Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Raad: vergoeding voor gederfd woongenot aardbevingsschade

Hoge Raad: vergoeding voor gederfd woongenot aardbevingsschade

GRONINGEN (ANP) - Groningse woningbezitters met aardbevingsschade hebben recht op een vergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor gederfd woongenot. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld.

Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde in december 2019 dat de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen onrechtmatige hinder en overlast opleveren voor woningbezitters met schade aan de woning. Als de NAM bij die bewoners minimaal twee keer zulke woningschade heeft veroorzaakt, hebben zij daarnaast recht op minimaal 2500 euro smartengeld. De uitspraak van het hof blijft in stand, stelt de Hoge Raad in een cassatieprocedure die was aangespannen door de NAM.

De zaak gaat over de afwikkeling van aardbevingsschade in Groningen. De bewoners vinden dat zij door de aardbevingen niet alleen recht hebben op vergoeding van de fysieke schade aan hun woningen, maar ook op vergoeding van schade wegens het gemis aan woongenot en op vergoeding van immateriële schade (smartengeld). Met het oordeel van de Hoge Raad is de uitspraak van het hof definitief ten aanzien van de 65 bewoners die in deze cassatieprocedure betrokken zijn.

Inmiddels wordt de gerechtelijke procedure gevoerd namens ruim 5300 inwoners van Groningen voor het verhalen van immateriële schadevergoeding, reageert advocaat Pieter Huitema van de bewoners. "Inwoners van het aardbevingsgebied hebben angst, stress en psychische klachten door de aardbevingsproblematiek." De advocaat spreekt van een unieke uitspraak van de Hoge Raad. De hoogste rechterlijke macht in Nederland erkent volgens hem het leed dat de gasboringen veroorzaken. "De positieve uitspraak van de Hoge Raad hierover is dan ook een enorme erkenning voor de Groningers, na al die jaren van ellende."

Meer uit Binnenland

CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

2 minuten geleden
Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

32 minuten geleden
Nauwelijks nog hiv vastgesteld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.

1 uur geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

3 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

4 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

4 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

8 uur geleden