Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hooggerechtshof VS buigt zich weer over 'Obamacare'

Hooggerechtshof VS buigt zich weer over 'Obamacare'

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich dinsdag weer over de zorgverzekeringswet van voormalig president Barack Obama. Als de hoogste rechters van de VS een streep halen door de wetgeving, die bekendstaat als Obamacare, kunnen miljoenen Amerikanen tijdens de pandemie hun zorgverzekering verliezen.

De Affordable Care Act is inmiddels tien jaar oud en wordt gezien als een van de belangrijkste wapenfeiten van Obama. De wetgeving is bedoeld om te zorgen dat alle Amerikanen toegang hebben tot een betaalbare zorgverzekering. Republikeinen vinden dat onnodige overheidsbemoeienis en stapten al eerder naar de rechter om de wetgeving van tafel te krijgen.

Tegenstanders leden in 2012 en 2015 nederlagen bij het Hooggerechtshof, maar de samenstelling van het hof is sindsdien veranderd. Inmiddels telt het hof een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3 rechters. Het lukte president Donald Trump vlak voor de verkiezing nog een nieuwe hoge rechter aan te stellen om de overleden Ruth Bader Ginsburg op te volgen.

De rechtszaak die nu voorkomt, wordt gezien als een vervolg op een proces van acht jaar geleden. Toen maakten tegenstanders bezwaar tegen het feit dat mensen een boete krijgen als ze het nalaten een zorgverzekering af te sluiten. Het hof oordeelde destijds dat die boeteclausule een vorm van belasting is en daarom niet illegaal, omdat het parlement de bevoegdheid heeft om belastingen te heffen.

Republikeinen in het Congres wisten dat boetebedrag later op nul dollar te zetten. Daarmee is volgens tegenstanders van Obamacare de basis onder de eerdere uitspraak weggevallen. Het is niet alleen de vraag of het hof meegaat in die redenering, maar ook wat de gevolgen zouden zijn. Het Hooggerechtshof zou kunnen besluiten dat de hele wet van tafel moet, of alleen delen ervan.

Meer uit Buitenland

Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

29 minuten geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

58 minuten geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

1 uur geleden
Paus Franciscus houdt tot en met 18 juni geen audiënties

VATICAANSTAD (ANP) - Paus Franciscus houdt tot en met 18 juni geen audiënties, meldt het Vaticaan. Het gaat volgens een woordvoerder om een voorzorgsmaatregel. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk ligt sinds woensdag in het ziekenhuis omdat hij een buikoperatie moet ondergaan.

1 uur geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

1 uur geleden
Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

2 uur geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

2 uur geleden