Hongarije versterkt leger, maar weigert militaire hulp Oekraïne
BOEDAPEST (ANP) - Hongarije bouwt aan een sterk leger om zichzelf tegen een mogelijke inval van Rusland te verdedigen. Dat het tegelijkertijd Europese besluiten tegenhoudt om Oekraïne te helpen datzelfde te doen, is volkomen te begrijpen vanuit Hongaars perspectief, zegt Zoltán Kovács, staatssecretaris voor diplomatie, tegen journalisten.
Het verschil tussen Hongarije en Oekraïne is, zo legt een andere hoge Hongaarse functionaris uit, dat Hongarije wel in de NAVO zit en Oekraïne niet: Hongarije heeft de eventuele rugdekking van de solidariteit van de andere NAVO-lidstaten, Oekraïne staat er als niet-NAVO-lid alleen voor. "Dat is gewoon een feit", zegt deze functionaris. "Daar werken we mee." En vanwege die situatie moet wat Hongarije betreft Rusland niet uitgedaagd worden door Europese landen, zodat mogelijk EU- of NAVO-landen ook in die oorlog getrokken worden.
Omdat volgens de Hongaarse analyse Oekraïne de oorlog met Rusland niet kan winnen, moet Oekraïne over vrede onderhandelen met Rusland. "Het Hongaarse idee over vrede is volkomen simpel: stop het bloedvergieten. Honderdduizenden slachtoffers zijn al gevallen, als het er niet meer zijn. Dat moet stoppen".
Zwarte lijst
Over het blokkeren van geld voor een Europees fonds voor wapenaankopen door andere EU-landen voor Oekraïne, zegt Kovács dat ook dat logisch is. Want eerst moet Oekraïne tegemoetkomen aan de Hongaarse frustraties over een aantal kwesties. "Zolang de Oekraïners Hongaarse bedrijven op een zwarte lijst zetten, en de rechten van de Hongaarse minderheid schenden, kunnen wij niet toegeven."
Volgens Kovács kan het bovendien bij de EU ook zomaar gebeuren dat de EU-landen het oplossen met Oekraïne "en dat wij er dan buiten worden gehouden". "Dus ja, over die Europese betalingen voor wapens aan Oekraïne moet Hongarije harde garanties hebben dat Oekraïne tegemoet komt aan de Hongaarse eisen."
Goede voorbeeld
Intussen geeft Hongarije juist het goede voorbeeld aan de rest van de Europese landen, zegt de staatssecretaris. Want Hongarije breidt al jaren de eigen defensiemacht sterk uit, met mensen en materiaal. Zo wil het aan de NAVO-eisen voldoen maar ook zichzelf kunnen verdedigen, eventueel ook tegen migratiestromen. "Als je sterk wilt zijn en vanuit een machtspositie bijvoorbeeld iets rechtstreeks tegen Rusland wilt kunnen doen, heb je die legermacht nodig."
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump wil dat de topman van zijn sociale mediaplatform Truth Social, Devin Nunes, de zogeheten President's Intelligence Advisory Board gaat leiden. Deze onafhankelijke raad adviseert de president over de effectiviteit van de inlichtingendiensten en of die zich aan de wet houden. Trump maakte de benoeming van Nunes zaterdag bekend.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi is geopereerd aan haar heup na een val in Luxemburg. Ze is aan de beterende hand na de succesvolle heupvervangende ingreep, meldde haar kantoor in een verklaring. De 84-jarige Democrate was als eerste vrouw voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het parlement (Congres).
12 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Oekraïne zet Rusland inmiddels Noord-Koreaanse soldaten in bij de strijd in de Russische grensregio Koersk, die deels door Oekraïense strijdkrachten is veroverd. Het gaat om een aanzienlijk aantal militairen, aldus de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
14 uur geledenTARTOUS (ANP/RTR) - Rusland trekt zijn strijdkrachten in Syrië terug van de frontlinies om zich te hergroeperen, maar Moskou wil zijn twee belangrijkste bases in het land niet opgeven na de val van president Bashar al-Assad. Dat hebben Syrische functionarissen laten weten.
15 uur geledenAKABA (ANP/RTR/AFP) - Acht Arabische landen hebben opgeroepen tot een "vreedzame machtsoverdracht" in Syrië, "waarin alle politieke en maatschappelijke stromingen vertegenwoordigd zijn". Die oproep deden de buitenlandministers uit Jordanië, Irak, Saudi-Arabië, Egypte, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Qatar in een verklaring na een crisisbijeenkomst in Jordanië.
15 uur geledenAKABA (ANP/RTR) - Topdiplomaten uit de Verenigde Staten, Turkije, de Europese Unie en verschillende Arabische landen zijn zaterdag in Jordanië bijeengekomen om de situatie in Syrië te bespreken na de val van het regime van Bashar al-Assad.
17 uur geledenRIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - De federale politie van Brazilië heeft Walter Braga Netto, de voormalige minister van Defensie en stafchef voor president Jair Bolsonaro, gearresteerd. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. De politie beschuldigde Braga Netto vorige maand al van een couppoging.
19 uur geleden