Hongkong wijt coronapiek mede aan besmette hamsters uit Nederland
HONGKONG (ANP/RTR) - Hongkong heeft mede als gevolg van met corona besmette hamsters uit Nederland te maken met een uitbreiding van het aantal coronagevallen, zegt leider Carrie Lam. Zij vreest dat het aantal infecties exponentieel toeneemt in dichtbevolkte delen van de Chinese metropool, met name in het district Kwai Chung, waar inmiddels 105 besmettingen zijn vastgesteld.
Daar moet een tweede blok appartementen, met meer dan 2000 bewoners, vijf dagen in lockdown. Eten wordt drie keer per dag geleverd en bewoners worden massaal getest. In totaal worden zo’n 35.000 inwoners van het gebied geraakt door de maatregelen.
Inwoners van de miljoenenstad wordt op het hart gedrukt bijeenkomsten te mijden in aanloop naar het Chinese nieuwjaar. Hongkong kende vorig jaar nauwelijks coronagevallen door de strenge inreisregels, maar recentelijk grijpt het coronavirus om zich heen. Scholen en sportstudio’s zijn dicht en restaurants moeten om 18.00 uur sluiten. De kans is klein dat de beperkingen zoals eerder gepland op 4 februari kunnen worden opgeheven, zei stadsbestuurder Lam na beraad met gezondheidsfunctionarissen.
Toename
De gezondheidsautoriteiten gaven dinsdag het bevel 2000 knaagdieren te laten afmaken nadat uit Nederland geïmporteerde hamsters het coronavirus onder de leden bleken te hebben. De eigenaresse van een dierenwinkel was besmet geraakt, met infecties van anderen tot gevolg. Dit heeft volgens Lam geleid tot een toename van het aantal besmettingen met de deltavariant, terwijl ook de omikronvariant in opmars is.
Het ruimingsbevel veroorzaakte onrust en zelfs paniek onder hamsterbezitters. Iedereen die na 22 december een knaagdiertje kocht, werd opgeroepen het in te leveren. Honderden mensen in Hongkong hebben aangeboden de huisdieren te adopteren. Lam toont begrip, maar benadrukt dat het indammen van de pandemie het voornaamste publieke belang is. Volgens wetenschappers is er tot nu toe geen bewijs dat corona van huisdieren op mensen is overgesprongen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 300.000 mensen hebben dit jaar een geneesmiddel gekregen dat bij uitzondering uit het buitenland gehaald mocht worden, omdat Nederland kampte met een tekort. Dat is meer dan in 2022 en 2023 bij elkaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt.
4 uur geledenZAANDAM (ANP) - In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de apotheken van vrijdag tot en met maandag dicht. Zeker 385 filialen doen mee aan de regionale staking. In Zaandam is een actiebijeenkomst. Volgens CNV en FNV is spoedzorg tijdens de staking gegarandeerd, zodat mensen in geval van nood hun medicijnen kunnen krijgen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De academische ziekenhuizen vinden de aangepaste onderwijsbegroting "slecht nieuws voor de wetenschap". Een deel van de aangekondigde bezuinigingen blijft overeind. Om andere maatregelen te kunnen schrappen, wordt bezuinigd op de scholing van medisch specialisten. "Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag", zegt voorzitter Helen Mertens van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.
10 uur geleden