Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger beroep in strafzaak over ontvoerde Insiya begint

Hoger beroep in strafzaak over ontvoerde Insiya begint

AMSTERDAM (ANP) - Het hof in Amsterdam begint dinsdag aan het hoger beroep in de zaak over de ontvoerde peuter Insiya. Het destijds 2-jarige meisje werd in 2016 met geweld weggehaald uit de woning van haar oma in Amsterdam-Oost. Zij woont sindsdien bij haar vader in India. Het hoger beroep loopt tegen zes verdachten: de vader van het meisje en vijf uitvoerders van de ontvoering.

Vader Shehzad H. (44) werd in 2020 door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van negen jaar voor de gewelddadige ontvoering. Hij was niet bij zijn rechtszaak aanwezig en zal ook niet bij het hof verschijnen. India weigerde H. aan Nederland uit te leveren, ondanks verzoeken daartoe van het Openbaar Ministerie.

H. was ten tijde van de ontvoering verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder van het meisje, dat inmiddels tien jaar oud is. De rechtbank noemde de ontvoering destijds "heftig en in Nederland ongehoord". Door zijn handelen heeft H. het gezin kapotgemaakt, oordeelden de rechters. Een jaar eerder had de rechtbank zes uitvoerders van de ontvoering reeds veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot vier jaar.

Het hof trekt vijf dagen uit voor de behandeling van het hoger beroep. Donderdag op de tweede zittingsdag is er ruimte voor het spreekrecht van Insiya's moeder Nadia Rashid en krijgen de verdachten de strafeisen te horen. De zaak gaat volgende week verder met de pleidooien.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden