Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdweg in Rilland dit najaar op de schop

Hoofdweg in Rilland dit najaar op de schop

RILLAND - Als alles goed verloopt, wil de gemeente Reimerswaal na de zomer de Hoofdweg in Rilland herinrichten. Oorspronkelijk maakte de kruising met de Kreekestraat en Sint Felixstraat geen onderdeel uit van dit project, maar naar de wens van bewoners haalt de gemeente het verkeersveiliger maken van dit punt enkele jaren naar voren. Het middenstuk van de Hoofdweg wordt een dorpsplein met groen en zitelementen.

De gemeente vernieuwt het dorpshart ook om de verkeersveiligheid te vergroten. In navolging van Kruiningen en Krabbendijke introduceert ze voor het nieuwe dorpsplein het concept van ‘shared space’, waarbij alle soorten verkeersdeelnemers gemengd gebruik maken van de weg. Hiervoor maakt het asfalt plaats voor klinkers, voor een meer dorps karakter. Door de afwezigheid van verkeerselementen, zoals verkeerslichten en -borden, zijn weggebruikers voorzichtiger en letten beter op elkaar, is de gedachte achter shared space.

Verspreid over de hele Hoofdweg richt de gemeente asverspringingen in voor een verkeersremmend effect en ter ontmoediging van sluip-, vracht- en landbouwverkeer. De Hoofdweg blijft een dertigkilometerweg met gelijkwaardige kruisingen. De straat krijgt op de kruising met de Sint Felixstraat en Kreekestraat een middengeleider voor meer overzicht en een snelheidsremmende werking. Het fietspad aan de zuidzijde blijft voor een groter deel vrijliggend. Verder heeft de Hoofdweg fietssuggestiestroken.

Groen

Het nieuwe dorpsplein krijgt twee groenzones met zitelementen en nieuwe bomen, waar het publiek beschut van het doorgaande verkeer kan verblijven. Zo’n plein is ook geschikter voor evenementen, zoals de kermis, en biedt ruimte voor een terras bij het dorpshuis.
Rondom de monumentale bomen bij Hoofdweg 6 creëert de gemeente een parkje door de stoep weg te halen, het gazon uit te breiden en hier een slingerpaadje doorheen te laten lopen. Bij basisschool de Reigersberg komt een schoolzone waar ouders hun kinderen veiliger kunnen ophalen en brengen.

Parkeren

Bewoners spreken ook van parkeerdruk in de Hoofdweg, voornamelijk rondom de supermarkt aan het einde van de middag en tijdens activiteiten in het dorpshuis. Daarom verandert de gemeente de langsparkeervakken in parkeerplaatsen voor haaks parkeren bij de Hoofdweg tussen De Veste en Oostkilstraat, zodat er meer parkeerruimte ontstaat. Ook verhuist ze parkeerplaatsen naar plekken met de meeste parkeerdruk. De gemeente onderzoekt nog of ze het pand aan de Hoofdweg 35 aankoopt. Hier zou ze dan bijvoorbeeld extra parkeergelegenheid kunnen creëren.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel voor de herinrichting dinsdag en besluit er in haar vergadering van 30 maart over. De gemeente hoopt begin volgende maand een 3d-visualisatie van het ontwerp te presenteren. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Reimerswaal.

Meer uit Reimerswaal

Toujours Kapelle biedt deze week vele activiteiten

KAPELLE - Een nieuwe editie van Toujours Kapelle is begonnen. Donderdag vindt de Franse Herdenking plaats. Zaterdag, de slotdag, is onder meer museum Memorial 40-45 in Kapelle open en vindt de tiende editie van de Franse Slagmars plaats. "We krijgen dit jaar de zoon van Charles Trepel op bezoek", vertelt Andries Looijen van de organisatie van Toujours Kapelle. "Zijn vader was een bekende commando en ligt in Kapelle begraven. Hij is hier voor het eerst tijdens een herdenking en gezien zijn gezondheid zal het waarschijnlijk de laatste keer zijn. Ik heb de eer om samen met hem donderdag een krans te leggen."

1 dag geleden
Kindergemeenteraad Kapelle staat op tegen pesten

KAPELLE - De kindergemeenteraadsleden van de gemeente Kapelle hebben maandag op de basisscholen aandacht gevraagd voor pesten. Door puzzelstukjes op het schoolplein te spuiten en armbandjes uit te delen benadrukken ze dat iedereen meetelt en erbij hoort.

1 dag geleden
Vitaal Reimerswaaldag voor 65-plussers in Krabbendijke

KRUININGEN - Inwoners van 65 jaar en ouder uit Krabbendijke, Rilland en Oostdijk kunnen hun gezondheid gratis laten testen op de Vitaal Reimerswaaldag in Krabbendijke op woensdag 15 mei.

3 dagen geleden
Voor Pim Fontijn is dansen zijn lust en zijn leven: 'Sinds mijn 19e heb ik niet meer gewerkt'

KRABBENDIJKE - Pim Fontijn is bekend van zijn zumbalessen in Kruiningen en Krabbendijke. Hij staat vol energie op het podium. Tegenwoordig is dat in de buurt, maar Pim heeft jaren als danser door Europa getoerd met de Duitse danceact Scooter. "Ik was een party animal. Iedere dag, bam! Gaan met die hap!", vertelt Pim. Totdat hij een burn-out kreeg.

5 dagen geleden
Yerseke staat volgende week in teken van avondvierdaagse

YERSEKE - In Yerseke begint maandag een nieuwe editie van de jaarlijkse avondvierdaagse.

5 dagen geleden
Jubileum voor Franse Slag Mars in en om Kapelle

KAPELLE - Zaterdag 18 mei is het tijd voor de tiende editie van de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Vanwege het lustrum splitst de organisatie van de Franse Slag Mars de route van tien kilometer op in twee keer vijf kilometer wandelen en een tocht met een historisch militair voertuig.

6 dagen geleden
Herdenking Lancaster-bemanning maandag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke wordt maandagochtend het vliegtuigongeluk met de Engelse Lancaster in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

6 dagen geleden