Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongkong wijt coronapiek mede aan besmette hamsters uit Nederland

Hongkong wijt coronapiek mede aan besmette hamsters uit Nederland

HONGKONG (ANP/RTR) - Hongkong heeft mede als gevolg van met corona besmette hamsters uit Nederland te maken met een uitbreiding van het aantal coronagevallen, zegt leider Carrie Lam. Zij vreest dat het aantal infecties exponentieel toeneemt in dichtbevolkte delen van de Chinese metropool, met name in het district Kwai Chung, waar inmiddels 105 besmettingen zijn vastgesteld.

Daar moet een tweede blok appartementen, met meer dan 2000 bewoners, vijf dagen in lockdown. Eten wordt drie keer per dag geleverd en bewoners worden massaal getest. In totaal worden zo’n 35.000 inwoners van het gebied geraakt door de maatregelen.

Inwoners van de miljoenenstad wordt op het hart gedrukt bijeenkomsten te mijden in aanloop naar het Chinese nieuwjaar. Hongkong kende vorig jaar nauwelijks coronagevallen door de strenge inreisregels, maar recentelijk grijpt het coronavirus om zich heen. Scholen en sportstudio’s zijn dicht en restaurants moeten om 18.00 uur sluiten. De kans is klein dat de beperkingen zoals eerder gepland op 4 februari kunnen worden opgeheven, zei stadsbestuurder Lam na beraad met gezondheidsfunctionarissen.

Toename

De gezondheidsautoriteiten gaven dinsdag het bevel 2000 knaagdieren te laten afmaken nadat uit Nederland geïmporteerde hamsters het coronavirus onder de leden bleken te hebben. De eigenaresse van een dierenwinkel was besmet geraakt, met infecties van anderen tot gevolg. Dit heeft volgens Lam geleid tot een toename van het aantal besmettingen met de deltavariant, terwijl ook de omikronvariant in opmars is.

Het ruimingsbevel veroorzaakte onrust en zelfs paniek onder hamsterbezitters. Iedereen die na 22 december een knaagdiertje kocht, werd opgeroepen het in te leveren. Honderden mensen in Hongkong hebben aangeboden de huisdieren te adopteren. Lam toont begrip, maar benadrukt dat het indammen van de pandemie het voornaamste publieke belang is. Volgens wetenschappers is er tot nu toe geen bewijs dat corona van huisdieren op mensen is overgesprongen.

Meer uit Gezond

Studie: pessimisme over maatschappij verkleint kans op ouderschap

TILBURG (ANP) - Jongvolwassenen die de toekomst van de volgende generatie somber inzien, zien volgens onderzoek van Tilburg University vaker af van het krijgen van kinderen dan mensen die positievere verwachtingen hebben. "Voor mensen met een pessimistische blik op de toekomst geldt dat het niet alleen bij praten blijft", stelt onderzoeker Katya Ivanova. De kans dat zij aan het ouderschap beginnen, is daadwerkelijk kleiner.

1 dag geleden
Kant-en-klaarmaaltijden vaak ongezonder dan beweerd

DEN HAAG (ANP) - Veel kant-en-klaarmaaltijden van onlineaanbieders blijken ongezonder dan beweerd. Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De bond onderzocht 224 bezorgmaaltijden van vijftien verschillende onlinediensten. Daarvan bleken er maar acht een gezonde maaltijd te zijn volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

1 dag geleden
Ook geluidsoverlast Tata Steel levert gezondheidsproblemen op

HAARLEM (ANP) - Industrie in de IJmond en dan vooral de fabriek van Tata Steel zorgt voor forse geluidsoverlast en wat bij inwoners van het gebied tot gezondheidsschade leidt. In Wijk aan Zee, waar eerder is vastgesteld dat de uitstoot van de staalfabriek de levensverwachting verlaagt, ondervindt 30 procent van de inwoners ernstige hinder. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).

2 dagen geleden
Kritiek Rekenkamer op beleid overheid in begindagen coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de begindagen van de coronacrisis te weinig gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, concludeert de Algemene Rekenkamer. Zo werd oud-DSM-topman Feike Sijbesma benoemd tot speciaal gezant, terwijl zijn broer een hoge functie bij vaccinontwikkelaar AstraZeneca had. "Het ministerie had bij het aantreden van Sijbesma geen gesprek met hem gevoerd over mogelijke belangenconflicten", aldus de controleurs.

2 dagen geleden
Kwart bevolking heeft problemen met ontlasting

AMERSFOORT (ANP) - Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting, meldt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) woensdag, op Nationale Poepdag, op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 54.000 mensen mee, van wie 17 procent regelmatig diarree blijkt te hebben en 6 procent veelvuldig verstopping. Iets meer dan een vijfde (21 procent) noemde de eigen stoelgang perfect.

2 dagen geleden
Rechter bekrachtigt schikking Philips in VS om apneuschandaal

WASHINGTON (ANP) - Een federale rechtbank heeft de schikking van Philips met het Amerikaanse ministerie van Justitie en toezichthouder FDA rond het schandaal met apneu-apparaten bekrachtigd. Het medisch-technologische bedrijf is onder andere verplicht onafhankelijke experts te laten kijken naar de eigen testprocedures op een aantal Amerikaanse locaties waar Philips de apneu-apparaten produceert.

2 dagen geleden
Kamer wil gezondheid als voorwaarde voor steun aan Tata

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet mag pas steun geven aan Tata Steel om te verduurzamen als daar ook "harde afdwingbare prestatieafspraken" over het terugdringen van gezondheidsschade bij horen. Dat staat in een motie die de Tweede Kamer dinsdag heeft aangenomen. De Kamer wil ook "continue metingen" om te kijken of de staalfabriek zich aan de afspraken over gezondheid houdt.

3 dagen geleden