
Hooggerechtshof VS buigt zich weer over 'Obamacare'
WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich dinsdag weer over de zorgverzekeringswet van voormalig president Barack Obama. Als de hoogste rechters van de VS een streep halen door de wetgeving, die bekendstaat als Obamacare, kunnen miljoenen Amerikanen tijdens de pandemie hun zorgverzekering verliezen.
De Affordable Care Act is inmiddels tien jaar oud en wordt gezien als een van de belangrijkste wapenfeiten van Obama. De wetgeving is bedoeld om te zorgen dat alle Amerikanen toegang hebben tot een betaalbare zorgverzekering. Republikeinen vinden dat onnodige overheidsbemoeienis en stapten al eerder naar de rechter om de wetgeving van tafel te krijgen.
Tegenstanders leden in 2012 en 2015 nederlagen bij het Hooggerechtshof, maar de samenstelling van het hof is sindsdien veranderd. Inmiddels telt het hof een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3 rechters. Het lukte president Donald Trump vlak voor de verkiezing nog een nieuwe hoge rechter aan te stellen om de overleden Ruth Bader Ginsburg op te volgen.
De rechtszaak die nu voorkomt, wordt gezien als een vervolg op een proces van acht jaar geleden. Toen maakten tegenstanders bezwaar tegen het feit dat mensen een boete krijgen als ze het nalaten een zorgverzekering af te sluiten. Het hof oordeelde destijds dat die boeteclausule een vorm van belasting is en daarom niet illegaal, omdat het parlement de bevoegdheid heeft om belastingen te heffen.
Republikeinen in het Congres wisten dat boetebedrag later op nul dollar te zetten. Daarmee is volgens tegenstanders van Obamacare de basis onder de eerdere uitspraak weggevallen. Het is niet alleen de vraag of het hof meegaat in die redenering, maar ook wat de gevolgen zouden zijn. Het Hooggerechtshof zou kunnen besluiten dat de hele wet van tafel moet, of alleen delen ervan.
Meer uit Buitenland
NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.
46 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
3 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
5 uur geledenBONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
6 uur geleden