Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge windmolen Auvergnepolder van de baan

Hoge windmolen Auvergnepolder van de baan

BERGEN OP ZOOM/THOLEN – Er komen geen vier windturbines van 230 meter hoog aan de Bandijk, maar drie van 180 meter hoog. De windmolen die zou grenzen aan Tholen komt daarmee te vervallen. Dat heeft wethouder Andrew Harijgens van Bergen op Zoom bekend gemaakt. Hiermee komt de gemeente Bergen op Zoom voor een belangrijk deel tegemoet aan de vele bezwaren die tegen het oude plan bestonden.

Het oorspronkelijke plan, vier windturbines van 230 meter hoog, stuitte op veel bezwaren vanuit verschillende partijen. Voor de gemeente en energieleverancier Innogy aanleiding om door een onafhankelijk adviesbureau opnieuw locatie onderzoek in de Auvergnepolder te laten uitvoeren. “Uiteindelijk bleek toch de locatie aan de Bandijk de meest geschikte”, aldus de wethouder, “ maar in de nieuwe opzet met drie windturbines met een tiphoogte van 180 meter”. Hiermee kan worden voldaan aan de met de Provincie overeen gekomen afspraak tot het leveren van 15 megawatt ‘hernieuwbare energie’ voor eind 2020. De windturbine waartegen de meeste weerstand bestond, namelijk de locatie pal tegenover Tholen, komt te vervallen.

Dit betekent dat de procedures opnieuw doorlopen moeten worden, het overleg met betrokkenen wederom gevoerd en de omgevingsvergunning hernieuwd moet worden aangevraagd. En daar is haast bij geboden. Want mocht het niet lukken om eind 2020 aan de verplichtingen jegens de Provincie te voldoen, dan kan deze een beroep doen op het recht tot een ‘aanwijzingsbesluit’. Dat betekent dat de Provincie bepaalt waar in de Auvergnepolder een nieuw windmolenpark ontwikkeld gaat worden. “Daarmee geven wij als gemeente de regie uit handen”, aldus de wethouder, “en dat moeten we ten allen tijde voorkomen”.

Meer uit Tholen

Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

9 uur geleden
Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

13 uur geleden
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: 'Het was gewoon op'

POORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”

15 uur geleden
Door rekenfout moet Tholen 95.130 euro extra betalen aan VRZ

THOLEN - Door een rekenfout in de boekhouding van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet Tholen bijna een ton extra betalen aan de organisatie. De fout werd ontdekt tijdens de opstelling van de begroting van VRZ voor het jaar 2024. Andere Zeeuwse gemeenten moeten ook bijbetalen of krijgen juist geld terug.

19 uur geleden
Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

1 dag geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

1 dag geleden
Explosie veroorzaakt schade bij woning aan het Slachtveld in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan het Slachtveld in Tholen is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie ontstaan. Als gevolg van de ontploffing heeft de woning schade opgelopen. De politie doet momenteel onderzoek naar het incident.

1 dag geleden