Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden mensen op Amsterdamse Surinameplein voor Dag van Besef

Honderden mensen op Amsterdamse Surinameplein voor Dag van Besef

AMSTERDAM (ANP) - Op het Surinameplein in Amsterdam-West zijn vrijdagavond zo'n 350 mensen bij elkaar gekomen vanwege de Dag van Besef. Bij het Monument van Besef, ook wel bekend als de Levensboom, zijn speeches gehouden en bloemen gelegd.

Onder anderen wethouder Touria Meliani (Inclusie) hield een toespraak. Dat zoveel mensen de Ceremonie van Besef bijwoonden liet volgens haar zien "hoe belangrijk dit moment is". "Bewustwording is pas het begin. Het gaat erom wat je daar vervolgens mee gaat doen", aldus de wethouder. "We blijven hier komen tot racisme en discriminatie definitief zijn uitgebannen."

Een andere spreker was Joyce Sylvester, dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. Ze stond stil bij de aanbevelingen die een commissie onder haar leiding in 2021 aan het kabinet deed om het AOW-gat op te lossen voor ruim 30.000 Nederlanders van Surinaamse herkomst die van 1957 tot 1975 nog in Suriname woonden. De commissie vond dat zij recht hebben op een volledige ouderdomsuitkering.

Gezamenlijk zingen en gebed

"De Nederlandse regering besloot alleen tot schenking van eenmalig 5000 euro, verbonden aan allerlei voorwaarden", zei Sylvester. Ze zei verdrietig te zijn omdat mensen haar daarom vol woede en haat mailen. Ze riep mensen die boos zijn op contact op te nemen met de Nederlandse overheid. "Ik vraag aan u om uw stem te laten horen."

Verder werd er gezongen en gebeden. Om 20.00 uur werd er, net als tijdens de Nationale Dodenherdenking, 2 minuten stilte gehouden. De ceremonie is een jaarlijkse traditie sinds 1993. Edwin Lieveld, coördinator van de ceremonie, ziet dat er sinds die tijd veel is verbeterd, zei hij vrijdag tijdens de plechtigheid. Zo zijn er sindsdien in zeventien steden comités opgericht die herdenkingen en activiteiten organiseren op 30 juni en 1 juli, en zorgen initiatieven als Kick Out Zwarte Piet voor meer bewustwording. "Maar er is nog een lange weg te gaan", aldus Lieveld.

Oosterpark

Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark is vanaf 20.00 uur een wake voor de voorouders bezig, ook wel bekend als Bato Neti. Er zijn zo'n honderd mensen samengekomen om te luisteren naar gezang. Ook worden er kaarsen gebrand.

Verder is vrijdagavond in Het Concertgebouw in de hoofdstad een herdenkingsconcert, gepresenteerd door FunX-dj Fernando Halman. Daar wordt muziek gespeeld die in de tijd van de slavernij verboden was.

Meer uit Binnenland

Werkstraffen voor vier minderjarigen om rellen Scheveningen

DEN HAAG (ANP) - Vier minderjarigen zijn vrijdag veroordeeld tot werkstraffen van veertig tot vijftig uur voor openlijke geweldpleging. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag waren ze betrokken bij de grote rellen in Scheveningen op 1 mei en pleegden ze openlijk geweld tegen de politie.

17 minuten geleden
Ruimte voor bedrijven mag van Karremans niet afnemen

DEN HAAG (ANP) - Als ergens ruimte voor bedrijven verdwijnt, moet elders nieuwe ruimte bij komen. Dat uitgangspunt staat in een 'visie' die Vincent Karremans, de nieuwe demissionair minister voor Economische Zaken, met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

27 minuten geleden
UvA pauzeert nieuwe samenwerkingen met Israëlische organisaties

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met Israëlische organisaties via het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Het college van bestuur (CvB) wacht eerst de uitkomsten van Europees onderzoek af naar de naleving van het associatieverdrag met Israël.

45 minuten geleden
Limburg stemt in met miljoenenaankoop van grond bij Chemelot

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg hebben ingestemd met de aankoop van 354 hectare grond in de buurt van industriegebied Chemelot. Limburg wil de grond met de gemeente Sittard-Geleen overnemen van voedingsconcern dsm-firmenich, onder meer voor de bouw van een hoogspanningsstation. Met de aankoop is zo'n 26 miljoen euro gemoeid, waarvan beide overheden de helft betalen.

1 uur geleden
Wetsvoorstel schrappen voorrang statushouders naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Statushouders krijgen geen voorrang meer bij het huren van een sociale huurwoning, zo wil het demissionaire kabinet. De ministerraad keurde vrijdag dit wetsvoorstel van woonminister Mona Keijzer goed, waarna het nu voor advies naar de Raad van State gaat.

1 uur geleden
Kabinet hoopt dat dwars Spanje 'grote verantwoordelijkheid' voelt

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet hoopt dat Spanje zich bewust is van de "grote verantwoordelijkheid" die het draagt om in te stemmen met een hogere NAVO-norm en de top in Den Haag te laten slagen. Spanje heeft zich als enige voluit tegen een nieuwe afspraak over veel hogere defensiebudgetten gekeerd. Met die nieuwe bestedingsnorm staat of valt volgens NAVO-diplomaten de top van komende week.

1 uur geleden
Brekelmans verwacht geen groot hulppakket voor Oekraïne op top

DEN HAAG (ANP) - Het intensiveren van de hulp aan Oekraïne is een speerpunt voor het kabinet op de komende NAVO-top, maar demissionair minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht geen groot nieuw totaalpakket. Wel zullen individuele landen aanvullende steun aankondigen, zei hij vrijdag op een persconferentie. Ook Nederland zal dan nieuwe hulp bekendmaken.

1 uur geleden