Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Holleeder vindt vragen aan getuigende zus Astrid zinloos

Holleeder vindt vragen aan getuigende zus Astrid zinloos

SCHIPHOL (ANP) - Willem Holleeder bracht het vrijdag in de extra beveiligde rechtszaal van de rechtbank op Schiphol niet meer op vragen te formuleren voor zijn zus Astrid. "Het heeft geen zin", aldus Holleeder (63), "want ze liegt toch weer." Het was Holleeders laatste kans zijn zus te bevragen in het proces in hoger beroep, dat zich in de laatste fase bevindt.

Holleeder beperkte zich tot het becommentariƫren van de door Astrid afgelegde verklaring. Hij had er - niet verrassend - geen goed woord voor over. "Spannende verhalen heeft ze haar hele leven al gehad. Kijk maar naar haar boek, Judas. Het is altijd hetzelfde met dat meissie. Stoere verhalen zijn het."

Astrid Holleeder heeft in het grootscheepse strafrechtelijk onderzoek naar haar broer een reeks belastende verklaringen afgelegd, die het Openbaar Ministerie gebruikt voor het bewijzen van de stelling dat Willem Holleeder opdracht heeft gegeven voor een reeks liquidaties. De rechtbank veroordeelde Holleeder, mede op basis van die verklaringen, tot een levenslange celstraf. Holleeder ontkent alle beschuldigingen.

Sonja

Bij de rechtbank kwam het destijds tot heftige confrontaties tussen broer en zus. Die bleven in hoger beroep uit. Vrijdag beantwoordde Astrid Holleeder een beperkt aantal vragen van Holleeders advocaten.

Maandag en dinsdag is het de beurt aan Holleeders andere zus, Sonja. Haar partner, Cor van Hout, behoort tot een van Holleeders vermoedelijke slachtoffers - hij werd in januari 2003 in Amstelveen doodgeschoten. Sonja en Astrid stapten na bemiddeling door Peter R. de Vries met hun verklaringen tegen hun broer Willem naar justitie. Holleeder stond vrijdag kort stil bij de gewelddadige dood van De Vries, die eveneens als getuige tegen hem heeft opgetreden. "Ik dacht altijd: er komt wel een moment waarop ik het er met hem over kan hebben. Maar dat moment komt nu niet meer."

Kroongetuige Peter la S. is nog steeds onvindbaar, stelde het hof vrijdag vast. Ook hij zou nog in de zaak-Holleeder gehoord moeten worden. In juni werd bekend dat hij van de aardbodem verdwenen lijkt. "We weten niet waar hij zich bevindt en of hij nog in leven is", zegt het OM hierover. Holleeders advocaat Sander Janssen vindt dat "moeilijk te geloven". De afspraken van La S. met het OM houden onder meer in dat hij zich beschikbaar moet houden. Bovendien, zo benadrukte Janssen, heeft justitie hem zes ton geleend voor het kopen van een huis en een bedrijf. De raadsman vindt dat het raadsel moet worden opgelost, vooral omdat La S. een belangrijke getuige is.

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

6 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

6 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

6 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

7 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

9 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

12 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

13 uur geleden