Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hongarije en Polen vechten rechtstaattoets Europese Unie aan

Hongarije en Polen vechten rechtstaattoets Europese Unie aan

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije en Polen gaan de rechtstaattoets aanvechten die op de EU-top is afgesproken. De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga zei vrijdag tegen een Hongaars radioprogramma dat het land een zaak zal aanspannen bij het Europees Hof van Justitie en de Poolse premier kondigde aan dat zijn land hetzelfde doet.

Op de top kwamen de regeringsleiders, ook van Hongarije en Polen, aanvullende afspraken overeen over de nieuwe rechtstaatregels. Met de nieuwe rechtstaattoets kan de Europese Commissie lidstaten korten op EU-subsidies als de rechtstaat er zo belabberd aan toe is dat het geld verkeerd terechtkomt. Maar de EU-leiders spraken af dat lidstaten het draaiboek dat de Europese Commissie daarvoor wil gaan gebruiken, kunnen aanvechten bij de Europese rechter. De commissie zou de toets pas in stelling brengen als het hof groen licht heeft gegeven.

Het kan zomaar anderhalf jaar duren voor het zover is, zegt het hof. Maar verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova denkt dat het eerder een kwestie van maanden is. De toets zou wel met terugwerkende kracht in stelling kunnen worden gebracht tegen misstanden vanaf 1 januari, zoals Nederland eiste.

Meer uit Buitenland

Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

58 minuten geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

1 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

1 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

1 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

2 uur geleden
Frankrijk houdt Israël verantwoordelijk voor blokkade hulp Gaza

PARIS (ANP/AFP) - Israël is "overduidelijk" verantwoordelijk voor de blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook en "de onrechtvaardige toestand" daar, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné. De bewindsman vaart uit tegen Israël in een vraaggesprek met de krant Le Monde.

4 uur geleden
Amerikaans mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd gestorven

NEW YORK (ANP) - Amerikaans mode-icoon, model en interieurontwerpster Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd gestorven, is op haar Instagrampagina bekendgemaakt. Apfel werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Haar lijfspreuk was "durf anders te zijn!".

8 uur geleden