
Hogere prijzen Chinese energie stuwen inflatie
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft de gereguleerde elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers laten stijgen om de stroomstoringen in het land tegen te gaan. De hogere prijs moet het voor elektriciteitsproducenten winstgevender maken om het aanbod te vergroten. Daarnaast worden gebruikers gestimuleerd minder energie te gebruiken. Door de stap van de Chinese autoriteiten neemt de inflatiedruk toe en zullen de prijzen dus stijgen.
Beijing liet de stroomprijzen vorige week met 20 procent stijgen ten opzichte van het vorige plafond. Econoom Lu Ting van zakenbank Nomura in Hongkong schat dat de impact van de maatregel op de consumentenprijzen ongeveer 0,4 procentpunt kan zijn. De tekorten aan stroom dreigen de economische groei te vertragen doordat fabrieken niet op volle kracht kunnen draaien.
De prijs van kolen is tot een recordhoogte gestegen. Dat komt onder meer door zware regenval en overstromingen in de regio van China waar de meeste steenkool wordt geproduceerd. In de provincie Shanxi is bijna 10 procent van de mijnen gesloten door overstromingen.
China kondigde vorige week ook al aan de import van kolen fors op te voeren, "ongeacht de prijs, om de verwarming en stroomproductie in de winter te garanderen". De brandstof voor elektriciteitscentrales behoort tot de meest vervuilende, maar nu de gasprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen zijn kolen in bedrijfseconomisch opzicht weer aantrekkelijker. Dat China weer van plan is fors meer kolen te stoken maakt de aankomende klimaatonderhandelingen van de VN in Glasgow ingewikkelder.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Topbestuurders van grote Amerikaanse bedrijven gaan mee met het bezoek van president Donald Trump aan Saudi-Arabië volgende week. Het gaat onder anderen om de bestuursvoorzitters van vermogensbeheerder BlackRock, de bank Citigroup, investeringsbedrijf Blackstone, chipproducent Qualcomm en technologieconcern IBM.
13 minuten geledenPARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie wil nieuwe gasdeals met Rusland eind dit jaar verbieden en de al bestaande gasdeals met Moskou eind 2027 hebben opgeschort. Dat zou staan in een plan van de Europese Commissie, melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern is somberder geworden over de winstgevendheid in 2025 door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan het bedrijf dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel zakte 1,6 procent.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Elon Musk wil doorgaan met zijn rechtszaak tegen OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT. De beslissing van OpenAI om gedeeltelijk terug te komen op het plan om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden zal daar niets aan veranderen, heeft Musks advocaat gezegd.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft ingestemd met de overname door de Amerikaanse branchegenoot DoorDash voor 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro). Het bestuur van Deliveroo beveelt aandeelhouders aan om in te stemmen met het voorstel.
1 uur geleden