Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoogbegaafdheid gaat niet over cijfertjes

Hoogbegaafdheid gaat niet over cijfertjes

MIDDELBURG – Hoogbegaafdheid heeft nog altijd te kampen met vooroordelen. Mensen zijn bang dat anderen hen bestempelen als hoogdravend of superieur. Dit belemmert het erkennen van hoogbegaafdheid waardoor mensen onnodig lang blijven aanpassen aan werkwijzen die niet bij hen passen.

Het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) organiseert regelmatig informatieavonden, zowel op locatie als online. De HB-Cafés zijn een manier om mensen te ontmoeten die ook snelle, slimme denkers zijn. “Door het vooroordeel dat hoogbegaafden zich beter voelen dan anderen, willen mensen niet aan die term,” zegt Sylvia Tas, senior KernTalentenanalist en coach op het gebied van studie, werk en opvoeding met als specialisatie hoogbegaafdheid (HB) en hoog sensitiviteit (HSP).  

“Hoogbegaafdheid gaat niet over een cijfertje, want het kan zich op vele manieren uiten. Daarom gebruiken we bij het IHBV liever de omschrijving van het Delphimodel. Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren. Herken jij jezelf daarin?” 

Persoonlijke ervaringen
Collega-organisator Johanneke de Hoop lacht als Sylvia de definitie noemt. “Ik wilde er lange tijd niet aan, maar nu ik het heb omarmd, is mijn leven veel fijner. Ik ben minder moe en richt me op zaken waar ik interesse in heb.” Als coach en spreker vertelt Johanneke graag over haar persoonlijke ervaringen. Ze is moeder van hoogbegaafde kinderen en weet wat ze nodig hebben. “Rust en uitdaging moet goed in balans zijn. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Als ik overdag te weinig uitdaging heb gehad, lig ik ’s nachts wakker. Dan ga ik uit bed om te lezen.”


HB-beginnerscafé
Hoogbegaafdheid heeft een erfelijk component. Wetenschappelijk is aangetoond dat hersencellen van hoogbegaafden meer en snellere verbindingen hebben, dan bij mensen met een gemiddeld IQ. Dat hoogbegaafden verbanden leggen die anderen niet gelijk doorzien, is daar een gevolg van. Sylvia vertelt: “Net als veel andere hoogbegaafden ben ik een snelle denker. Ik leg complexe verbanden en voel alles op een intense manier. Dat kan niet iedereen goed plaatsen. Het is dan ook fijn om af en toe met andere hoogbegaafden een HB-café te houden.” Aan de hand van een thema wordt er gezellig met elkaar gesproken. Het eerstvolgende HB-café is een beginnersavond, voor mensen die geïnteresseerd zijn en meer willen weten. Enkele vragen die aan bod zullen komen: Wat is het verschil tussen een creatieve snelle denker en hoogbegaafdheid? Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) hoogbegaafd bent? Hoe ga je positief om met je hoogbegaafdheid? Interesse?

Het HB-café ‘Ben jij een creatieve snelle denker of gewoon hoogbegaafd?’ is op vrijdag 19 mei om 19.30 uur in Wijkcentrum Het Palet is. Opgeven kan op: www.hb-cafe.nl/agenda.

Meer uit Middelburg

Twaalf Zeeuwse basisscholen in de race voor een ANWB Verkeersplein

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Zeeland doen twaalf basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link. 

13 uur geleden
Water verandert in bloed tijdens pro-Palestinademonstratie

MIDDELBURG - Al scanderend liepen woensdagmiddag ongeveer vijftig demonstranten 'met kinderlijken' door de straten van Middelburg om aandacht te vragen voor de strijd tussen Israël en Gaza.

14 uur geleden
Wethouder De Visser slaat eerste paal nieuwbouw Kerkstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Deze week start de bouw van 16 appartementen en een ontmoetingsruimte aan de Kerkstraat in Koudekerke. Wethouder De Visser en directeur-bestuurder Chris Theuws van Zeeuwland slaan donderdag 16 mei de eerste paal. Naar verwachting is de bouw medio 2025 gereed.

17 uur geleden
Auto ligt uren in sloot bij Westkapelle

WESTKAPELLE - In het buitengebied van Westkapelle, bij de Prelaatweg, is woensdagochtend een personenauto aangetroffen in een droge sloot. 

18 uur geleden
Muziekfestival PopMonument keert terug naar Veere

VEERE - Na twee uitverkochte edities (2021 en 2022) keert muziekfestival PopMonument deze zomer weer terug naar Veere. Op zaterdag 15 juni worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met  muziek, kunst en verhalen. In en rondom de Grote Kerk Veere vinden diverse optredens plaats van verschillende artiesten. Naast de Grote Kerk zijn ook onder andere het Stadhuis, de Kleine Kerk en de Zeemanskamer monumenten die meedoen. 

20 uur geleden
In het midden en zuiden plaatselijk dichte mist

Op sommige plaatsen in Nederland is het momenteel mistig. Plaatselijk komt dichte mist voor met zicht minder dan 200 meter. Dit kan hinderlijk zijn voor het verkeer. De komende uren lost de mist op veel plaatsen op. 

22 uur geleden
Lentebraderie bij Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg

Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei organiseert de Yildirim Beyazit Moskee een lentebraderie. Tussen 10.00 uur tot 21.00 uur kunnen bezoekers Turkse gerechten en drankjes proeven en kennis maken met de moskee. 

1 dag geleden