Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogescholen in actie tegen gesjoemel met studentenvisa

Hogescholen in actie tegen gesjoemel met studentenvisa

DEN HAAG (ANP) - Hogescholen gaan maatregelen nemen om te voorkomen dat jongeren van buiten de Europese Unie zich inschrijven alleen maar om met een studentenvisum naar Nederland te komen en hier dan als het ware te verdwijnen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen na een bericht in NRC. "Gelukkig halen we er nu al veel van die pogingen tot inschrijving tussenuit, maar we zien er behoorlijk wat."

Het begon de onderwijsinstellingen al eerder op te vallen dat er soms uit één land wel tientallen inschrijvingen binnenkwamen die exact op elkaar leken en waarin alleen de naam van de student in spe anders was dan op de andere aanmeldingen. Dergelijke pogingen, waarschijnlijk via bedrijfjes geregeld, komen vooral vanuit Bangladesh. Ook Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India en Nigeria zijn risicolanden als het gaat om zulke aanmeldingen.

De hogescholen denken eraan om bij inschrijvingen waarover vragen rijzen, bijvoorbeeld het inschrijfgeld ineens te vragen en om online gesprekken te voeren met de kandidaten. Daarmee hopen ze extra drempels op te werpen.

Ook de IND gaat ernaar kijken, aldus de vereniging. Hogescholen zijn er immers niet voor om illegale instroom aan te pakken, aldus de zegsman. Hoeveel pogingen tot inschrijving er tot nu toe zijn geweest, heeft de vereniging niet geteld.

Meer uit Binnenland

Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

24 minuten geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

1 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

1 uur geleden
Grote schade aan appartementencomplex Amsterdam door explosie

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n tien bewoners van een appartementencomplex in Amsterdam-Zuidoost kunnen voorlopig hun huis niet meer in, na een explosie in het complex. Door de explosie is onder meer de gevel van een woning geslagen. Een woordvoerder van de brandweer spreekt van grote schade.

2 uur geleden
Bioscopen na de staking: schema 2024 nog niet helemaal zeker

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse bioscopen lijken nog weinig problemen te ondervinden van de gevolgen van de grote Hollywoodstakingen, die maandenlang de opnames van films en series platlegden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Pathé, de grootste filmexploitant van Nederland. Maar de effecten zijn mogelijk in de nabije toekomst wél merkbaar.

2 uur geleden
Man aangehouden na dood vrouw in Heemskerk

HEEMSKERK (ANP) - In een huis aan de Bachstraat in Heemskerk is in de nacht van zaterdag op zondag een overleden vrouw gevonden. De 60-jarige vrouw is aangetroffen onder verdachte omstandigheden en dus is een onderzoek gestart. Een 55-jarige man uit Heemskerk is aangehouden.

3 uur geleden
KLM schrapt tientallen vluchten om verwachte sneeuwval

AMSTELVEEN (ANP) - KLM annuleert zondag tientallen vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

3 uur geleden