
Hoofdeconomen ING, Rabobank en ABN: houd rekening met recessie
AMSTERDAM (ANP) - Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma Buitenhof. Daar zitten wel nog talloze kanttekeningen aan, zoals hoe snel de gastoevoer uit Rusland wordt stopgezet, of er een renteverhoging komt van de Europese Centrale Bank (ECB) en hoe de pandemie zich in China verder ontwikkelt.
Volgens Ester Barendregt (Rabobank) wordt alles duurder, "wat er ook gebeurt". "We leveren gewoon welvaart in, dat is nu aan de hand. Een hoge inflatie zal afnemen, maar niet heel snel. We moeten rekening houden met welvaartsverlies."
Marieke Blom (ING) zei dat het uitmaakt hoe snel we van Russisch gas af gaan. "Als dat vandaag gebeurt, wordt verwarmen zodra contracten vervallen nog duurder. De inflatie is hoog. Er vindt dan uitholling van de koopkracht plaats, mensen kunnen geen geld meer aan andere zaken uitgeven, voor bedrijven wordt het duurder om te produceren. Dus dan zit de economie in een recessie. Dat is voor mij het grootste risico dat dit jaar boven de Nederlandse economie hangt."
Renteverhoging
Een eventuele renteverhoging van de ECB hangt ook boven onze economie. Die heeft enige tijd nodig om door te werken en daar zit volgens Sandra Phlippen (ABN AMRO) "het dilemma" voor ECB-president Christine Lagarde. "De grote vraag is of die renteverhoging samen gaat met de forse prijsstijging die na de zomer voelbaar wordt voor de consument. Als deze zorgt voor het achteruit hollen van de koopkracht zodat we in een recessie komen, is die renteverhoging eigenlijk precies verkeerd."
Maar, zegt Phlippen, als de ECB de rente niet verhoogt, is de centrale bank niet geloofwaardig. "Als het zich in de hoofden van de burgers en bedrijven nestelt dat alles duurder wordt, worden aankopen naar voren gehaald en wordt de prijsstijging een zichzelf vervullende voorspelling."
China
China speelt ook nog een belangrijke rol in de vraag of Nederland in een recessie komt, zegt Phlippen. "Daar is sinds april een kwart van de bevolking in lockdown. De productie ligt daardoor voor een deel stil. Dat kan aanvoerketens verstoren en inflatie versterken."
Volgens Phlippen staat de Nederlandse economie er toch niet slecht voor. "Dit jaar hebben we gemiddeld enkele procenten groei. Deze krappe arbeidsmarkt kan werkloosheid gek genoeg goed gebruiken. En we hebben tussen de 40 en 50 miljard euro aan spaargeld op rekeningen staan. Mensen zullen dat gaan gebruiken om het huishouden op peil te houden."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
36 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
3 uur geleden