Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdreiscoupé voor mensen met dementie feestelijk geopend in Goes

Hoofdreiscoupé voor mensen met dementie feestelijk geopend in Goes

GOES - Bij woonzorgcentrum Ter Weel in Goes is donderdag een hoofdreiscoupé feestelijk in gebruik genomen. Hierin kunnen mensen met dementie een maand lang ‘op reis’ gaan. 

De hoofdreiscoupé, met onderdelen uit echte treinen, is een idee van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Alzheimer Nederland. ‘Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt’, laat NS weten. ‘Met de hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen. En Goes heeft een primeur: het is de eerste hoofdreiscoupé die een eigen geur heeft, van zeelucht.’

Met de hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. In de coupé in Goes, die een maand blijft, ruikt het straks naar de zee. Linda Keemink van SEC Airdesign benaderde NS om de zeelucht ‘beachhouse’ toe te voegen aan de coupé. ‘Ik zie wat geurbeleving kan doen bij mensen met dementie’, zegt Keemink. ‘Ik ben erg betrokken bij zorginstellingen, omdat mijn opa en vader ook aan dementie lijden.’ De hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. 

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel medewerkers als reizigers in het openbaar vervoer. ‘In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’ Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Meer uit Beveland

Wensen vervuld met nieuwbouw Van de Velde

KAPELLE - Al sinds de jaren tachtig is autobedrijf Van de Velde niet meer weg te denken van de Stationssingel in Kapelle. Het bedrijf werd in 1979 opgericht door Piet van de Velde en ook zoon Arno van de Velde is nu werkzaam in het familiebedrijf. In de afgelopen veertig jaar is de onderneming langzaam maar zeker uitgebreid tot het gloednieuwe pand dat er nu staat. 

43 minuten geleden
Energiebespaaractie voor huurders in Goes en Borsele

GOES/HEINKENSZAND - Huurders in de gemeenten Goes en Borsele hebben een bespaarkaart ter waarde van tachtig euro ontvangen.

2 uur geleden
Ruim 1,5 miljoen euro voor woningverbetering in Zeeland

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland verleent ruim 1,5 miljoen euro subsidie voor vijf gebiedsgerichte projecten voor verbetering van de woningvoorraad. Het gaat om vervangende nieuwbouw of het veranderen van gebouwen in woningen. Deze subsidie draagt bij aan de realisatie van in totaal 215 nieuwe woningen in de gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Sluis.

3 uur geleden
Lunch met film tegen eenzaamheid in Ovezande en Baarland

BAARLAND/OVEZANDE - Iedereen is van harte welkom bij een lunch met dorpsfilm in Ovezande, op 6 oktober, en in Baarland, op 7 oktober. Deze samenkomsten vinden plaats in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.

17 uur geleden
Bouw nieuwbouwcomplex Waterstate Lofts begint

GOES - Bij de Westhavendijk in Goes, aan de rand van het stadscentrum, begint donderdag de bouw van Waterstate Lofts. Dit is een complex met 89 hotelappartementen, 14 woonappartementen, een restaurant en winkel.

19 uur geleden
Expo fotoclub brengt duurzaamheid en Goes in beeld

GOES - Difo Goes, de club van enthousiaste hobbyfotografen, opent donderdagmiddag 6 oktober haar expositie ‘Duurzaamheid en Goes’.

22 uur geleden
Lezing in Kats over boek ‘Noord-Beveland’ gaat niet door

KATS - De lezing op donderdagavond 13 oktober in Kats over het boek ‘Noord-Beveland’ gaat niet door.

1 dag geleden