
Hooggerechtshof VS buigt zich weer over 'Obamacare'
WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich dinsdag weer over de zorgverzekeringswet van voormalig president Barack Obama. Als de hoogste rechters van de VS een streep halen door de wetgeving, die bekendstaat als Obamacare, kunnen miljoenen Amerikanen tijdens de pandemie hun zorgverzekering verliezen.
De Affordable Care Act is inmiddels tien jaar oud en wordt gezien als een van de belangrijkste wapenfeiten van Obama. De wetgeving is bedoeld om te zorgen dat alle Amerikanen toegang hebben tot een betaalbare zorgverzekering. Republikeinen vinden dat onnodige overheidsbemoeienis en stapten al eerder naar de rechter om de wetgeving van tafel te krijgen.
Tegenstanders leden in 2012 en 2015 nederlagen bij het Hooggerechtshof, maar de samenstelling van het hof is sindsdien veranderd. Inmiddels telt het hof een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3 rechters. Het lukte president Donald Trump vlak voor de verkiezing nog een nieuwe hoge rechter aan te stellen om de overleden Ruth Bader Ginsburg op te volgen.
De rechtszaak die nu voorkomt, wordt gezien als een vervolg op een proces van acht jaar geleden. Toen maakten tegenstanders bezwaar tegen het feit dat mensen een boete krijgen als ze het nalaten een zorgverzekering af te sluiten. Het hof oordeelde destijds dat die boeteclausule een vorm van belasting is en daarom niet illegaal, omdat het parlement de bevoegdheid heeft om belastingen te heffen.
Republikeinen in het Congres wisten dat boetebedrag later op nul dollar te zetten. Daarmee is volgens tegenstanders van Obamacare de basis onder de eerdere uitspraak weggevallen. Het is niet alleen de vraag of het hof meegaat in die redenering, maar ook wat de gevolgen zouden zijn. Het Hooggerechtshof zou kunnen besluiten dat de hele wet van tafel moet, of alleen delen ervan.
Meer uit Buitenland
DES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
34 minuten geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
35 minuten geledenKyiv (ANP) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
2 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
8 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.
9 uur geleden