve hof neigt naar heroplegging van de doodstraf voor Tsarnaev, al vroeg rechter Amy Coney Barrett zich af wat dat in de praktijk zal betekenen. Biden kondigde drie maanden geleden aan dat de federale overheid geen executies meer uitvoert. "De overheid heeft besloten alle executies uit te stellen, maar u vraagt hier deze aanslagpleger de doodstraf op te leggen", zei Barrett tijdens de hoorzitting tegen vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie. "Als u deze zaak wint, betekent dit vermoedelijk dat Tsarnaev moet leven onder de dreiging van een doodsvonnis dat de regering nooit van plan is uit te voeren."

Tsarnaev pleegde de aanslag op de marathon met twee zelfgemaakte bommen in een hogedrukpan waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 gewond raakten. Hij pleegde de aanslag met zijn broer Tamerlan, die enkele dagen later bij een achtervolging door de politie werd doodgeschoten.

Het is aan de hoogste rechtsinstantie in de VS om te besluiten wat er moet gebeuren. Het hof doet uiterlijk in juni 2022 uitspraak in de zaak.

Meer uit Buitenland

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

22 minuten geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

41 minuten geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

2 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

2 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

3 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

3 uur geleden
Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

4 uur geleden