
Hogere winst Johnson & Johnson, bijdrage coronavaccin beperkt
NEW BRUNSWICK (ANP) - Johnson & Johnson, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een aanzienlijk hogere omzet en winst geboekt. Het Amerikaanse concern is onder meer het moederbedrijf van Janssen in Leiden, dat een vaccin tegen corona ontwikkelde. De bijdrage van dat middel aan de algehele resultaten is erg beperkt.
In de drie maanden tot en met juni behaalde Johnson & Johnson een omzet van 23,3 miljard dollar, ruim 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2020 had de farmaceut nog veel last van de coronapandemie. Door de virusuitbraak kwamen veel andere operaties en behandelingen te vervallen, waardoor het bedrijf minder medicijnen verkocht.
Nu dragen vooral middelen van Johnson & Johnson tegen auto-immuunziekten en een aantal kankermedicijnen bij aan een verbetering van de resultaten. Daarnaast steken ziekenhuizen weer meer geld in medische apparatuur van het concern, na een daling van deze uitgaven in 2020 door het uitstel van veel operaties.
Coronavaccin
De verkoop van het Janssen-vaccin leverde 164 miljoen dollar op in het tweede kwartaal. Dat is slechts een fractie in vergelijking met de opbrengsten van het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech ontwikkelden. Dat middel leverde in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 5 miljard dollar op.
Johnson & Johnson boekte in het voorbije kwartaal een winst van 6,6 miljard dollar. Dat is bijna de helft meer dan in het tweede kwartaal van 2020. Voor heel het jaar verhoogde de farmaceut dan ook de verwachtingen rond de winst en omzet.
De farmaceut wordt tegelijkertijd achtervolgd door enkele schandalen. Claims van mensen die zeggen ziek te zijn geworden door talkpoeder van Johnson & Johnson waarin asbest zat, kostten het bedrijf al miljarden dollars aan schadevergoedingen. Persbureau Reuters meldde eerder deze week dat het farmaconcern de onderdelen die deze producten maakten in een dochteronderneming wil onderbrengen, en daar vervolgens een vorm van faillissement voor wil aanvragen om de claims af te handelen. Daarnaast zou er een grote schikking ophanden zijn wegens de bijdrage van Johnson & Johnson aan de wijdverbreide pijnstillerverslavingen in de Verenigde Staten.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
11 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
12 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
15 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
19 uur geleden