Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdweg in Rilland dit najaar op de schop

Hoofdweg in Rilland dit najaar op de schop

RILLAND - Als alles goed verloopt, wil de gemeente Reimerswaal na de zomer de Hoofdweg in Rilland herinrichten. Oorspronkelijk maakte de kruising met de Kreekestraat en Sint Felixstraat geen onderdeel uit van dit project, maar naar de wens van bewoners haalt de gemeente het verkeersveiliger maken van dit punt enkele jaren naar voren. Het middenstuk van de Hoofdweg wordt een dorpsplein met groen en zitelementen.

De gemeente vernieuwt het dorpshart ook om de verkeersveiligheid te vergroten. In navolging van Kruiningen en Krabbendijke introduceert ze voor het nieuwe dorpsplein het concept van ‘shared space’, waarbij alle soorten verkeersdeelnemers gemengd gebruik maken van de weg. Hiervoor maakt het asfalt plaats voor klinkers, voor een meer dorps karakter. Door de afwezigheid van verkeerselementen, zoals verkeerslichten en -borden, zijn weggebruikers voorzichtiger en letten beter op elkaar, is de gedachte achter shared space.

Verspreid over de hele Hoofdweg richt de gemeente asverspringingen in voor een verkeersremmend effect en ter ontmoediging van sluip-, vracht- en landbouwverkeer. De Hoofdweg blijft een dertigkilometerweg met gelijkwaardige kruisingen. De straat krijgt op de kruising met de Sint Felixstraat en Kreekestraat een middengeleider voor meer overzicht en een snelheidsremmende werking. Het fietspad aan de zuidzijde blijft voor een groter deel vrijliggend. Verder heeft de Hoofdweg fietssuggestiestroken.

Groen

Het nieuwe dorpsplein krijgt twee groenzones met zitelementen en nieuwe bomen, waar het publiek beschut van het doorgaande verkeer kan verblijven. Zo’n plein is ook geschikter voor evenementen, zoals de kermis, en biedt ruimte voor een terras bij het dorpshuis.
Rondom de monumentale bomen bij Hoofdweg 6 creëert de gemeente een parkje door de stoep weg te halen, het gazon uit te breiden en hier een slingerpaadje doorheen te laten lopen. Bij basisschool de Reigersberg komt een schoolzone waar ouders hun kinderen veiliger kunnen ophalen en brengen.

Parkeren

Bewoners spreken ook van parkeerdruk in de Hoofdweg, voornamelijk rondom de supermarkt aan het einde van de middag en tijdens activiteiten in het dorpshuis. Daarom verandert de gemeente de langsparkeervakken in parkeerplaatsen voor haaks parkeren bij de Hoofdweg tussen De Veste en Oostkilstraat, zodat er meer parkeerruimte ontstaat. Ook verhuist ze parkeerplaatsen naar plekken met de meeste parkeerdruk. De gemeente onderzoekt nog of ze het pand aan de Hoofdweg 35 aankoopt. Hier zou ze dan bijvoorbeeld extra parkeergelegenheid kunnen creëren.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel voor de herinrichting dinsdag en besluit er in haar vergadering van 30 maart over. De gemeente hoopt begin volgende maand een 3d-visualisatie van het ontwerp te presenteren. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Reimerswaal.

Meer uit Reimerswaal

30 Jarig jubileum Dijkrock Rilland

RILLAND - Dijkrock Rilland wordt dit jaar (eindelijk) voor de 30ste keer georganiseerd en wel op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april.

10 uur geleden
Seizoen Oosterscheldekreeft geopend, veilig levert KNRM 32.000 euro op

KORTGENE/YERSEKE - Het nieuwe Oosterscheldekreeftseizoen is donderdag van start gegaan. Traditiegetrouw is daarbij de eerste kreeft geveild voor het goede doel. Dat levert de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) 32.000 euro op.

13 uur geleden
De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

1 dag geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

2 dagen geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

3 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

3 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

4 dagen geleden