Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden dieren ontdekt tijdens actie tegen wildlife crime

Honderden dieren ontdekt tijdens actie tegen wildlife crime

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse instanties hebben in oktober 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, drie kilo vlees, huiden, bontjassen en 2300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. De dieren en spullen werden opgespoord door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de douane en de politie, tijdens de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021.

Deze door Interpol gecoördineerde operatie richt zich op wildlife crime, de handel in beschermde dieren en planten. Volgens de NVWA veroorzaken deze praktijken grote schade aan de biodiversiteit, is het dierenwelzijn in het geding en kunnen er dierziektes door het land in komen. Vanwege de grote winsten die kunnen worden gemaakt, komt er in de landen van oorsprong vaak fraude, corruptie, bedreiging en geweld aan te pas.

Onder meer in de provincie Gelderland trof de NVWA bij een handelaar 470 illegale vogels aan, die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld. De vogels zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Op Schiphol had een reizigster uit Suriname in haar bagage acht zangvogels, verstopt in een karaokeset. Een passagier van een veerboot uit het Verenigd Koninkrijk had daarnaast zes papegaaien bij zich. Op een vogelmarkt in Hardenberg werden acht vermoedelijk in het wild gevangen putters in beslag genomen. De vogels hadden een gemanipuleerde pootring om, zodat het leek alsof ze legaal in gevangenschap waren gekweekt.

Planten en andere producten

Verder betrapte de douane op Schiphol een vermoedelijke smokkelaar die van Mexico onderweg was naar Rusland. Ze had 145 reptielen en amfibieën in haar koffer, waarvan er vijf waren gestorven. De reptielen en amfibieën, waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen, zijn ondergebracht bij een deskundige opvang.

De douane onderschepte ook ruim 2300 producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren, met name (post)pakketjes met voedingssupplementen en cosmetica, die onder meer Afrikaanse kers, kaviaar en costus bevatten. Bij verschillende passagiers op Schiphol trof de douane in totaal ruim 4,5 kilo salep aan, meel gemaakt van de knollen van beschermde orchideeën. Ook bleken sommige passagiers vlees van onder meer leguaan, python en de grote kroonslak in hun bagage te hebben. De politie heeft daarnaast samen met de NVWA drie huiden van bruine beren en in totaal acht bontjassen gemaakt van lynx, ocelot, wolf en otter in beslag genomen, nadat agenten ze aantroffen op Marktplaats.

Meer uit Binnenland

Kamer debatteert dinsdag en woensdag over spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer behandelt komende week de spreidingswet voor asielzoekers. Dinsdag en woensdag wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zal steunen, maar wel met forse aanpassingen.

55 minuten geleden
Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

1 uur geleden
Minister: plan om hoger minimumloon te betalen vreselijk slecht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt het innen van belasting op de inkoop van eigen aandelen een "vreselijk, vreselijk slecht plan". De Tweede Kamer kwam tijdens het debat over de miljoenennota op initiatief van PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met dit voorstel om zo een verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Het plan jaagt bedrijven weg, vreest de VVD-bewindsvrouw, waardoor het de schatkist ook helemaal niets oplevert.

1 uur geleden
COA: meer plaats voor minderjarige asielzoekers hard nodig

DEN HAAG (ANP) - De oproep van staatssecretaris Eric van der Burg vrijdag om met spoed meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers, onder wie veel minderjarigen, is dringend nodig, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment arriveren er dagelijks dertig tot vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Ter Apel en daar verbleven donderdag al 330 jongeren.

1 uur geleden
OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van 5,5 tot 7 jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

1 uur geleden
Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

2 uur geleden
Marengo-kroongetuige: te vroeg voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Onno de Jong heeft vrijdagochtend namens zijn cliënt Nabil B. het laatste woord gevoerd. De kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo was niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. "Het is nu nog te vroeg voor een laatste woord. Uiteindelijk zal dat komen, maar nu nog niet", zei De Jong namens B. aan het einde van zijn dupliek, een reactie op het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden