
Hoge inflatie leidt tot 'kopzorgen' bij medewerkers DNB en ECB
AMSTERDAM (ANP) - De hoge inflatie leidt tot "kopzorgen" bij veel medewerkers van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam en de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Daarop wijst Olaf Sleijpen, directeur en hoofdeconoom bij De Nederlandsche Bank (DNB), in een blog. Volgens hem willen de centrale bankiers de flinke prijsstijgingen in de eurozone beteugelen, maar is het lastig om knopen door te hakken omdat de werkelijkheid zich niet zo makkelijk in economische wetmatigheden laat vatten.
"Inflatie omlaag krijgen door de rente te verhogen? Maar een hogere rente brengt ons niet meer gas of computerchips", geeft Sleijpen aan. "En hoeveel moet de rente dan stijgen om de inflatie af te remmen? En brengt die rente ook lagere economische groei en daarmee mogelijk hogere werkloosheid of lagere huizenprijzen?"
Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Een renteverhoging ligt voor de hand, omdat een hogere rente het aantrekkelijker maakt om geld op te sparen en niet meteen uit te geven. Dat kan helpen om de inflatie omlaag te krijgen.
Renteverhoging
ECB-president Christine Lagarde kondigde onlangs al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Mogelijk wordt die daarna door meerdere rentestappen gevolgd, zodat er een einde kan komen aan de nog steeds negatieve rente bij de centrale bank.
Sleijpen geeft aan dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. "Hoe de rente zich verder zal ontwikkelen hangt af van nieuwe cijfers over de economie." Wel benadrukt hij dat de huidige hoge inflatie in geen geval een blijvend fenomeen mag worden.
Loon-prijsspiraal
"We zien dat de inflatie zich uitbreidt van de prijs van energie naar de prijzen van andere goederen en diensten. Dit sijpelt door in nieuwe looneisen. Werknemers willen de daling van hun koopkracht immers compenseren", legt hij uit. Een eenmalige stijging van de lonen is volgens Sleijpen geen probleem. "Maar als hogere lonen leiden tot hogere prijzen, en weer tot hogere lonen, dan zijn we verder van huis. Zo’n versterkend haasje-over tussen lonen en prijzen is wat economen een loon-prijsspiraal noemen. En die is zeer schadelijk voor de economie."
Volgende week komen de beleidsbepalers bij de ECB weer bij elkaar voor een rentebesluit. Dit keer is de vergadering in Amsterdam. Dan wordt mogelijk al wat meer duidelijk over de manier waarop de centrale bank de hoge inflatie precies te lijf wil gaan.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
8 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
12 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
13 uur geleden