Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hogere omzet voor winkeliers in januari

Hogere omzet voor winkeliers in januari

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in de eerste maand van het jaar bijna 2 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Ook het verkoopvolume nam toe. De non-foodwinkels zagen de omzet stijgen, terwijl de omzet van supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen licht afnam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gehele detailhandel boekte in januari 1,8 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat komt deels door de hogere prijzen. Het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die winkeliers verkochten, was 1,1 procent hoger.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in januari. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 2,4 procent hoger dan in januari 2023.

Online

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben vorige maand 0,4 procent minder omzet behaald dan in januari 2023. Het verkoopvolume was 2,5 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten lag 1,0 procent lager en de omzet van speciaalzaken steeg 4,1 procent.

De omzet van non-foodwinkels groeide met 3,1 procent. Het verkoopvolume was ook 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. Drogisterijen, kledingwinkels en winkels in recreatie-artikelen hebben in januari meer omgezet. Bij winkels in schoenen en lederwaren, winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, winkels in meubels en woninginrichting en winkels in consumentenelektronica daalde de omzet.

Online werd vorige maand 3,7 procent meer omgezet. Webwinkels hebben 4,3 procent meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit was, was 2,8 procent hoger.

Meer uit Financieel

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.

8 minuten geleden
Moederbedrijf MediaMarkt wint marktaandeel en boekt weer winst

DÜSSELDORF (ANP) - Het Duitse Ceconomy, moederbedrijf van onder andere winkelketen MediaMarkt, boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer winst, na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden. De verkoper van consumentenelektronica zag de verkopen toenemen en won marktaandeel in bijna alle landen waar het actief is.

14 minuten geleden
Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

ROTTERDAM (ANP) - Ook Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Meerdere energiebedrijven hebben die stap al gezet, sinds de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel stemde om de zogeheten salderingsregeling gefaseerd af te bouwen.

24 minuten geleden
Topman ABN: intrekken taks aandeleninkoop zou goed signaal zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het zou een "goed signaal voor ondernemend Nederland" zijn als de Nederlandse belasting op aandeleninkoop wordt ingetrokken door het nieuwe kabinet. Dat zegt topman Robert Swaak van ABN AMRO naar aanleiding van een eerder Bloomberg-artikel waarin wordt gesteld dat de formatiepartijen in Den Haag aan die stap denken.

1 uur geleden
ABN AMRO zakt in licht hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO behoorde woensdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De bank wist de nettowinst in het afgelopen kwartaal flink op te voeren. De rente-inkomsten daalden daarbij minder hard dan gevreesd. Later dit jaar gaat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk de rentes verlagen, wat de situatie voor banken zou kunnen veranderen. Het aandeel werd 6 procent lager gezet.

1 uur geleden
Concerten Taylor Swift geven economie VK boost van bijna miljard

LONDEN (ANP) - De concerten van Taylor Swift geven de economie in het Verenigd Koninkrijk naar verwachting een boost van bijna een miljard pond. Dat stelt de Britse bank Barclays, die een schatting maakte van de inkomsten die de Amerikaanse zangeres aan de andere kant van de Noordzee zal genereren.

1 uur geleden
Modebedrijf Burberry ziet verkoop kelderen, vooral in China en VS

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse modebedrijf Burberry heeft het vorige kwartaal flink minder kleding verkocht. Met name in China en de Verenigde Staten was er minder vraag naar de trenchcoats en kleding voorzien van het kenmerkende Burberry-ruitmotief.

1 uur geleden