Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden kerstdiners voor thuis

Restaurants mogen dan gesloten zijn, in de keukens staat deze week druk op de ketel. De keukenbrigades bereiden sinds maandag honderden bestellingen voor. Met kerst willen veel Zeeuwen zich niet uitsloven, maar wel iets lekkers op tafel zetten. Talloze restaurants bieden uitkomst met luxe afhaal kerstdiners. Bij Alexander's Restaurant in Kerkwerve heeft chef-kok Alwin Steijger maandag de schort al voorgebonden. Hij prepareert een deel van de menu's, die vijf, zes en zeven gangen tellen. Patisserie en sous vide gegaard en vervolgens geseald vlees kan al ruim van te voren worden gemaakt. Met zestig bestellingen wordt het de hele week aanpoten, zegt eigenaresse Ingrid Tsakonis-Ettema.

Betsellingen boven verwachting
,,Die zestig orders zijn boven verwachting. Zo'n luxe kerstbox is ook nieuw voor ons. Afhalen past niet echt bij ons restaurant. Daarvoor zijn de gerechten net wat te complex en is ons menu te uitgebreid. Maar het is leuk om met de kerst wel iets voor je vaste gasten te doen.” En niet alleen dat. Voor elke dinerbox die wordt besteld, doneert Alexander's Restaurant een driegangenmenu aan de Voedselbank Schouwen-Duiveland. ,,Dat doen we samen met Spelt Bakkers in Bruinisse en World of Drinks in Middelburg. Ik vind dat je met kerst ook iets voor anderen mag doen. Als je als restaurant aan het eind van het jaar geen 200 tot 300 euro kunt missen, doe je waarschijnlijk iets niet goed.”

Zwijnhaas
Tsakonis gaat zelfs een stapje verder, want 60 menu's zijn onvoldoende om alle klanten van de voedselbank een likkebaardend kerstmaal te bezorgen. ,,Nee, daarom zijn het er in totaal 115. Je kunt toch moeilijk de helft wel en de andere helft geen menu schenken.” De mensen met een smalle beurs krijgen iets moois op het bord. Vooraf een pasteitje met kipragout, als hoofdgerecht zwijnhaas (van wild zwijn) en als toetje sorbetijs én appelbollen van Spelt Bakkers. World of Drinks levert per pakket een fles wijn. Tsakonis: ,,Ze gaan een heerlijk kerstdiner tegemoet.”

Het is minder luxe dan de reguliere kerstbox van Alexander's Restaurant, maar daar moet dan ook 79,50 tot 99,50 per persoon voor worden betaald. Echt veel gaat Tsakonis er niet aan verdienen. ,,Je doet dit voor je gasten en ook voor je zelf. Het is ontzettend leuk om weer met het restaurant bezig te zijn. Dat mis ik enorm.”

Kerstgeschenk
Het restaurant stopt de gangen in een box die oogt als een kerstgeschenk. ,,Het is kerst hè, het moet er feestelijk uitzien.” Ook de inhoud mag er zijn. Prachtige, exquise producten, onderstreept Tsakonis. Van truffelroomsoep, hertenrugfilet tot een cocotte met drie soorten kaas, een compote van cranberries en crumble van noten. Klanten krijgen er een duidelijke handleiding bij. Ook kan de eigenaresse een instructievideo mailen. ,,Thuis hoeven klanten het alleen af te maken. Het kost een paar minuten per gerecht. In de pan of in de oven.” Maak er een feestje van, adviseert Tsakonis. ,,Dek een mooie tafel en trek feestelijke kleding aan.”

De Cleenne Mossel
Twintig kilometer oostwaarts is het keukenteam van De Cleenne Mossel in Bruinisse bezig met wat chef-kok Nando van As omschrijft als een ‘militaire operatie’. Negentig bestellingen voor de kerstbox zijn er toe nu toe binnengekomen. Van lokale inwoners tot toeristen die in een vakantiehuis op Aqua Delta vertoeven. Boven verwachting, glundert Van As. ,,Kijk, we zijn dit voorjaar tijdens de horecasluiting al begonnen met bezorgen en afhalen. Maar zo'n uitgebreid kerstmenu is nieuw voor ons. Dat vraagt een gedegen voorbereiding. Maar ik hou wel van die druk. Lekker gas geven. En dit is ook het enige wat we nu voor klanten kunnen doen. Het is een lichtpuntje in de corona-duisternis.”

Afgelopen maandag zijn de koks al aan de slag gegaan met het zes gangen tellende menu (47,50 euro). Van As: ,,Je begint met de patisserie, want die kun je invriezen. Daarna maak je de groente en de coquilles schoon. Verder hebben we al de kalfsrib sous vide gegaard en in porties verdeeld. Thuis hoef je het vlees alleen kort aan te bakken. Het is een kwestie van een kleurtje geven en de kalfsrib kan op tafel.” Kan het thuis misgaan? Van As denkt van niet. ,,We leveren er een duidelijke beschrijving bij hoe gerechten moeten worden afgemaakt. Bijvoorbeeld vlees moet je altijd laten rusten. Dan blijft het mals. Neem je tijd ervoor, is mijn advies. Ik hoop dat onze gasten gaan smullen.” 

Bron: bekijk de video op www.pzc.nl

Meer uit Zeeland

‘MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’

MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’ Met 55 chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten, is verkeersveiligheid een belangrijk thema. Leonie van Benten, Customs Coordinator & QHSE Manager bij Tieleman Logistics in Kloosterzande legt het als volgt uit: “Onze grootste en belangrijkste prioriteit is dat iedere chauffeur ’s avonds weer goed, gezond en veilig naar huis kan.” Met dat dagelijkse streven in haar achterhoofd, kon Leonie niet om het MONO Helden stokje heen. “Ik vind het een goede manier om organisatie breed te kijken naar de afleidingen achter het stuur. Iedereen binnen ons bedrijf draagt een verantwoordelijkheid om die afleiding zoveel mogelijk te beperken. Dat begint bij bewustwording en daarbij helpt het MONO Helden stokje ons.” Tieleman Logistics is van oudsher een familiebedrijf. De naam prijkt al meer dan 100 jaar op vrachtwagens. Vijf jaar geleden heeft het bedrijf een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Inmiddels wordt veel meer gedaan dan transport alleen. “We zijn een professionele partner in de totale supply chain van onze klanten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld ook opslag verzorgen, labelen, ompakken en monsterafname. Natuurlijk vergt dat ook een verandering in de bedrijfsorganisatie. Om die reden hebben we grote aanpassingen gedaan, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen en de magazijn inrichtingen.” Oog voor het menselijke aspect Bij Tieleman Logistics werken momenteel 110 mensen. De helft daarvan is aan de slag als chauffeur. Het bedrijf heeft een eigen vloot met uiteenlopende vrachtwagens voor uiteenlopende opdrachten. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Zo vertelt Leonie dat alle vrachtwagens zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op dat gebied. “Toch, je kunt zoveel techniek installeren als je wilt, we hebben altijd ook te maken met het menselijke aspect. We hebben chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten en we weten allemaal: een foutje is zo gemaakt. Ik was al langere tijd aan het nadenken hoe we juist dat aspect kunnen aankaarten, toen ik hoorde over MONO. Het werd helemaal aantrekkelijk toen bleek dat Dek Rijscholen het stokje aan ons zou overdragen. Dat is namelijk een partner met wie wij veel samenwerken.”

2 maanden geleden
Horecabeurs Goes: Dé vakbeurs van Zuidwest-Nederland!

Horecabeurs Goes 2025: Dé horecavakbeurs van Zuidwest-Nederland! Op 17 en 18 maart 2025 vindt de Horecabeurs Goes plaats in het hart van Zeeland. Dit jaarlijkse evenement is dé horecavakbeurs voor Zuidwest-Nederland, waar ondernemers uit de horeca, recreatie en toerisme samenkomen om inspiratie op te doen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.

2 maanden geleden
HOOGSTE PUNT

Boutique Hotel Philippine viert het bereiken van het hoogste punt van de bouw Philippine, 1 november 2024 — Boutique Hotel Philippine heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de bouw is een feit! Na maanden van intensieve werkzaamheden is het hotel nu wind- en waterdicht. Om deze prestatie te vieren, organiseert Boutique Hotel Philippine een feestelijke bijeenkomst voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.

6 maanden geleden
MONO, voor onszelf en voor alle cursisten

‘Natuurlijk MONO, voor onszelf en voor alle cursisten’ Dek Opleidingen heeft recent het Mono Helden-stokje overgenomen van De Baar Touringcars. Als nieuwe MONO Held besteedt Dek Opleidingen in de komende periode nadrukkelijk aandacht aan het voorkomen van smartphone gebruik in het verkeer. “Onze focus is tweeledig. Allereerst willen we werken aan bewustwording onder onze eigen medewerkers”, legt directeur Jos Dek uit. “Daarnaast willen we ook een begin maken met aandacht voor deze vorm van verkeersveiligheid in onze verkeersopleidingen. Wij leiden als het ware de nieuwe lichting op en kunnen zodoende bijdragen aan de verkeersveiligheid in onze regio.” Als nieuwe MONO Held is Dek Opleidingen in Goes ambassadeur van de MONO-campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Dit sluit goed aan bij de activiteiten van dit Zeeuwse familiebedrijf. Al sinds 1976 richt Dek zich op verkeerslessen. “Ons aanbod is inmiddels breed en loopt uiteen van rijopleidingen - van personenauto tot bus, vrachtwagen en trekker - tot beroepsopleidingen, waaronder opleidingen voor intern transport, Code 95 opleidingen voor beroepschauffeurs, maar bijvoorbeeld ook VCA, BHV en cursussen Veilig werken langs de weg.” Jos vertelt verder dat zijn bedrijf inmiddels drie vestigingen heeft, namelijk in Goes, Terneuzen en Halsteren. Daar werken circa 85 medewerkers. Klanten zijn particulieren, lokale bedrijven en daarnaast grote, landelijk opererende partijen. “De Baar Touringcars is één van onze klanten. Zij besteden veel aandacht aan het voorkomen van afleiding achter het stuur. Zij deden de suggestie om het stokje van hen over te nemen.”

6 maanden geleden
Inkoopprijzen Stellendamse garnalen meer dan gehalveerd

Stellendam, 15 augustus 2024 – Na een periode van schaarste worden er in de wateren rondom Stellendam en de Voordelta weer volop garnalen gevangen. Dat heeft een sterk verlagend effect gehad op de inkoopprijs bij de visafslag. De afgelopen week werd er voor een kilo ongepelde garnalen minder dan de helft betaald in vergelijking met Week 15, toen de inkoopprijzen het hoogst waren. Dat meldt de Stellendamse Garnalen Pel Centrale BV (SGPC BV). Ondernemer Evert de Blok van SGPC is blij met de ontwikkeling. “Garnalen zijn weer betaalbaar geworden. In de eerste helft van het jaar waren de vangsten enorm teruggelopen. Dat had te maken met het koude weer en een overschot aan wijting, die ook dol zijn op garnalen. Daardoor explodeerden de inkoopprijzen en werd het voor restaurants en consumenten een wel heel erg exclusief product. Culinaire klassiekers als de Stellendamse garnalencocktail of een Tomaat met Stellendamse garnalen werden door de hoge prijzen noodgedwongen van de menukaart gehaald. Nu de vangsten van formaat Type 2 - Grande en 3 - Moyenne fors toenemen, zijn de prijzen daarvan ook spectaculair gedaald. En dat is goed nieuws voor de horeca, de viswinkels en hun klanten. Het aanbod van het grootste Type 1 – Superieur is nog beperkt, maar dat zal ook in de komende weken toenemen.”

8 maanden geleden
Oosterscheldeweek 2024

Van 7 t/m 14 september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de 16e editie van de Oosterscheldeweek. Tijdens de Oosterscheldeweek kan iedereen, van jong tot oud, dit prachtige gebied ontdekken en beleven.

8 maanden geleden
Contacta 2024: 'Maak gebruik van Sterke Schakels"

Contacta, het jaarlijkse netwerkevent voor ondernemers, vindt dit jaar plaats op 5, 6 en 7 november in de Zeelandhallen in Goes. Dit evenement is dé plek waar bedrijven en professionals uit diverse sectoren samenkomen om te netwerken, kennis te delen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Met een breed scala aan exposanten, interessante lezingen en workshops, biedt Contacta een unieke gelegenheid om je zakelijke netwerk uit te breiden en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw branche. Het thema van dit jaar, "Sterke Schakels," weerspiegelt onze overtuiging dat succesvolle verbindingen en samenwerkingen essentieel zijn voor groei en veerkracht, zowel op individueel als op organisatorisch niveau. Door de focus te leggen op sterke schakels willen we de kracht benadrukken van het verbinden van verschillende partijen, ideeën en talenten. Dit thema is niet alleen relevant voor het bedrijfsleven, maar ook voor onderwijsinstellingen, overheden en andere belanghebbenden. Het onderstreept het belang van samenwerking en synergie om gemeenschappelijke doelen te bereiken en uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.

8 maanden geleden