Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogescholen hekelen trage kabinetsformatie

Hogescholen hekelen trage kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Hogescholen vinden dat de politiek "de arbeidsmarkt schaadt" doordat de kabinetsformatie niet opschiet. In een verklaring uit de Vereniging Hogescholen het ongenoegen van de sector. "We missen urgentie bij de formatie van een nieuw kabinet", aldus voorzitter Maurice Limmen.

De hogescholen wijzen erop dat de arbeidsmarkt snel verandert. Dat vraagt volgens hen om "steeds meer hoger opgeleide professionals". Omscholing en bijscholing zijn daarin heel belangrijk, vindt de vereniging, want tekorten aan bijvoorbeeld verpleegkundigen en ICT'ers kunnen "niet alleen met nieuwe afgestudeerden worden opgevangen".

Juist op dit vlak is nieuw beleid nodig, aldus de hbo-instellingen. Zij hebben onder meer een plan gemaakt waarin een week scholing per jaar een basisrecht wordt voor iedereen. Dat ligt "klaar om uitgevoerd te worden", maar daar zijn eerst politieke besluiten voor nodig en die laten nu op zich wachten. "We moeten nu aan de slag", zegt Limmen in de verklaring.

Hogescholen hebben ook ambities op het gebied van praktijkgericht onderzoek. Daarvoor is volgens hen tot 240 miljoen euro per jaar extra nodig. Dat geld willen de hbo's besteden aan laboratoria en personeel, zoals lectoren, docent-onderzoekers en ondersteunende medewerkers.

Meer uit Binnenland

Kaagbaan op Schiphol weer open na wekenlang onderhoud

SCHIPHOL (ANP) - De Kaagbaan op Schiphol, een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van de luchthaven, gaat donderdag om 19.00 uur weer open voor vliegverkeer. De baan was sinds 19 februari dag en nacht afgesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Het was al de verwachting dat de Kaagbaan donderdagavond weer in gebruik zou worden genomen. Volgens Schiphol had de hoeveelheid regen van de afgelopen periode weliswaar "impact" op de planning, maar is die planning uiteindelijk wel gehaald.

14 minuten geleden
Avondspits beduidend drukker door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is donderdag "beduidend drukker dan normaal", laat een woordvoerster van de ANWB weten. Met ruim 500 kilometer file is het "behoorlijk druk" op de Nederlandse wegen. Eerder deze week zei de verkeersdienst al donderdag en vrijdag een flinke avondspits te verwachten door de meivakantie die dan voor veel mensen begint.

1 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

1 uur geleden
Nederlandse mariniers gewond bij parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Twee Nederlandse mariniers zijn donderdag gewond geraakt tijdens hun parachutesprong in België. Eén militair raakte gewond geraakt toen hij met zijn parachute verstrengeld raakte met die van een collega, meldt Defensie. De gewonde militair is naar het ziekenhuis gebracht; de ander was niet gewond. Een andere marinier liep lichte verwondingen toen hij verkeerd terechtkwam bij zijn landing. Defensie wil niks kwijt over de verwondingen, maar stelt dat de betrokkenen goed aanspreekbaar zijn.

1 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

1 uur geleden
Universiteit Leiden wil hoogleraar ontslaan om ongewenst gedrag

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens "langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag". De academicus zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit zou hebben geleid tot een angstcultuur onder medewerkers. De universiteit stapt naar de kantonrechter om het contract van de hoogleraar zo snel mogelijk te laten ontbinden.

1 uur geleden
Rotterdam wil halt aan toename overlastgevende buitenslapers

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met een plan van aanpak van het college van B en W om het aantal overlastgevende buitenslapers in de stad te verminderen. Volgens het Rotterdamse stadsbestuur is de overlast van dak- en thuislozen in de stad "helaas onmiskenbaar toegenomen," en is "de leefbaarheid in het geding" op sommige plekken in de stad.

1 uur geleden