Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden mensen op de been voor stille tocht Tim

Honderden mensen op de been voor stille tocht Tim

MIDDELBURG - Honderden mensen zijn zondag bijeengekomen in de Middelburgse wijk Dauwendaele om een stille tocht te houden voor de onlangs overleden Tim. De 15-jarige jongen werd een week geleden door messteken om het leven gebracht.

Honderden mensen zijn zondag bijeengekomen in de Middelburgse wijk Dauwendaele om een stille tocht te houden voor de onlangs overleden Tim. De 15-jarige jongen werd een week geleden door messteken om het leven gebracht. De stille tocht begon rond 14.00 uur op de hoek van de Meanderlaan en De Overloper, de plek waar de 15-jarige Middelburger zondag zwaargewond raakte. Op de plek van de steekpartij werden vanmiddag bloemen en knuffels neergelegd door de deelnemers aan de tocht. Daarop liep de menigte een ronde door Dauwendaele en Middelburg. Aansluitend hield de oud-oom van Tim, Sjaak Lammers, een toespraak.

Verdachten
De tiener overleed woensdag in het kinderziekenhuis in Rotterdam. De politie had naar eigen zeggen al snel zicht op twee verdachten maar zij konden pas woensdagavond rond 18:15 uur worden aangehouden. Dat gebeurde in dezelfde wijk als waar het steekincident plaatsvond. De verdachten, jongens van 15 en 16 jaar oud en woonachtig in Rilland en Steenbergen, zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot de jongens twee weken langer vast te houden.

Toespraak oud-oom van Tim:
Hieronder volgt de volledige toespraak bij de stille tocht voor Tim van der Steen

“Het doet ons goed om te zien dat jullie met zovelen op deze plek zijn samengekomen om Tim te herdenken. Zondag om 12.30 uur las de moeder van Tim op Facebook over een steekincident. Tim was net een half uurtje weg. Net als vele andere Middelburgse moeders was ze ongerust. Tims zus Esmee en opa Peter zijn gaan kijken. Het meest rampzalige, ondenkbare scenario was helaas bewaarheid. Esmee heeft Tim kunnen identificeren terwijl hij daar in een plas bloed lag, voor dood achtergelaten. Tim is daarna met spoed naar het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam vervoerd, waar hij woensdagmiddag is overleden op de IC, ondanks het feit dat het chirurgenteam met man en macht heeft gestreden om Tim weer beter te maken. Het was dan ook een niet te bevatten schok om Tim op deze manier te verliezen.

Uiteraard vraagt iedereen zich af: hoe kon dit gebeuren. Vele vragen zijn nog niet beantwoord. Daarnaast volgt het onvermijdelijke schuldgevoel van de naasten, of dit voorkomen had kunnen worden. Ook voor de hulpverleners is dit geen eenvoudige zaak. Namens de moeder van Tim kan ik zeggen dat ze ontzettend goede steun bieden.

Als oudoom van Tim kwam hij voor mij over als een lieve, attente jongen, die altijd vrolijk was, met een enorme passie voor voetbal en Feyenoord. Toen ik naar zijn nieuwe huis ging kijken, liet hij mij trots zijn kamer zien en zijn spelcomputer waar hij voetbalspelletjes speelde. Hij was ook al jaren een talentvolle voetballer bij voetbalclub Jong Ambon. Natuurlijk kon hij ook een schoffie zijn, en soms ook wat naïef.
Alles wat gezegd en geschreven wordt over deze zaak dat niet van de politiewoordvoerder komt, is pure speculatie; het feit is dat Tim deze brutale moord absoluut niet verdiend heeft.

Vandaag herdenken en treuren we om deze zinloze tragedie die Tim is overkomen, waarbij we erbij stilstaan dat we dit NIET voor onze kinderen willen. Ik heb gesprekken gehad met mijn nichtje, de mamma van Tim. Ik kan me als vader en oom geen voorstelling van haar verdriet maken. We voelen ons dan ook onmachtig, omdat je zo graag de pijn wil verzachten. Ik heb haar ook verteld dat ik slecht slaap en velen van u zullen de laatste week ook in angst en onzekerheid hebben geleefd. Ook heb ik haar verteld dat ik zo graag zou willen dat deze afschuwelijke en zinloze moord nog iets goeds zou kunnen opleveren. Ze heeft daarom gevraagd of ik hier iets over zou willen zeggen.

Natuurlijk hopen we allemaal dat de daders worden gestraft. Echter na de stille tocht en uitvaart van Tim blijven de ouders met een niet te beschrijven verdriet. Uit respect voor de ouders en familie zouden we het op prijs stellen dat er op social media en whatsappgroepen niet meer gespeculeerd wordt over de toedracht. Ten eerste vertroebelt dat het lopende politieonderzoek en ten tweede is het voor de nabestaanden erg belastend.
Toch blijven er logischerwijs vragen hangen in de samenleving. Hoe we zover zijn gekomen dat jongeren een ruzie beslechten met messen die zo groot zijn dat ze bijna niet onder ene jas verstopt kunnen worden. Door drillraps, waarin geweld met messen wordt verheerlijkt en wannebe gangstergedrag van de jeugd zijn we nu op een punt gekomen dat we steeds meer op de Verenigde Staten gaan lijken, maar dan met een messen-wapenwedloop. Wellicht lijkt het logisch om ook een wapen mee te nemen naar school of straat, als jouw leeftijdsgenoten dat ook doen. Nu is dat naar mijn mening een misvatting. Ik denk dat er een uitweg is.

Ten eerste: een mes hoort niet thuis op straat, maar in de keukenla! Ik roep iedereen op die hier staat: STOP ERMEE! NU! Doe het voor Tim. Doe het voor jezelf. Ten tweede. distantieer jezelf van vrienden die met wapens lopen. Het is niet stoer, maar zoals we met Tim hebben ondervonden, levensgevaarlijk. Ten derde: als pianodocent pleit ik ervoor om een hobby of sport te kiezen, die je met passie uitvoert. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat muziek of sport minder agressief gedrag opwekt. Ten vierde, aan de ouders gericht: zorg voor een liefdevolle en veilige plek voor uw kinderen en geef het goede voorbeeld door geweld, wraak, discriminatie en intolerantie te vermijden. U heeft als ouder een zeer grote verantwoordelijkheid hierin.

Vandaag sluiten we deze stille tocht af met de herdenking van onze lieve Tim, die nog een leven voor zich had. Hij kan nooit bewijzen dat hij een goede zoon, broer, oom, sportleraar of vader kon worden. Laten WIJ dat dan wel proberen te zijn.”

Sjaak Lammers, oud-oom van Tim van der Steen

Meer uit Middelburg

Fietser ernstig gewond bij aanrijding Serooskerke

SEROOSKERKE - Een fietser is woensdagmiddag ernstig gewond geraakt na een botsing met een busje bij Serooskerke. 

13 uur geleden
Mogelijk appartementen op locatie oude super en bouwmarkt Badhuisstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Holding Vader onderzoekt de mogelijkheid om appartementen te realiseren op de voormalige Jumbo- en Hubo-locatie aan de Badhuisstraat 6-8A in Koudekerke. Dinsdag tekenden Holding Vader en de gemeente Veere hiervoor de intentieovereenkomst. 

21 uur geleden
31 juli geen aanvraag reisdocumenten in Middelburg

MIDDELBURG - Op woensdag 31 juli wordt de apparatuur voor het aanvragen van reisdocumenten vervangen.  Deze dag kunnen er geen aanvragen worden ingediend.  

21 uur geleden
Pop-up jeugdcentrum in De Spot tijdens Middelburgse kermis

MIDDELBURG - Vrijdag 2 augustus begint de kermis in Middelburg. Een evenement waar veel jongeren het hele jaar naar uit kijken. En reden voor de gemeente Middelburg en Vizita om een tijdelijk Jeugdcentrum in de binnenstad in te richten. Er is gekozen voor een pop-up jeugdcentrum in De Spot in de Beddwijkstraat.

1 dag geleden
Bezorger nagekeken na ongeval Middelburg

MIDDELBURG - De ambulancedienst heeft maandagmiddag een pakketbezorger gecontroleerd na een ongeval op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg.De bezorger was rond 16.00 uur betrokken bij een ongeluk op de Ampèreweg, een doodlopende weg op het bedrijventerrein. De ambulancedienst werd gewaarschuwd. De bestuurder werd nagekeken maar vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig te zijn.De verkeerspolitie heeft bij de automobilist een blaas- en speekseltest afgenomen maar de bestuurder bleek niet onder invloed te hebben gereden.

1 dag geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Marga Willemse uit Vrouwenpolder die gepubliceerd werd. 

2 dagen geleden
Veerenaren kunnen rijbewijs nu ook online verlengen

DOMBURG - Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dat kan online, veilig en snel. Uw hoeft maar één keer naar het gemeentehuis in Domburg te komen en het rijbewijs ligt dan na 2 werkdagen voor u klaar. 

2 dagen geleden