Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Honderden dieren ontdekt tijdens actie tegen wildlife crime

Honderden dieren ontdekt tijdens actie tegen wildlife crime

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse instanties hebben in oktober 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, drie kilo vlees, huiden, bontjassen en 2300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. De dieren en spullen werden opgespoord door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de douane en de politie, tijdens de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021.

Deze door Interpol gecoördineerde operatie richt zich op wildlife crime, de handel in beschermde dieren en planten. Volgens de NVWA veroorzaken deze praktijken grote schade aan de biodiversiteit, is het dierenwelzijn in het geding en kunnen er dierziektes door het land in komen. Vanwege de grote winsten die kunnen worden gemaakt, komt er in de landen van oorsprong vaak fraude, corruptie, bedreiging en geweld aan te pas.

Onder meer in de provincie Gelderland trof de NVWA bij een handelaar 470 illegale vogels aan, die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld. De vogels zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Op Schiphol had een reizigster uit Suriname in haar bagage acht zangvogels, verstopt in een karaokeset. Een passagier van een veerboot uit het Verenigd Koninkrijk had daarnaast zes papegaaien bij zich. Op een vogelmarkt in Hardenberg werden acht vermoedelijk in het wild gevangen putters in beslag genomen. De vogels hadden een gemanipuleerde pootring om, zodat het leek alsof ze legaal in gevangenschap waren gekweekt.

Planten en andere producten

Verder betrapte de douane op Schiphol een vermoedelijke smokkelaar die van Mexico onderweg was naar Rusland. Ze had 145 reptielen en amfibieën in haar koffer, waarvan er vijf waren gestorven. De reptielen en amfibieën, waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen, zijn ondergebracht bij een deskundige opvang.

De douane onderschepte ook ruim 2300 producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren, met name (post)pakketjes met voedingssupplementen en cosmetica, die onder meer Afrikaanse kers, kaviaar en costus bevatten. Bij verschillende passagiers op Schiphol trof de douane in totaal ruim 4,5 kilo salep aan, meel gemaakt van de knollen van beschermde orchideeën. Ook bleken sommige passagiers vlees van onder meer leguaan, python en de grote kroonslak in hun bagage te hebben. De politie heeft daarnaast samen met de NVWA drie huiden van bruine beren en in totaal acht bontjassen gemaakt van lynx, ocelot, wolf en otter in beslag genomen, nadat agenten ze aantroffen op Marktplaats.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Vrouwelijke werknemers Talpa: John, het ligt niet aan de vrouwen

DEN HAAG (ANP) - Talpa-medewerksters hebben een paginagrote advertentie geplaatst in het AD om John de Mol aan te spreken op zijn optreden en verklaring in het programma BOOS van BNNVARA. Zij zijn het overduidelijk niet eens met de uitlatingen die hun baas deed tegenover Tim Hofman tijdens het gesprek over de misstanden bij The Voice of Holland. Hun boodschap: "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf'."

40 minuten geleden
Huisartsen in krantenadvertentie ten strijde tegen Zilveren Kruis

HAARLEM (ANP) - Huisartsen roepen verzekeraar Zilveren Kruis vrijdag in een paginagrote krantenadvertentie op om de vergoedingen voor praktijkondersteuners zo te laten als die zijn. Ze vrezen anders financieel flink het schip in te gaan. Een petitie tegen wijziging van de systematiek, die volgens de adverterende dokters meer dan 2500 keer werd getekend door collega's en ondersteuners, leverde niks op. Een kort geding is inmiddels aangespannen en dient op 10 februari.

41 minuten geleden
OMT bespreekt quarantaineregels onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen en bespreekt dan de quarantaineregels voor het onderwijs. Nu is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen.

1 uur geleden
RIVM deelt rapport over schadelijke stoffen in regio Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdagochtend een nieuw onderzoeksrapport naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de regio IJmond waar de staalfabriek Tata Steel staat. Omwonenden klagen al lange tijd over het bedrijf.

1 uur geleden
Rechtbank behandelt opnieuw dodelijk geweld Mallorca

LELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad houdt vrijdag een tweede inleidende zitting over het dodelijk uitgaansgeweld dat vorig jaar zomer plaatsvond op Mallorca. Tijdens deze zogeheten regiezitting wordt gesproken over onderzoekswensen van de verdediging, het voorarrest van de hoofdverdachten en de verdere planning van de strafzaak over de dood van Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen.

2 uur geleden
OM komt met strafeisen in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

SCHIPHOL (ANP) - Na een uitgebreid requisitoir, dat al drie dagen heeft geduurd, komt het Openbaar Ministerie vrijdag tot een afronding met de strafeisen tegen de negentien verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. Het monsterproces, Eris genaamd, gaat onder meer over vijf moorden, diverse pogingen daartoe, verboden wapenbezit en afpersing.

2 uur geleden
Holleeder voor de laatste keer aan het woord in moordproces

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder mag vrijdag voor de allerlaatste keer het woord voeren in het kader van zijn strafzaak in hoger beroep. Holleeder staat terecht op verdenking van het geven van vijf opdrachten voor liquidaties. De rechtbank veroordeelde hem daarvoor tot levenslang. Het Openbaar Ministerie heeft die straf ook in hoger beroep geëist. Holleeder (63) ontkent.

2 uur geleden