Hoge inflatie leidt tot 'kopzorgen' bij medewerkers DNB en ECB
AMSTERDAM (ANP) - De hoge inflatie leidt tot "kopzorgen" bij veel medewerkers van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam en de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Daarop wijst Olaf Sleijpen, directeur en hoofdeconoom bij De Nederlandsche Bank (DNB), in een blog. Volgens hem willen de centrale bankiers de flinke prijsstijgingen in de eurozone beteugelen, maar is het lastig om knopen door te hakken omdat de werkelijkheid zich niet zo makkelijk in economische wetmatigheden laat vatten.
"Inflatie omlaag krijgen door de rente te verhogen? Maar een hogere rente brengt ons niet meer gas of computerchips", geeft Sleijpen aan. "En hoeveel moet de rente dan stijgen om de inflatie af te remmen? En brengt die rente ook lagere economische groei en daarmee mogelijk hogere werkloosheid of lagere huizenprijzen?"
Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Een renteverhoging ligt voor de hand, omdat een hogere rente het aantrekkelijker maakt om geld op te sparen en niet meteen uit te geven. Dat kan helpen om de inflatie omlaag te krijgen.
Renteverhoging
ECB-president Christine Lagarde kondigde onlangs al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Mogelijk wordt die daarna door meerdere rentestappen gevolgd, zodat er een einde kan komen aan de nog steeds negatieve rente bij de centrale bank.
Sleijpen geeft aan dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. "Hoe de rente zich verder zal ontwikkelen hangt af van nieuwe cijfers over de economie." Wel benadrukt hij dat de huidige hoge inflatie in geen geval een blijvend fenomeen mag worden.
Loon-prijsspiraal
"We zien dat de inflatie zich uitbreidt van de prijs van energie naar de prijzen van andere goederen en diensten. Dit sijpelt door in nieuwe looneisen. Werknemers willen de daling van hun koopkracht immers compenseren", legt hij uit. Een eenmalige stijging van de lonen is volgens Sleijpen geen probleem. "Maar als hogere lonen leiden tot hogere prijzen, en weer tot hogere lonen, dan zijn we verder van huis. Zo’n versterkend haasje-over tussen lonen en prijzen is wat economen een loon-prijsspiraal noemen. En die is zeer schadelijk voor de economie."
Volgende week komen de beleidsbepalers bij de ECB weer bij elkaar voor een rentebesluit. Dit keer is de vergadering in Amsterdam. Dan wordt mogelijk al wat meer duidelijk over de manier waarop de centrale bank de hoge inflatie precies te lijf wil gaan.
Meer uit Financieel
MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Matteo Fantacchiotti, de topman van het Italiaanse drankconcern Davide Campari-Milano, stapt na vijf maanden alweer op om "persoonlijke redenen." In april nam hij de leiding over van Bob Kunze-Concewitz, die het bedrijf had laten groeien door een reeks strategische overnames.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML stond woensdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs, met een koersverlies van 0,9 procent. Analisten van Deutsche Bank verlaagden het koersdoel voor de chipmachinemaker. De algehele stemming op de beursvloeren was afwachtend. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.
41 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft en vermogensbeheerder BlackRock willen via een gezamenlijk investeringsfonds 100 miljard dollar ophalen voor de financiering van datacenters en infrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI). Volgens de partners zijn de investeringen die nodig zijn voor AI-infrastructuur en de nieuwe energiebronnen om deze aan te drijven, namelijk groter dan wat een enkel bedrijf of overheid alleen kan financieren.
55 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief voor het eerst sinds 2020 gaat verlagen. Met de lagere leenkosten wil de Fed de economie ondersteunen, nu de inflatie onder controle lijkt. Bedrijven en consumenten kunnen daardoor goedkoper geld lenen voor investeringen of aankopen.
1 uur geledenORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf Tupperware Brands, bekend van zijn plastic vershoudbakjes en kookaccessoires, heeft faillissement aangevraagd. Het concern, dat ooit furore maakte met de beroemde Tupperware-party's, kampte al jarenlang met teruglopende verkoopcijfers en toenemende concurrentie, en wist uiteindelijk het tij niet te keren. Het beursgenoteerde bedrijf gaf in 2022 al aan te twijfelen over het voortbestaan van de onderneming door de hoge schulden van de onderneming.
2 uur geledenFRANKFURT/LONDEN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa en de Britse vliegmaatschappij British Airways vliegen voorlopig niet meer naar Israël. Aanleiding voor het besluit is de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten, melden de bedrijven in afzonderlijke verklaringen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street worden niet enthousiast van nieuwe aankondigingen van Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat. Topman Evan Spiegel onthulde onder meer een nieuwe versie van de Spectacles smart glasses van het Amerikaanse bedrijf. Ook werd bekend dat Snapchat er iets anders uit gaat zien. Het aandeel Snap ging niettemin ruim 2 procent omlaag, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters in New York rond de slotstanden van een dag eerder eindigden.
11 uur geleden