
Hoofdeconomen ING, Rabobank en ABN: houd rekening met recessie
AMSTERDAM (ANP) - Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma Buitenhof. Daar zitten wel nog talloze kanttekeningen aan, zoals hoe snel de gastoevoer uit Rusland wordt stopgezet, of er een renteverhoging komt van de Europese Centrale Bank (ECB) en hoe de pandemie zich in China verder ontwikkelt.
Volgens Ester Barendregt (Rabobank) wordt alles duurder, "wat er ook gebeurt". "We leveren gewoon welvaart in, dat is nu aan de hand. Een hoge inflatie zal afnemen, maar niet heel snel. We moeten rekening houden met welvaartsverlies."
Marieke Blom (ING) zei dat het uitmaakt hoe snel we van Russisch gas af gaan. "Als dat vandaag gebeurt, wordt verwarmen zodra contracten vervallen nog duurder. De inflatie is hoog. Er vindt dan uitholling van de koopkracht plaats, mensen kunnen geen geld meer aan andere zaken uitgeven, voor bedrijven wordt het duurder om te produceren. Dus dan zit de economie in een recessie. Dat is voor mij het grootste risico dat dit jaar boven de Nederlandse economie hangt."
Renteverhoging
Een eventuele renteverhoging van de ECB hangt ook boven onze economie. Die heeft enige tijd nodig om door te werken en daar zit volgens Sandra Phlippen (ABN AMRO) "het dilemma" voor ECB-president Christine Lagarde. "De grote vraag is of die renteverhoging samen gaat met de forse prijsstijging die na de zomer voelbaar wordt voor de consument. Als deze zorgt voor het achteruit hollen van de koopkracht zodat we in een recessie komen, is die renteverhoging eigenlijk precies verkeerd."
Maar, zegt Phlippen, als de ECB de rente niet verhoogt, is de centrale bank niet geloofwaardig. "Als het zich in de hoofden van de burgers en bedrijven nestelt dat alles duurder wordt, worden aankopen naar voren gehaald en wordt de prijsstijging een zichzelf vervullende voorspelling."
China
China speelt ook nog een belangrijke rol in de vraag of Nederland in een recessie komt, zegt Phlippen. "Daar is sinds april een kwart van de bevolking in lockdown. De productie ligt daardoor voor een deel stil. Dat kan aanvoerketens verstoren en inflatie versterken."
Volgens Phlippen staat de Nederlandse economie er toch niet slecht voor. "Dit jaar hebben we gemiddeld enkele procenten groei. Deze krappe arbeidsmarkt kan werkloosheid gek genoeg goed gebruiken. En we hebben tussen de 40 en 50 miljard euro aan spaargeld op rekeningen staan. Mensen zullen dat gaan gebruiken om het huishouden op peil te houden."
Meer uit Financieel
ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.
7 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.
4 uur geledenPARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.
5 uur geledenBORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.
5 uur geleden