Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoofdreiscoupé voor mensen met dementie feestelijk geopend in Goes

Hoofdreiscoupé voor mensen met dementie feestelijk geopend in Goes

GOES - Bij woonzorgcentrum Ter Weel in Goes is donderdag een hoofdreiscoupé feestelijk in gebruik genomen. Hierin kunnen mensen met dementie een maand lang ‘op reis’ gaan. 

De hoofdreiscoupé, met onderdelen uit echte treinen, is een idee van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Alzheimer Nederland. ‘Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt’, laat NS weten. ‘Met de hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen. En Goes heeft een primeur: het is de eerste hoofdreiscoupé die een eigen geur heeft, van zeelucht.’

Met de hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. In de coupé in Goes, die een maand blijft, ruikt het straks naar de zee. Linda Keemink van SEC Airdesign benaderde NS om de zeelucht ‘beachhouse’ toe te voegen aan de coupé. ‘Ik zie wat geurbeleving kan doen bij mensen met dementie’, zegt Keemink. ‘Ik ben erg betrokken bij zorginstellingen, omdat mijn opa en vader ook aan dementie lijden.’ De hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. 

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel medewerkers als reizigers in het openbaar vervoer. ‘In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’ Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Gemeente Noord-Beveland stopt met adverteren in het ‘gele krantje’

WISSENKERKE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland ontbindt haar advertentiecontract met Trainews vanwege het nieuwe beleid van deze uitgever.

6 uur geleden
Ook Borsele heeft vanaf donderdag een repair café

HEINKENSZAND - De Borselse wethouder Marga van de Plasse en Liliane Schoone, voorzitter van de Seniorenraad Borsele, openen donderdag in Heinkenszand het eerste repair café van gemeente Borsele. 

9 uur geleden
‘We hopen met deze vernieuwing ook leden aan te trekken’

KAMPERLAND - Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft, met hulp van het jongste clublid Lizzy Fillius, het vernieuwde tennispark van S.V. Slagvast in Kamperland geopend. “We zijn klaar voor de toekomst”, vertelt clubvoorzitter Peter Sandee.

13 uur geleden
Dodelijk arbeidsongeval in Driewegen

DRIEWEGEN - Bij een arbeidsongeval aan de Weltevredendijk bij Driewegen is maandagmiddag een 83-jarige man overleden. Hij raakte bekneld onder een heftruck.

1 dag geleden
Eindeloos Eiland Festival op nieuwe locatie

WISSENKERKE - Het Eindeloos Eiland Festival (EEF) gaat eindelijk door. De herfsteditie vindt plaats op 24, 25 en 26 september op een nieuwe locatie; hofstede ‘s Gravenhoek bij Wissenkerke.

1 dag geleden
‘We zijn geen fabriek en willen dat ook niet worden’

Hij nam twintig jaar geleden de groentewinkel van zijn ouders over en heeft nu een goedlopend bedrijf in het bezorgen van maaltijden. Johan van Marle vertelt over zijn familiegeschiedenis en het succes van zijn bedrijf: Uitgekookt. 

1 dag geleden
Scouting: We mogen weer!!

GOES - Afgelopen zaterdag is het nieuwe scoutingseizoen weer begonnen voor de leden van Scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha.

1 dag geleden